У Лівії до боїв підключилися турецький флот. Огляд подій на Близькому сході 1 квітня 2020 року

Напруження на осі Іран-США наростає. ЦАХАЛ до КВІР/асада – «можем павтаріть». Саудівська Аравія примушує хуситів до миру.

Лівія: Жорстокі бої на фронтах Тріполі тривають. Сторони намагаються переломити хід війни на свій бік. Кількість втрати вже йде на сотні. Артилерія УНЄ за корегування з БПЛА вражає хафтарівські танки.

Силами ВПС урядових сил (Bayraktar TB2) нанесені удари по двом авіабазам ЛНА аль-Ватійя та аль-Джуфра.

Втрат зазнали бойовики 106 штурмового батальйону ЛНА, знищені декілька озброєних пікапів та два літака Су-22.

Під містом Сірта від артилерійських ударів втрати поніс 604 піхотний батальйон, який зрадив УНЄ.

Ще кажуть, що турки знищили черговий «Панцир» вагнерівців. Поки без підтверджень, але в Лівії на цих штуках працює виключно русня. Тому це гарна новина.

Обидві сторони намагаються максимально зменшити присутність противника в повітрі. ЛНА заявило про збиття п’яти (?) Bayraktar TB2, що є явно перебільшеною цифрою. Турки заперечили втрату навіть одного Bayraktar.

В свою чергу ЛНА намагається завдати максимальної шкоди УНЄ обстрілюючи любі цілі, що можуть бути використані лівійською армією і просто в той бік.

Завдані ракетні удари по аеродрому Мітіга в Тріполі, аеропорту міста Місрата, тут постраждав турецький радар і склад з амуніцією. Також масово обстрілюються фронтові ділянки. В Тріполі ракети прилетіли в район Сук Джумаа, завдано шкоди мечеті Аулад Діаб.

Іще один важливий момент. Сьогодні в оперативному штабі УНЄ операції «Вулкан Люті», заявили про збиття ударного БПЛА виробництва ОАЕ хафтарівців над містом аль-Джилят, що 80 км на схід від Тріполі. Як стало відомо згодом, збиття безпілотника було проведено ось цією штукою. Спочатку місцеві вирішили, що це рештки самого БПЛА.

Але за залишками вдалося встановити, що це була турецька ракета ППО SM-1 (RIM-66E). Які стоять на озброєнні турецьких ВМС і можуть відстрілюватися фрегатами класу G.

Позитивним в цьому є не лише саме застосування такої потужної сили на боці законного уряду, а й факт інтеграції систем ППО лівійської і турецької армії. Взаємодія на висоті.

Також турки привезли до порту в Місраті два польових шпиталі, які зараз передаються і будуть розгорнуті лівійською армією. І щось мені підказує, що ці шпиталі будуть використані не лише для боротьби з коронавірусом.

На вечір бої та обстріли продовжуються.

Туреччина: В цілому складається враження, що у турків терпець вже на межі. І не лише в Лівії. У відповідь на провокації з боку РПК/YPG на півночі Алеппо, турецька реактивна артилерія почала відповідати не лише по вогневим позиціям бойовиків. Обстріли у відповідь стають все більш потужними.

Те саме стосується і асадитів. Сьогодні турецькі розвідники вийшли на частоти сирійської армії і повідомили турецької та арабською мовами, що якщо будете тишком-нишком стріляти, з боку Туреччини прилетить не просто «ответка», а повноцінна відповідь.

Ердоган і ху@ло телефоном обговорили ситуацію навколо пандемії Covid-19, проінформувавши один одного про заходи щодо боротьби з поширенням інфекції.

Іран: В Ірані від прохання грошей, перейшли до погроз. Кажуть що ракетні сили КВІР та системи ППО переведені в повну бойову готовність. КВІР запевняє, що будь який напад на їх проксі в Іраку наразиться на жорстку відповідь. Такі дії відбуваються на тлі активізації США та Ізраїлю.

Ірак: В Іраку, через день після повідомлення про розгортання систем Петріот на базі Ейн аль-Асада на захід від міста Аль-Рамаді, вони вже були приведені в дію. Патріот перехопив дві ракети, що запущені в бік бази.

Ізраїль: ВПС Ізраїлю, вірніше «невстановлені літаки», сьогодні вночі провели атаку по об’єктам КВІР Ірану в Сирії. Діючи з повітря Лівану ізраїльські літаки завдали ударів по базі Аль-Шайрат в районі міста Хомсу.

Було дві хвилі ударів. Ймовірно, були вражені також сирійські засоби ППО на інших базах Хомсу. Сирійські ВПС задіяли, крім ППО, винищувачі для перехоплення ракет. Діяти проти ізраїльтян безпосередньо вони вже не наважаються (після збиття Су-29).

Але нічого не допомогло. Кажуть, що ціллю ізраїльтян був сирійський Іл-76ТД, який прибув з Ірану. Також є плітки, що на ньому прилетів і був знищений спадкоємець Сулеймані – новий командувач «Аль-Кудс» генерал-майор Ісмаїл Каан. Поки без підтверджень.

МО Ізраїлю за сприяння хайтек компаній і ВПК завершили розгортання лінії виробництва власних ШВЛ. Перша партія з 30 штук вже надійшла до МОЗ. Всього до кінця квітня будуть поставлені 1000 апаратів. Через 2 місяці їх поставлять 3000. Сьогодні в Ізраїлі близько 2000 ШВЛ. Та ще плюс 800 які були надані благодійниками.

Сирія: Турецькі артилеристи потужно відповіли на обстріл сирійської армії міст Сармін та Афіс в районі Саракібу. 130 мм гармата асадитів з розрахунком була знищена.

Русня продовжує постачати озброєння та амуніцію асаду. Сирійське вантажне судно “Сирія” компанії Syriamar перетнуло Босфор по дорозі з Феодосії в Латакію.

Також, пара бомбардувальників Су-24, в плані ротації, прибули на авіабазу Хмеймім. Йшли стандартним маршрутом через Іран з плановою дозаправкою від двох танкерів Іл-78 над водами Каспію.

Саудівська Аравія: Саудити разом урядовою армією Ємену, вчорі під тиском наступу хуситів провели оманливий відхід і заманили противника у пастку. Вогнем артилерії і контрнаступом з флангів було знищено близько 200 солдат противника. Взяли багато полонених.

На зараз сили Арабської коаліції відновили контрнаступ з метою відновлення втрачених позицій. Ці бої відбуваються на тлі вже триденних бомбардувань хуситів ВПС КСА,

Паралельно з активізацією бойових дій, саудити запропонували хуситам домовитися про політичне урегулювання цього конфлікту. Цікаво, що така пропозиція була оголошена лише за кілька днів після обстрілу хуситами Ер-Ріяду. Така зміна, відношення КСА до війни в Ємені, свідчить про бажання як мого скоріше закінчити цей конфлікт для зосередження зусиль на більш важливих цілях.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...