Українці можуть платити за комуналку вдвічі менше: Що треба робити

Українці, які проживають у багатоквартирних будинках, можуть платити за комуналку вдвічі менше. Для цього потрібно інвестувати гроші в прилади обліку й тепломодернізацію. Про це розповів глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, найсуттєвіше можна скоротити витрати на опалення й гарячу воду, передають Патріоти України.

"Передусім потрібно встановити індивідуальний тепловий пункт із погодним регулюванням. Його окупність 2-3 роки, а передбачувана економія – до 40% тепла в розрахунку на квартиру. Крім того, потрібно утеплити труби опалення і гарячої води в підвальних приміщеннях. Це зменшить втрати тепла до 10%. Якщо в будинку немає лічильника на опалення – його теж можна встановити. У разі того самого споживання – ціни в платіжках стануть на 25% нижчими. Якщо в будинку вертикальна розводка тепла, можна встановити індивідуальний поквартирний розподіл. Тоді кожен зможе регулювати поставки тепла у свою квартиру. Якщо зараз кияни платять 38 грн за опалювальний квадрат квартирної площі, то із системою розподілу можна платити до 10 грн за м²".

Водночас загальна термомодернізація будинку – не зовсім виправдана. Дійсно, це дає можливість заощадити на енергоносіях до 50%, але окупність такого проєкту – більш ніж 10 років. За словами Олега Попенка, якщо робити термомодернізацію "хрущовки", це коштуватиме 10 тис. дол. із квартири, що для багатьох мешканців – непосильна сума.

Загальне споживання світла у квартирі дозволить скоротити енергоефективна техніка класу А+++. Вона допоможе заощадити до 5-7%. Окрім того, можна встановити і трифазні лічильники, щоб уночі платити за електрику за нижчими тарифом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Міноборони РФ плаче від люті: Українські дрони влаштували "веселу ніч" у восьми областях Росії, - джерело

субота, 20 квітень 2024, 13:29

Безпілотники в ніч на 20 квітня атакували енергетичні об’єкти на території Російської Федерації. За даними джерел УНІАН, це була спільна операція Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міноборони та Сил спеціальних операцій ЗСУ, передаю...

"Працюють занадто повільно": Міноборони Британії гальмує постачання озброєння для України - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 12:59

Міністерство оборони Великої Британії звинувачують у «повільній роботі» з невикористанням половини з £900 млн для України. Затримки означають, що лише £404 млн із коштів, пожертвуваних дев’ятьма країнами, було витрачено. Про це повідомляє The Guardian,...