Укріплять захист гирла Дунаю: Перші швидкісні патрульні катери ДПСУ вже вирушили до України

Після довгих місяців очікування із Франції відправили перші два патрульні катери берегової охорони ДПСУ, які Україна замовила у французької суднобудівної компанії OCEA.

Про це 16 травня повідомило видання Mer et Marine.

10 травня два 32-метрових катери проєкту FPB 98 Mk.I з бортовими номерами BG-202 та BG-203 завантажили на судно Gaya та відправили до України. 16 травня судно Gaya прибуло на Мальту, а вже 19 травня має зайти до грецького порту Олександрополіс. Однак подальший маршрут судна невідомий.

Транспортування катерів розпочалось попри бойові дії в акваторії Чорного моря і перекриття турецькою владою проток Босфор і Дарданелли для військових вантажів і кораблів. Наразі незрозуміло, чи спробує корабель пройти у Чорне море, чи катери будуть відвантажені у Греції для доставки іншим видом транспорту до Одеської області через Болгарію та Румунію.

Донедавна на потужностях компанії OCEA в Ле-Сабль-д’Олоні знаходилося щонайменше шість виготовлених для України катерів із бортовими номерами BG-201, BG-202,BG-203, BG-204, BG-205 та BG-207.

Борт з номером BG-201 спустили на воду 9 грудня 2021 року та використовують для навчання українських екіпажів. Другий та третій човни спустили на воду вже в лютому і травні 2022 року.

Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки підписанню у 2019 році рамкової міжурядової угоди між Україною та Францією. Вона передбачає кредитування урядом Франції та європейськими банками будівництва французьких катерів на суму 136,5 млн євро.

Загалом Міністерство внутрішніх справ України замовило 20 таких катерів, 5 з яких раніше планували побудувати в Україні на потужностях компанії “Нібулон”.

Ocea FPB 98

FPB 98 MK.I – це легкий маневрений патрульний катер довжиною 32 метри, що спроєктований французькою судобудівною компанією OCEA.

Катер побудований із алюмінієвого сплаву, тому має малу осадку та здатен йти на мілководді.

Борт може розвивати швидкість до 30 вузлів (60 км/год). Дальність плавання складає 1200 морських миль (близько 2200 км).

Катер оснащений сучасними системами оптико-електронного спостереження та місцем встановлення RIB-човнів для оглядових груп.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія не спромоглася скористатись "вікном можливостей" для прориву: Перший транш допомоги США з 61-мільярдного пакету вже вплинув на ситуацію на фронті, - Дикий

неділя, 28 квітень 2024, 2:35

Перші партії поставок з мільярдного траншу 61-мільярдного пакету допомоги США юридично дооформленої у вівторок, 23 квітня, згідно обіцянок американців, вже перетинають кордон України. Хоча допомога фвзично ще не надійшла, Україна змогла збільшити норми...

У окупантів знов вибухова нічка. - "Еб*ть нас еб*шат": Повідомляють про чергові удари ATACMS по військовим об'єктам в Джанкої, Брянськ атакують БПЛА (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 1:45

У ніч проти неділі, 28 квітня, у Джанкої та у Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер, а також Мапа повітряних тривог. . "У Джанкої та Джанкойському районі чули потужний вибух", ...