Українська кмітливість бере гору над потугами Четвертого рейху: У ЗСУ знайшли спосіб захисту Starlink від російських "глушилок": Як це працює (відео)

“Якщо БПЛА “Орлан” почне “гадити зверху” на частотах GPS 1,5 ГГц, то сітка захистить Starlink”, — вважає експерт.

Український спеціаліст у сфері радіотехнологій та службовець ЗСУ Сергій Флеш (псевдонім) на своїй сторінці в Facebook розповів про те, як українським військовим вдається захищати термінали супутникового інтернету Starlink від впливу російських засобів РЕБ.

Супутники даного оператора працюють, спираючись на систему навігації GPS, яку вже можна вважати вразливістю, тому цілком логічно, пише Сергій, що росіяни “одразу спробували пригнічувати та спуфити” її. “Тому жодних “таємниць двору” тут бути не може”, — наголошує автор.

У своєму дописі Флеш зазначає, що “таємницями” навколо глушіння Starlink за допомогою засобів РЕБ ЗС рф є інші фактори.

Наприклад, такий фактор, як масштаб проблеми, що створюється для ЗСУ. Автор підкреслює, що говорити про це категорично не слід, оскільки росіяни зможуть зробити висновки та зрозуміти, як поводитися надалі. Але залишаючись без зворотного зв’язку “вони не зрозуміють, чи взагалі є який-небудь результат”.

Другою таємницею є рішення українських інженерів для протидії російським РЕБ. Сергій каже, що рішення є апаратними, а також програмними. Деталі він не розкриває, щоб ЗС рф не вжили контрзаходів.

Провівши польові випробування деяких рішень, за словами Флеша, українські фахівці дійшли кількох висновків.

Система Starlink працює при повністю пригнічених супутниках, хоча реєстрація проходить з деякою затримкою, але не критичною.

“За 2 години канал жодного разу не “впав”. Ми “дули” на нього 20 ватів з 20 м. У радіусі 1 км “лежали” всі GPS. Ми робили різні комбінації вмикання і вимкнення. Висновок: Starlink не боїться простих глушилок”, — ділиться Сергій.

Глибоке прикопування також є контрзаходом ЗСУ.

“На метр нижче за рівень землі — і з 500 м ніякого РЕБ уже не видно. Але, мені пишуть хлопці зі Сходу (України, — ред.), що в міських боях часто закопувати нікуди”, — йдеться у повідомленні.

В якості рішення за умови міських боїв пропонується використовувати металеву сітку, обмотавши нею термінали.

“Ми купили 3 сітки в будівельному магазині з кроком 2-5 см. Результати такі:

  • сітка в один шар — 30% придушення РЕБ
  • сітка в два шари — 60% придушення РЕБ
  • сітка в три шари — 100% придушення РЕБ

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...