"Українці довели, що вони вміють ефективно використовувати подароване": Аналітики зі Швеції про нову зброю для нашої країни та навчання артилеристів ЗСУ на найкращих САУ Європи

система Archer

Навчання українських військових на шведських самохідних артилерійських установках (САУ) Archer може проходити як в Україні, так і в Швеції, вважають деякі експерти. Питання лише в тому, що краще для шведської та української сторони, вважає Роберт Далсо зі Шведського агентства оборонних досліджень, повідомляє Еxpressen.

За словами підполковника Йоакима Паасіківі, Швеція є найімовірнішим вибором. Шведський уряд вирішив, що Україна має бути допущена до роботи зі шведською артилерійською системою Archer, про це було оголошено на прес-конференції 19 січня. Але самохідна артилерійська установка, яку називають однією з найсучасніших у світі, складна, і українцям потрібно пройти навчання, щоб нею користуватися.

Питання полягає в тому, де відбуватиметься навчання — у Швеції чи в Україні. За словами головного інженера Роберта Далсо, це можливо в обох країнах. Тренуватися можна було б у Бодені або в Україні.

«Загалом, українці довели, що вони дуже добре вміють швидко розгортати та ефективно використовувати раніше подароване обладнання, яке їм було невідоме. Це один з яскравих уроків цієї війни», — заявив він.

Однак Йоакім Паасіківі, підполковник Шведського оборонного коледжу, каже, що, найімовірніше, тренування відбуватимуться у Швеції, оскільки артилерійська установка має високу сумісність зі шведською місцевістю.

За словами Паасіківі, підготовка може зайняти кілька місяців. Рейн Пелла, експерт з озброєння Шведського університету оборони, наголошує на необхідності підготовки кваліфікованих сервісних техніків в Україні або, як альтернатива, у країнах НАТО — Литві та Польщі, які зможуть ремонтувати та обслуговувати установки.

Рейн Пелла зазначає, що домогтися ефективної роботи артилерійської системи — справа непроста. Він нагадав про попередні поставки зброї в Україну, як-от 14 німецьких Panzerhaubitze 2000, які швидко вийшли з ладу через те, що технічна підтримка не працювала і не вдалося налагодити надійну систему їхнього обслуговування.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...