Україна прагне прогресу до миру на переговорах із Саудівською Аравією

про результати переговорів українських дипломатів з представниками 40 країн світу на міжнародній конференції в суботу в Саудівській Аравії

Високопосадовці з близько 40 країн, включаючи США, Китай та Індію, провели в суботу в Саудівській Аравії переговори, які Київ і його союзники сподіваються привести до згоди щодо ключових принципів мирного припинення війни росії в Україні.

Радники з національної безпеки або їхні еквіваленти були запрошені взяти участь у зустрічі, яка відбувається в умовах інтенсивних бойових дій на півдні України. У літньому контрнаступі Київ наразі досяг важких, але обмежених успіхів. Інші члени G20, такі як Мексика, Індонезія та Аргентина, були запрошені, за словами одного з людей, разом із країнами, які підтримали Україну, такими як Японія та Південна Корея. Запрошено більше десятка європейських країн, а також сам ЄС у вигляді представників Брюсселя.

Дводенна зустріч є частиною дипломатичного поштовху України, щоб отримати підтримку за межами своїх основних західних прихильників, звертаючись до країн Глобального Півдня, які неохоче приймали сторону в конфлікті, який вдарив по світовій економіці.

Виступаючи в суботу, президент Володимир Зеленський визнав, що між країнами-учасниками є розбіжності, але сказав, що заснований на правилах міжнародний порядок має бути відновлений. “Різні континенти, різні політичні підходи до світових справ. Але всіх об’єднує пріоритет міжнародного права”, – сказав він.

Росія не бере участі, хоча кремль заявив, що стежитиме за переговорами. Українські, російські та міжнародні офіційні особи кажуть, що наразі немає перспективи прямих мирних переговорів між Україною та росією через війну.

Найбільший у світі експортер нафти Саудівська Аравія, яка підтримує контакти з обома сторонами після того, як росія вторглася в Україну в лютому минулого року, зіграла певну роль у скликанні країн, які не приєдналися до попередніх зустрічей, заявили західні дипломати.

Китай, який не брав участі в попередньому раунді переговорів у Копенгагені, надсилає спеціального посланника з питань Євразії Лі Хуея, повідомив Пекін у суботу. Китай підтримує тісні економічні та дипломатичні зв’язки з росією з початку конфлікту та відкидає заклики засудити Москву. “У нас багато розбіжностей і ми чули різні позиції, але важливо, щоб наші принципи були спільні”, – сказав він.

Радник з національної безпеки Індії Шрі Аджит Довал також прибув до Джидди для переговорів, повідомило посольство Індії в Ер-Ріяді в соціальних мережах у суботу. Як і Китай, Індія підтримувала тісні зв’язки з росією і відмовилася засуджувати її за війну. Індія збільшила імпорт російської нафти.

Голова делегації Бразилії, радник із зовнішньої політики Селсо Аморім, використав свої підготовлені зауваження, щоб підкреслити, що «будь-які справжні переговори повинні включати всі сторони», включаючи Росію, згідно з копією його заяви, надісланої Agence France-Presse. «Хоча Україна є найбільшою жертвою, але якщо ми дійсно хочемо миру, ми маємо в тій чи іншій формі залучити Москву до цього процесу».

Західні офіційні особи та аналітики заявили, що саудівська дипломатія була важливою для забезпечення присутності Китаю на переговорах. Під правлінням де-факто кронпринца Мохаммеда бін Салмана, відомого як MBS, королівство прагнуло більшої ролі на світовій арені та намагалося розширити зв’язки з великими державами поза старими рамками своїх відносин із США.

Останніми роками Ер-Ріяд співпрацював з москвою щодо політики на ринку нафти, і разом з Туреччиною він допоміг стати посередником у обміні полоненими між Україною та росією минулого року. Минулого року Зеленський був присутній на саміті Ліги арабських держав у Саудівській Аравії, де MИS висловив готовність допомогти посередником у війні, але заявляв про свою нейтральність по відношенню до її учасників.

Саудівська Аравія також налагодила тісніші стосунки з Китаєм протягом останнього року, щиро вітаючи президента Китаю Сі Цзіньпіна, коли він відвідав Ер-Ріяд у грудні, і прагнучи приєднатися до очолюваної Китаєм Шанхайської організації співпраці. У березні Пекін став посередником у відновленні відносин між Саудівською Аравією та її головним регіональним ворогом Іраном.


Крістіан Коутс Ульріксен, дослідник з Близького Сходу в Інституті Бейкера Університету Райса, сказав, що участь Китаю є сигналом підтримки дипломатії Саудівської Аравії, яка спирається на інші сфери нещодавньої китайсько-саудівської співпраці. «Участь Китаю в переговорах є поштовхом до наративу Саудівської Аравії про те, що їх повноваження щодо скликання та здатність посилювати відносини якісно відрізняються від західних сторін», — сказав він. В принципі відзначають, що китайська делегація відіграє свою позитивну роль і знову представила свій план з 12-ти пунктів.

Однак присутність Китаю не означає, що він остаточно погодиться на результати, яких прагнуть Україна та її союзники, сказав Юнь Сунь, директор китайської програми Центру Стімсона у Вашингтоні. «Участь у зустрічі лише передбачає готовність слухати та обговорювати. Це жодним чином не означає, що Китай повинен на що-небудь зрештою погодитися», — сказав Сунь.

Особливо враховуючи, що Китай поки що ніяк не обмежив військове співробітництво з немитою. На цьому тижні відбулися спільні навчання двох флотів в поблизу Аляски. За словами американських експертів, це була найбільша така флотилія, яка підійшла до американських берегів.

«Це вперше в історії», — сказав Брент Садлер, старший науковий співробітник Heritage Foundation і капітан ВМС у відставці. «Враховуючи контекст війни в Україні та напруженість навколо Тайваню, цей крок є дуже провокаційним».

В цілому ж позитивом дискусій в Джидді є прогрес двосторонніх контактів по війні в Україні і те, що всі учасники переговорів погодилися, що територіальна цілісність України має лежати в основі будь-якого мирного договору. Також учасники заявили про важливість згадування про верховенство Статуту ООН. Про це пише італійське видання Corriere della Sera із посиланням на джерела.

Представник Європейського Союзу сказав, що після зустрічі не буде спільної заяви, але учасники домовилися створити робочі групи для обговорення плану врегулювання російсько-українського конфлікту, запропонованого Києвом. Темами, обговорень робочих груп будуть глобальна продовольча безпека, ядерна безпека та звільнення в’язнів.

Фактично у КСА є шанс підвищити свій дипломатичний вплив, створивши в такий спосіб дієву площадку переговорів, щодо збільшення тиску на москву з метою досягнення миру. В іншому випадку, всі зусилля є марними і можуть бути лише відволікаючим кроком від дійсно важливих речей. Тому треба буде спостерігати за подальшим розвитком цієї теми. Однак поки що виразної позиції або оптимізму, щодо переговорів в західних ЗМІ я не знайшов. Так що кращим переговорником про мир були і залишаються ЗСУ.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Хто тебе знімав з позиції?": Журналіст показав, яка атмосфера панує в армії окупантів (відео)

субота, 28 вересень 2024, 13:52

Командири російських окупантів, які воюють в Україні, принижують та б'ють своїх підлеглих. Відповідним відео поділився український журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. "Хто тебе знімав з позиції?", - запитує на відео командир свого підле...

Кирило Буданов перевірив позиції розвідників на Харківщині - джерела

субота, 28 вересень 2024, 13:28

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов здійснив перевірку позицій розвідників у Харківській області. Він також провів планування операцій разом із командирами. Про це повідомили джерела NV у Силах оборони, передають Патріоти У...