Український льотчик, який здійснив 200 бойових вильотів, розповів про нові ракети та сумніви американців

Командир ескадрильї 114 бригади тактичної авіації 30-річний Іван Смеречанський від перших днів війни захищає українське небо. А його батько ремонтує літаки. Про свою роботу, страхи та найсокровенніше - до Дня авіації льотчик-винищувач дав ексклюзивне інтерв'ю кореспондентці ТСН, передають Патріоти України.

Льотчик став відомим завдяки відео, на якому є іграшковий ведмедик на передній частині ліхтаря МіГ-29-го, що атакує ворога. Це талісман льотчика з позивним "Смерека". "Мені друзі його знайшли і подарували на день народження. У кожного є якісь дитячі мрії, всі ми діти поки батьки живі", - каже Іван Смеречанський.

Льотчик Іван Смеречанський зі своїм ведмедиком здійснив понад 200 бойових вильотів. Під час деокупації Херсонщини випробував американські високошвидкісні ракети "Харм". А згодом першим з українських військових поцілив по ворогу крилатими "розумними" бомбами GBU-62.

"Це озброєння не наше, воно до нашого літака не пристосоване. Те, що зробили американці для нашого МіГа і СУшки-27, вони самі не були впевнені. Повернулись на аеродром, адреналін зашкалює. Кажуть - все добре, ціль поражена", - згадує льотчик.

Не стати льотчиком не міг - зізнається. Іван виріс на військовому аеродромі, де його батько працював авіатехніком. І хоч той пішов на пенсію задовго до вступу сина у льотний виш, зараз у війську - обидва. Все змінив ранок повномасштабного вторгнення, коли пан Валерій ледве дочекався дзвінка від сина з Харківщини. Саме він готував літак сина до бою у найтяжчі часи. "Не можу його лишити! Що, син воює, а тато сидить в хаті?", - каже старший авіаційний технік літака Валерій Смеречанський.

"Ти гордишся, бо в багатьох моїх знайомих батьки повиїздили, а тут не стидно, що батько не ховався", - каже Іван Смеречанський. Але зараз до літака сина йому зась - відколи Іван став командиром ескадрильї, закон забороняє їм служити разом, щоб не було звинувачень у корупції.

"Від початку війни до вересня ніхто не питався - тато, син? Там треба було виконувати завдання, а потім вже потихеньку почали підлаштовуватись під закони, які були до війни", - каже Валерій Смеречанський.

Тепер Валерій готує літаки побратимам сина, які поза очі називають його "Дідом". Але своє дитя чоловік пильнує навіть на відстані. "Син пішов у відрядження, і старався туди - ближче до нього, щоб знати що і як. Якщо мені не виходило, дзвонив хлопцям і запитував - ну що там? Виявилось - осколки ракети були побили синів літак, він же мені не скаже", - розповідає Валерій Смеречанський.

Іван же збирається засісти за англійську. Адже її досконале знання - головна умова, аби літати на F-16. Наразі небо над Україною льотчик тримає на МіГ-29 - старенькому, але все ще надійному завдяки таким технікам, як його батько.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Удары по российским нефтебазам: смысл и перспектива - Злий Одесит

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:59

В августе этого года самым ярким явлением в России стали регулярные пожары на нефтебазах. Одним из наиболее показательных проявлений данной тенденции является пожар в Пролетарске Ростовской области, полыхавший 10 долгих дней. Но у многих стал возникать...

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 30 серпня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:45

Сьогодні 30 серпня. Триває 919 доба оборони України проти російської навали. Новогродівка під окупацією російських військ, що дало їм змогу просунутися на південь у напрямку Маринівки та через Михайлівку до Селидового. . Зараз біля Селидового тривають ...