В Азовському морі з'явився хижак-молюск, який може стати прибутковим бізнесом (відео)

Молюск живиться устрицями, мідіями та іншими гідробіонтами.

У зв'язку зі зміною клімату і діяльністю людини змінився не тільки кількісний, але і якісний склад іхтіофауни Азовського моря. У Мелітопольському районі прийшла пора освоювати виробництво делікатесу, культура споживання якого в нашому регіоні зовсім не розвинена. За словами заступника директора Інституту морської біології НАН України, голова Координаційної ради з питань охорони навколишнього середовища Азовського регіону Віктора Демченка, на промисловий вилов рапани жителі Мелітополя можуть робити бізнес.


Рапана - хижий молюск з декоративною раковиною. Мешкає на Далекому Сході, у берегів Японії, на Чорноморському узбережжі. Молюск живиться устрицями, мідіями та іншими гідробіонтами. З'явився хижак і в Азовському морі.

- Останні десять років цей вид використовується активно в Чорному морі, в Азовське море рапана прийшла з Чорного моря. Пік вилову рапани в Чорному морі спостерігався два роки тому і становив понад 10 тис. Тонн. І такий бізнес економічно вигідний, люди на цьому заробляють. Якщо солоність Азовського моря буде підвищуватися або залишатися на тому ж рівні, то у нас теж є шанс, що цього молюска тут буде досить багато. Завдяки його цінним ресурсним властивостями, його можна використовувати в пишу. Готове м'ясо відправляють на експорт в Японію і Китай. Бізнес по промисловому вилову рапани ведеться в Одеській, Миколаївській областях, - зазначив Віктор Демченко.


В цілому, за словами еколога, в Азовському морі спостерігається виснаження рибних запасів.

- Кожен період має домінування тих чи інших риб. Раніше було багато пеленгаса, калкана, судака. Зараз останні кілька років ми спостерігаємо зниження чисельності бичка, при цьому бачимо збільшення чисельності пеленгаса і калкана. Одних видів стає більше, інших менше. Але, глобально, якщо говорити про улови 20-30 -річної давності, то йде зниження запасів рибної продукції, - зазначив Віктор Демченко.

«Очевидно багато хто помітив появу нового жителя Азовського моря, точніше прояв його інстинкту розмноження. Хижак-рапан, прибулець з більш солоних морів, як герой «Чужого» прикріплює капсулу містить до 1000 яєць до тіла іншої молюска, попередньо просвердливши в раковині жертви отвір » , - написав на своїй сторінці в Facebook користувач Олексій Косов.

А так виглядає раковина рапана. До речі, його м'ясо їстівне і вважається делікатесом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...

"Перевзувся!": На росТБ засудили Трампа, який не завадив Конгресу проголосувати за виділення допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 20:44

Російські пропагандисти звинуватили колишнього президента США Дональда Трампа в тому, що він “перевзувся”. На думку рупорів Кремля, він повинен був завадити виділенню Україні військової допомоги. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст т...