Умови конкурсу сформулювали так, що у переможця не було конкурентів: "Київавтодор" вручив підряд на мільярд гривень фірмі з дутими розцінками, - ЗМІ

Чиновників звинувачують у змові, корупції та відмиванні десятків мільйонів гривень

"Київавтодор" замовив ремонт ділянки дороги Т-10-27 від Жулянського шляхопроводу до повороту у Вишневе на 969,72 млн грн. Як свідчать дані "Прозорро", підряд без конкуренції 8 серпня отримало ТОВ "Онур конструкціон інтернешнл", передають "Наші гроші".

Зазначається, що на 2023 рік заплановані роботи на 323 млн грн, решта – впродовж ще півтора року.

Ціни асфальту відповідають або навіть ниже від моніторингу ДП "ДерждорНДІ". Наприклад суміш ЩМА-20 в кошторисі прописаний по 7 960 грн/тонн, а у моніторингу по Київській області його середня ціна 8 484 грн.

Бетон В15 [М200] у кошторисі вказаний по 2367 грн за кубометр, що на 10% дешевше від прайслисту "Бетону від Ковальської". Щебенево-піщана суміш С-5 була включена до кошторису за ціною 687 грн за кубометр, що є навіть меншою ціною ніж та, яку встановив державний моніторинговий сервіс "ДерждорНДІ" – 1 042 грн.

Аналогічна ситуація і з гарячою крупнозернистою асфальтобетонною сумішшю, яка була включена до кошторису за ціною 3723 грн за тонну, що нижче за моніторингову – 4 662 грн за тонну.

Основним матеріалом, на який ціни були завищені, стали труби. На них припадає 50 млн грн.

Труби поліетиленові для подачі холодної води були включені у кошторис за ціною у 33 тис. грн за метр без врахування доставки на загальну суму 50 млн грн. На сайті виробника ці труби коштують вдвічі дешевше – 19 тис. грн за метр.

Журналісти зв’язались із виробником та з’ясували, що ціна при купівлі такої кількості труб є меншою ніж та, що вказана на офіційній сторінці та складає 17 тисяч грн. за метр та доставкою. Тобто є суттєво меншою ніж та, що включена у кошторис. Лише на придбанні труб підрядник отримає 24 млн грн маржі.

Також до кошторису були включені інші поліетиленові труби меншого діаметру по 2 465 грн за метр на загальну суму понад 5 млн грн. Водночас на Тернопільщині був проведений тендер на підведення інженерних мереж, у межах якого були придбані ідентичні труби за ціною удвічі меншою від труб "Онуру" – 1200 грн за метр.

Також у кошторисі виявились свiтильники Global за ціною у 11 тисяч грн. У вільномуму продажі вони коштують по 450 грн.

Це не перший тендер на ремонт цієї ділянки дороги. У лютому 2022 року "Київавтодором" був оголошений тендер на 626 млн грн., який вже у жовтні був скасований через скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг.

"Онур" виявився єдиним учасником торгів. ТОВ "Будівельна компанія – ВР" теж хотіла взяти участь, але не змогла. Бо "Київавтодор" вимагав, щоб учасники тендеру підтвердили, що їх дохід у 2022 році був не меншим 99% очікуваної вартості цього тендеру.

Скаржник повідомив, що у 2022 році під час вторгнення були зупинені "всі види відкритих торгів". І у цієї фірми не було можливості виграти відповідну кількість підрядів. При цьому закон не зобов’язує замовника встановлювати вимогу щодо наявності такого доходу саме у рік, що передує тендеру. Тому фірма просила змінити вимогу на наявність мільярдного доходу за період 2019-2022 років. Однак "Київавтодор" відмовився, а АМКУ підтвердив, що це відповідає закону.

ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" – дочірнє підприємство турецького будівельно-підрядного транспортно-торгово-промислового АТ "Онур Тааххют", що здійснює будівництво і ремонт автошляхів та мостів в Україні. Власниками фірми є Онур та Іхсан Ченінджевізи з Туреччини й Олег Фаріон.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...