Україна проводить службове розслідування: Арестович прокоментував відео з нібито "розстрілом російських військовополонених"

В Офісі президента вперше прокоментував відео з нібито "розстрілом російських військовополонених", на якому самого цього моменту немає. Україна проводить службове розслідування, ретельно вивчаючи записи. В інтерв'ю Марку Фейгіну радник ОП Олексій Арестович звернув увагу на те, що один з росіян почав стріляти, що і призвело до загибелі російських військових, передають Патріоти України.

Коментуючи відео, він нагадав, що провокації під час здачі в полон є воєнним злочином. За його словами, згідно з міжнародним правом, якщо той, хто здається в полон, поводить себе агресивно, то втрачає права військовополоненого. Тому цей інцидент не можна вважати «розстрілом військовополонених», а військові ЗСУ не скоювали воєнний злочин.

«Якщо ти вирішив здатись в полон, а потім раптово вихоплюєш зброю, то ти не герой, а чиниш воєнний злочин усупереч Женевської конвенції. Те ж саме стосується інших провокацій — імітації здачі в полон чи подібних речей, які підставляють під вогонь противника», — розповів Арестович.

Радник ОП вважає цю історію частиною інформаційно психологічної операції РФ, щоб росіяни не мали бажання здаватись в полон. Частиною інформаційної війни окупантів відео назвали і в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Мінкульті.

«Уявімо, що їх взяли в полон два українських солдати — 12 людей, а тринадцятий вискакує зі зброєю і починає стріляти. Його, можливо, вбивають, хоча це теж достеменно невідомо досі. А інші, можливо, починають розбігатись. Що роблять, коли полонені тікають — по них відкривають вогонь. Тому максимум, як це може читатись — ексцес виконавця. Тобто, воєнного злочину тут немає. Не треба було вибігати зі зброєю та стріляти. Здаєтесь — здавайтесь», — пояснив Арестович.

За даними BBC News Україна, інцидент, про який йдеться, стався 12 листопада або раніше у селі Макіївка Луганської області. Зазначається, що в цей день ввечері та наступного дня, 13 листопада, на українських сайтах з’явилося зняте з дрона відео, на якому видно тіла 12 російських військових у дворі сільського будинку. У піблікаціях в соцмережах йшлося, що російські солдати загинули від мінометного обстрілу.

17 листопада з’явилися інші кадри того ж інциденту — цього разу зняті українськими бійцями безпосередньо на місці подій. На цьому відео видно, як українські солдати наказують окупантам, які перебувають у сараї, виходити по одному і здаватися. Також вони питають, хто з них офіцер і чи всі вийшли. Потім один із окупантів під час виходу з будівлі відкриває вогонь по українських військових — тут відео обривається.

Після появи відео російська влада оприлюднила низку звинувачень на адресу українських військових. У міноборони РФ назвали інцидент «умисним і методичним вбивством прямими пострілами в голову більше десяти знерухомлених російських військовослужбовців». Російська омбудсменка Тетяна Москалькова заявила, що звернулася в міжнародні організації з вимогою засудити «розстріл російських полонених» і вимагати покарання винних.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...

"Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - Сергій Фурса

середа, 24 квітень 2024, 0:15

"І трошки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном. Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує: