Утримував у підвалі понад 360 жителів Ягідного: Журналісти за допомогою відео з концерту Чичеріної знайшли російського офіцера-злочинця

Суспільне опублікувало фільм-розслідування про те, як журналісти за допомогою відео з концерту російської пропагандистки Юлії Чичеріної знайшли офіцера країни-агресора з позивним Кльон (Семен Соловов), якого вважають відповідальним за утримання майже 370 мешканців села Ягідного Чернігівської області у шкільному підвалі протягом 27 днів. Розслідувачі намагалися знайти Кльона понад рік. Його ім'я, фото і відео опубліковано в документальному фільмі-розслідуванні "Кльон: знайти воєнного злочинця", який вийшов на YouTube-каналі Суспільного, повідомляють Патріоти України.

Журналісти Суспільного почали розслідувати російський воєнний злочин у Ягідному в липні 2022 року. У жовтні було опубліковано документальний фільм-розслідування Щоденник вцілілої, в якому сказано, що відповідальність за знущання над жителями Ягідного, яких утримували в підвалі школи, несе російський 228-й полк.

На той час журналісти не змогли встановити особу Кльона. У червні 2023 року розслідування відновили після запису з концерту прокремлівської російської співачки, пропагандистки Юлії Чичеріної під Кремінною, на якому жителі Ягідного впізнали Кльона. Журналісти використовували програми штучного інтелекту, працювали під легендою і спілкувалися з російськими окупантами, що дало змогу встановити ім'я Кльона. Інформацію про нього передали СБУ.

Як з’ясували журналісти, капітан окупаційних військ із позивним Кльон досі бере участь у повномасштабній війні проти України і зараз перебуває під Кремінною Луганської області зі своїм підрозділом. Розслідувачі також змогли поговорити з окупантом. У фільмі розслідувачі показують процес пошуку та роботи редакції.

На початку березня 2022 року в захопленому селі Ягідному Чернігівського району російські військові захопили й утримували в підвалі школи в нелюдських умовах майже 370 людей, використовуючи їх як «живий щит» — окупанти прикривали свій командний пункт від можливого наступу захисників України. Десять людей загинули внаслідок нелюдського поводження.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...