Уродженець Одеси, який бомбив Маріуполь, і адмірал, що атакував Україну "Калібрами": Подробиці про російських командувачів, яких МКС підозрює у воєнних злочинах

Сергій Кобилаш і Віктор Соколов. Фото: колаж NV / ГУР Міністерства оборони.

Міжнародний кримінальний суд у вівторок, 5 березня, видав ордери на арешт командувача Чорноморським флотом ВМФ країни-агресора Росії адмірала Віктора Соколова і командувача дальньої авіації Військово-повітряних сил РФ генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша. Патріоти України пропонують дізнатися, що про них відомо.

Міжнародний кримінальний суд підозрює російських командувачів у воєнних злочинах — завданні ударів по цивільних об'єктах і заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також у злочині проти людяності «у вигляді нелюдських дій, що навмисне спричиняють великі страждання або серйозне пошкодження тіла, чи то психічного, чи то фізичного здоров’я». МКС має підстави вважати, що Соколов і Кобилаш несуть відповідальність за ракетні удари по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року. Ці удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а в разі об'єктів, які можна було б кваліфікувати як «військові», «очікувана побічна шкода цивільному населенню була б явно надмірною порівняно з очікуваною військовою перевагою», вважають у МКС.

Голова СБУ Василь Малюк зазначив, що ордери видано за матеріалами, отриманими спецслужбою. «Це вже друге рішення Міжнародного кримінально суду щодо російських воєнних злочинців. Обидва стосуються вищого військово-політичного керівництва РФ. І обидва є результатом системної роботи слідчих СБУ. За кожен злочин, скоєний в Україні, Росія буде відповідати і на полі бою, і в міжнародному трибуналі. Такі злочини не мають строку давності», — сказав Малюк.

У СБУ нагадали, що внаслідок російських масованих ударів загинули і були поранені десятки мирних жителів України. Окупанти завдавали основних ударів по енергетичних об'єктах у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській, Житомирській та Івано-Франківській областях, використовували крилаті ракети, зокрема 3М14 Калібр.

Сергій Кобилаш

У ГУР повідомляли, що Кобилаш народився в Одесі 1965 року. Він навчався в російських військових навчальних закладах і починав кар'єру як льотчик.

До участі в повномасштабній війні проти України Кобилаш командував бомбардуванням цивільної інфраструктури в Чечні, Грузії та Сирії. Під час Чеченських воєн провів десятки бойових вильотів, зокрема скидав на територію Ічкерії заборонені касетні та вакуумні бомби. У серпні 2008 року Кобилаш як командир 368 штурмового авіаційного полку керував діями своїх підлеглих і особисто бомбардував грузинські міста. Він отримав генеральське звання і зірку «героя».

Кобилаш став командувачем дальньої авіації ПКС ЗС РФ 16 вересня 2016 року. Він же несе відповідальність за килимове бомбардування Маріуполя.

СБУ в січні 2023 року повідомила Кобилашу про підозру у веденні агресивної війни (ч. 2 ст. 437 КК України) і посяганні на територіальну цілісність України (ч. 3 ст. 110 КК України), заявивши, що саме за його наказом росіяни завдають масованих ударів по житлових будинках, лікарнях та об'єктах критичної інфраструктури.

У листопаді 2023 року Кобилашу повідомили про підозру через ракетні удари по багатоповерховому житловому будинку та автостоянці в Умані 28 квітня 2023 року, де загинули 23 людини, зокрема шестеро дітей. За даними спецслужби, наказ віддав саме він.

Віктор Соколов

Соколов народився в Молдові 1962 року, закінчив військові освітні установи в Росії. Більшу частину своєї військової кар'єри провів у Тихоокеанському і Північному флотах РФ. Під його керівництвом країна-агресор 2016 року завдавала ударів по наземних об'єктах у Сирії. У 2020 році став начальником військово-наукового центру російської Військово-морської академії ім. адмірала Кузнєцова.

Соколова призначили командувачем Чорноморського флоту Росії 14 вересня 2022-го (виконував обов’язки командувача з 10 серпня 2022 року). Соколов змінив у цій ролі Ігоря Осипова, відстороненого за лічені дні після вибухів на військовому аеродромі Саки в окупованому Криму (9 серпня 2022 року).

СБУ повідомила про підозру Соколову в травні 2023 року за кількома статтями КК:

  • порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 і ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438);
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110);
  • планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437).

У спецслужбі заявили, що з 10 серпня 2022 року він особисто віддавав накази про регулярні пуски ракет Калібр по українській енергетичній інфраструктурі.

У вересні 2023 року з’являлась інформація, що Соколова ліквідували внаслідок удару по штабу Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі під час наради командного складу. Пізніше російські пропагандисти опублікували відео з живим Соколовим.

У лютому 2023 року російські так звані військкори і пропагандистські канали повідомляли, що Соколова зняли з посади після знищення Силами оборони України ВДК Цезар Куніков.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...