Урядова математика, або Чому з новою газовою формулою українцям доведеться платити більше (відео)

Найбільше можуть зекономити ті, хто вкладає гроші в енергоефективність власних осель.

Не всім українцям вдалось зекономити на газі. Все пов’язано з новим розрахунком вартості блакитного палива, який цього тижня презентував уряд, де також заявив про зменшення ціни на чверть порівняно з січнем минулого року. При цьому парадокс – вартість газу менша, а платити доводиться більше, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Причин зниження цін досить. Зокрема, загроза злету ціни через припинення транзиту минувала, а за рахунок велетенських запасів блакитного палива в українських і європейських газосховищах і теплої зими на ринку утворився надлишок. Коштує він зараз навіть дешевше, ніж липні, тому у високих кабінетах вирішили - українці мають отримати з цього свою вигоду.
Принципова відмінність нової формули в тому, що вартість газу тепер "плаватиме" залежно від ринку.
Нова ціна на газ, презентована урядом, складається з чистої вартості газу, ПДВ, націнки від постачальника, витрати на транспортування і доставку.

Якщо в грудні ви злякались зупинки транзиту і купили собі газову страховку, а тепер переживаєте, що прогадали, не хвилюйтесь – "Нафтогаз" вам все пробачить. "Уряд пішов за ще більш щедрим шляхом до споживачів і сказав: ми страховку прибираємо і вона нічого не буде вартувати. Так само "Нафтогаз" піде назустріч тим людям, які купили газ про запас. Гроші повернуть наприкінці опалювального сезону, або будуть повернуті, або зараховані в майбутніх періодах", - зазначив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Проте за газ тепер прийде не одна, а цілих дві квитанції. Перша, власне, за спожитий газ, який йде трубою, а друга платіжка буде за саму трубу. При цьому буде неважливо: мешкаєте ви в приватному секторі чи у багатоповерхівці, використовували газ чи прикрутили вентиль. Справа в тому, що із січня усі споживачі газу мусять платити абонплату за доставку облгазам. Математика проста: обсяг газу за останній рік поділений на 12 місяців і помножений на спеціальний тариф. Саме це і стане вартістю доставки.

Виглядає це так: в сумі за газ подекуди доведеться платити більше, ніж за попереднім великим тарифом, адже доставка від регіону до регіону геть різна і залежить від кількості абонентів на кілометр труби. У столиці велика щільність, тому обслуговування буде дешевше. На Львівщині ситуація буде прямо протилежною. Наприклад, киянин за кубометр газу і його доставку в сумі заплатить трохи більше шести гривень, а у Львові вийде майже 8 гривень. Ціна і газу і його тепер вже доставки - це 80% тарифу. І ось тут захована ще одна хитрість, каже енергоекспертка житлово-комунальних програм Громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко. "Тільки минулого року уряд ухвалив постанову, що в разі зміни паливної складової підприємства можуть переглядати паливний тариф", - повідомила вона.

Ключове слово - “можуть”, а не зобов’язані. Все віддали на відкуп місцевій владі. Платіжки за тепло справді зменшилися, але не скрізь. Наприклад, мешканці Миколаєва та Чернівців платять як і раніше. Що з їхніми платіжками - болюче питання і одна з передвиборчих обіцянок президента Володимира Зеленського.
Цієї зими зможуть зекономити ті, хто вклався в енергоефективність своїх осель. Газ - це дорогий енергоресурс. Сьогодні ціна на нього падає - є чому тішитись. Але він ніколи вже не здешевшає настільки, щоб це не било по кишені. Єдиний вихід - менше його витрачати.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...