Україна втратила одного з найкращих операторів ПТРК "Стугна": У червні 2022-го на особистому рахунку "Адвоката" вже було 40 одиниць російської бронетехніки, в т.ч. перший ТОС-1А "Сонцепьок"

Загиблий воїн Георгій Короп

Про загиблого героя розповів журналіст Юрій Бутусов, котрий особисто знав цього дивовижного чоловіка, зазначають Патріоти України.

"21 липня трагічно загинув під час виконання службових завдань видатний український воїн, мій добрий друг, один з найкращих операторів ПТРК "Стугна" Георгій Короп, позивний Адвокат.

На його особистому рахунку вже у червні 2022-го було до 40 одиниць російської бронетехніки, саме він знищив у березні 22-го російську вогнеметну систему ТОС-1А "Сонцепьок", яка виставляється на парадах трофеїв на Хрещатику.

Багато його відео стали хітами новин, ось тут його знаменита робота - чотири танки за три хвилини, та його голос.

Ми познайомились вночі 27 квітня 2022 року у напівоточеному селі Вірнопілля, на опорному пункті добровольчого загону "Карпатська Січ", і за десять хвилин він взяв мене на бойове завдання з виявлення та знищення російських танків, які з висоти контролювали підходи до села. Росіяни використовували танкову оптику для спостереження, щоб помітити та вразити їх, у нас була тільки одна ризикована позиція - розбита будівля ферми у двох кілометрах від російських танків, яка була для росіян як на долоні. Але це була краща позиція, і Георгій ризикнув її зайняти.

Він вів спостереження пʼять годин і виявив прямо перед нами два російські танки, які були добре замасковані. Їхні стволи дивились прямо на нас, бо наша ферма була єдиною будівлею з цього краю висоти. Якби вони щось помітили - шансів вийти звідти вдень не було б. Але Адвокат миттєво виставив пускову установку і знищив обидва танки. Він зачистив усі висоти навколо Вірнопілля від російської бронетехніки Кантемирівської дивізії. Комбат "Карпатської Січі" Олег Куцин його дуже любив - я одного разу відзняв, як Куцин зі скандалом забрав ракети в іншого розрахунку, який боявся виходити з підвалу, і віддав ракети Адвокату.

Я знімав, як Георгій бив ворога під Білогорівкою. У червні 22-го його машина потрапила у засідку, він дістав важкі поранення руки, тривалий час лікувався, потім повернувся на фронт.

Я зробив із ним інтервʼю, яке він все хотів доповнити та виправити, про його подвиги. Тепер я завершу редагування без нього.

Він був юристом за професією, захоплювався парашутним спортом. Пішов на війну у 2014-му, відслужив контракт у піхоті. За пару місяців до вторгення у 22-му він як доброволець опанував "Стугну" у КБ "Луч" у групі, яку створили О. Коростельов, С.Пашинський, Т.Чорновол, і 24 лютого взяв ракетну установку з арабського замовлення, яку таємно вивезли з заводу за добу до російського ракетного удару. На початку війни ні Короп, ні його установка ніде не були оформлені. Щоб бити ворога - йому не треба було документів.

Воював він натхненно. Директор "Луча" Коростельов його дуже любив та радився з ним по всіх аспектах модернізації "Стугни".

Короп з розрахунком увійшов до протитанкової бойової групи командира з позивним Дайвер, і з цим досвідченим командиром він діяв максимально ефективно.

Адвоката відрізняла ініціатива - Дайвер детально ставив завдання, план та характер дій, а на місці Короп ніколи не сидів та не чекав коли це противник до нього приїде. Він завжди шукав противника попри ризик, виходив на нуль, та використовував постійно камеру "Стугни" як систему оптичної розвідки, прискіпливо спостерігав та вивчав місцевість. Він ретельно прораховував висоти, кути спостереження та пострілу, маршрут підходу та виходу, фактори маскування і не мав страху після того, як ухвалював рішення. Більшість влучних пострілів Георгій фіксував на відео. Але сам він був дуже скромною людиною і не хотів популярності. Інтервʼю він мені дав через рік моїх вмовлянь.

Георгій дуже любив свою дружину, свого сина та доньку. Дружину звати Сільва - і саме "Сільва" була назва його ракетної установки.

Дякую тобі, Георгію, за щастя знати тебе та знімати твою роботу. Саме такі, як ти, створили перевагу нашої армії та розгромили професійну російську армію вторгення, знищили найкращі російські танкові підрозділи. Ми зробимо все, щоб зберегти памʼять про тебе, щоб не залишилась забутою твою родина.

Слава і честь, Друже Адвокате, слава і честь!

Якщо маєте бажання і можливість підтримати родину Героя: Сільва Короп-Хорольська

5355 2802 1587 8628

Юрій Бутусов, Цензор. НЕТ

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна втратила одного з найкращих операторів ПТРК "Стугна": У червні 2022-го на особистому рахунку "Адвоката" вже було 40 одиниць російської бронетехніки, в т.ч. перший ТОС-1А "Сонцепьок"

середа, 24 липень 2024, 19:45

Про загиблого героя розповів журналіст Юрій Бутусов, котрий особисто знав цього дивовижного чоловіка, зазначають Патріоти України. "21 липня трагічно загинув під час виконання службових завдань видатний український воїн, мій добрий друг, один з найкращ...

Головне, щоб голову сонце не напекло : Очільник ВР енергійно спростував інформацію про "канікули" парламенту

середа, 24 липень 2024, 13:30

Українцям не треба доводити, як важко працювати в округах вміють нардепи. Колоніальний загар завжди видає тих, хто провів "літо в полі", як то кажуть з народом, а не в напівмороку пильних кабінетів напрацьовував нудні папірці для унормування життя держави