"Український Бредлі" знищує російські танки на відстані, з якої ті не дострелять: Українські підрозділи почали отримувати вітчизняні винищувачі бронетехніки "Штурм-СМ"

Штурм-СМ. Ілюстративне фото з відкритих джерел

Нещодавно заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк повідомив про прийняття на озброєння цілої низки зразків озброєння, серед них — оновлений мобільний протитанковий ракетний комплекс «Штурм-СМ», на базі однієї з бойових броньованих гусеничних машин.

Бойову машину 9П149 Штурм-С» було розроблено ще у 70-х роках минулого століття, і вона за ці роки застаріла. Тому фахівці української оборонної промисловості провели низку робіт з модернізації.

Результатом такої праці став протитанковий ракетний комплекс 543 «Бар’єр-С» у складі оновленої бойової машини «Штурм-СМ». До ПТРК інженери українських оборонних підприємств розробили нові ракети з різними типами бойових частин.

Цей комплекс призначений для ураження сучасних броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, зокрема, з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу довготривалих вогневих точок, і вертольотів, що зависли, в будь-який час доби за будь-яких погодних умов.

Максимальна дальність стрільби нового комплексу — 7000 метрів (у найсучаснішого російського танку Т-90 ефективна дальність вогню - до 3000 м.- ред.). Система наведення здійснюється за лазерним променем із супроводом цілі в ручному або автоматичному режимах.

Влучання в ціль забезпечує оптико-прицільна станція наведення (ОПСН). До речі, завдяки своїй універсальності та модульності ОПСН може бути встановлена та інтегрується з озброєнням на вертольоти, безпілотники, морську та наземну техніку на кшталт БТР, БМП чи танки.

Зовні ця станція має вигляд кульки з «очима», але в цій кульці — три телевізійні канали, тепловізійний канал, лазерний далекомір, лазерний канал керування протитанковою ракетою.

Штурм-СМ. Інфографіка: Сергій Поліщук

Система стабілізації ОПСН — двоплощинна гіростабілізована платформа, що дозволяє вести вогонь на ходу.

Оглядовість ОПСН

Телевізійний канал:

— вузьке поле зору 1,75×1 °

— середнє поле зору 6 ° х3, 33 °

— широке поле зору 23 ° х 13,5 °

Тепловізійний канал:

— вузьке поле зору 1,8° х 1,44°

— середнє поле зору 6° х4, 8°

— широке поле зору 12.5° х 10°

На озброєнні нового комплексу «Штурм-СМ» — керовані ракети РК-2П та РК-2ПОФ.

Тандемна кумулятивна бойова частина вражає цілі з динамічним захистом завдяки бронепробивності до 800 мм (гомогенної броні), а осколково-фугасна БЧ уражає противника величезною кількістю осколків — до 900 штук.

Температурний діапазон застосування від - 40°С до + 60°С.

«Якщо порівнювати „Штурм-СМ“ із можливостями тих же FPV-дронів, то ми маємо більшу масу бойової частини у ракети, а також, що дуже важливо, повну стійкість до засобів РЕБ, якими нині оснащують російську техніку і які здатні відвести дрон від цілі», — пояснив один з розробників нової системи.

До речі, використання ще радянської платформи, а це МТ-ЛБ — не українська вигадка.

Якщо подивитись на досвід багатьох наших партнерів, вони теж модернізують зразки озброєння часів Холодної війни — танки, артсистеми, авіаційну техніку, протитанкові системи. Це дозволяє суттєво економити кошти і час на дослідно-конструкторські розробки.

Отже, на озброєння ЗСУ завдяки роботі інженерів оборонної промисловості прийнято новий потужний засіб боротьби з російськими танками та іншими броньованими цілями.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 9 травня. Побалуйте дітлахів - день Миколая Весняного спонукає до цього не менш Зимового

четвер, 9 травень 2024, 7:05

Православна церква України 9 травня за новим стилем відзначає перенесення мощей Миколая Чудотворця. У народі це свято відоме як Миколай Весняний або Миколай Літній. За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведну Глафіру Амасійську. На Миколая Чу...

Огляд... активні напрямки, Східна операційна зона - Костянтин Машовець

четвер, 9 травень 2024, 5:00

1. Куп'янський напрямок... Противник продовжує наступальні дії з метою виходу до бар'єрного рубежу по річці Оскіл на ділянці між Куп'янськом та Боровою. Зокрема: . - Передові підрозділи перегрупованого в район с.Синьківка 7-го окремого мотострілецьког...