Успенський піст, або Спасівка: Тривалість, традиції і заборони

Він – один із найбільш суворих, але водночас і найприємніший завдяки різноманіттю свіжих овочів та фруктів.

Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії, передають Патріоти України.

Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася.

Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка.

Дата початку та тривалість Успенського посту

Триває Успенський піст усього два тижні – він є найкоротшим із чотирьох християнських багатоденних постів. Початок і закінчення цього посту мають фіксовані дати.

У 2019 році, як і зазвичай, Успенський піст починається 14 серпня. Цього дня церква шанує Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. У народі ж це свято має назву Медовий Спас, або свято Маковія, адже віруючі в цей день святять у храмах мед, макові головки та фрукти, печуть пряники та пироги з медом і маком.

Завершується Успенський піст 27 серпня. Вже 28 серпня всі обмеження в їжі знімаються – цього дня віруючі відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Правила харчування на час посту

Незважаючи на те, що Успенський піст – найкоротший у році, він вважається одним із найсуворіших, поступаючись за суворістю лише Великому посту.

Під час посту церква рекомендує помірне вживання їжі та питва, і при цьому страв не скоромних, а пісних. Меню Успенського посту виключає м’ясо та м’ясні вироби, рибу, морепродукти, яйця і молочні продукти.

Основу пісного столу складають багаті вітамінами овочі та фрукти, котрими такий багатий серпень, а також хліб, крупи, гриби, горіхи та мед. Тому цей піст вважається найлегшим і найприємнішим. Навіть існує приказка: "Петрівка - голодування, Спасівка – ласування".

Хоч піст і вважається безрибним, є один день, коли допускається їсти рибу та морепродукти, а також випити трохи вина. Таке послаблення посту дозволяється 19 серпня – у свято Преображення Господнього (в народі – Яблучний Спас).

Меню Успенського посту: тижневий раціон

У понеділок, середу і п’ятницю церковний устав передбачає сухоїдіння. Це означає, що можна вживати сиру їжу, тобто страви без термічної обробки. В ці дні люди, які дотримуються посту, повинні харчуватися хлібом, сіллю, сирими овочами та фруктами, медом. При цьому чай, кава, компоти, киселі, відвари замінюються водою та соками.

По вівторках і четвергах дозволяється споживати варену їжу. Але використовувати олію для приготування страв заборонено.

У суботу та неділю можна відварювати крупи та овочі, додаючи до страв олію. Також дозволяється випити трохи вина.

Що потрібно робити в період посту

Успенський піст – заклик до чистоти, непорочності, цнотливості та стриманості, прикладом чого є Діва Марія. Дні цього посту варто проводити в молитві, не допускати злих думок, не сваритися з близькими, не гніватися на оточуючих і не робити поганих учинків.

Під час Успенського посту, як заповідує церква, потрібно регулярно відвідувати храм і хоча б раз сповідатися та причаститися. Слід примиритися із тими, з ким трапилася сварка чи непорозуміння. Загалом на час посту варто проявляти милосердя і поблажливість. І звісно ж, треба дотримуватися встановлених церковними канонами обмежень у харчуванні.

В цей піст бажано робити маленькі добрі справи: допомогти сусідам, відвідати хворих або сиріт, підтримати нужденних, нагодувати бездомних тварин.

Чого не слід робити в Успенський піст

Дотримуючись усіх приписів щодо харчування, не варто забувати, що головним у період Успенського посту має залишатися утримання від гріха.

Так, церквою на час посту забороняються різні розгульні веселощі, пияцтво. Не можна лаятися, лихословити й ображати людей. Рекомендується відволіктися від телевізора, від зайвої музики та світської літератури.

У період Успенського посту заборонено гуляти весілля. Церква рекомендує обмежитися лише розписом, а гучне святкування та вінчання перенести на дні після завершення посту.

Стосовно ж того, чи можна хрестити дитину під час посту, то сказати однозначно, що існує така заборона – не можна. Але священнослужителі відмовляються проводити обряд через сильну завантаженість у цей період.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає точку опори: Майстер китайської метафізики назвав рік закінчення війни в Україні

четвер, 25 квітень 2024, 12:43

Астролог і метафізик Давид Векуа передбачає, що війна в Україні може закінчитися вже скоро – він називає період з січня по лютий 2025 року, тоді варто очікувати важливих політичних рішень. Про це у відео для Youtube-каналу "Мій світ" розповів майстер к...

Колись тут жили шахтарі, а потім прийшов "русский мир": Окупанти перетворили Вугледар на місто-привид (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 12:29

Російські війська, у спробах прорвати українську оборону, активно завдають ракетних та авіаційних ударів по українських містах. В мережі показали, як Росія перетворила Вугледар Волноваського району Донецької області у місто-привид. Фотографії зруйнован...