"В ОРДЛО "практично підпільно" вивчають українську мову", - Кремінь

Майже 3 тис. 800 дітей з окупованих територій здобувають загальну середню освіту в дистанційно-екстернатній формі на підконтрольній Україні території.

На непідконтрольній Україні частині Донбасу немає жодного україномовного дитсадка, школи або вузу, а діяльність організацій, що популяризують українську мову, місцевою «владою» прирівнюється до терористичної. Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України.

Він уточнив, що в 2013 році на території Донецької області 73,7% дітей виховувалися українською мовою в 730 садках і вчилися в 244 школах з українською мовою навчання (34 - в Донецьку). При цьому в Луганській області всього 35,5% дітей виховувалися українською мовою в 202 дитячих садах і тільки 45% учнів навчалися українською мовою в 119 школах.
Зараз же вивчення української мови в ОРДЛО здійснюється факультативно - «практично підпільно». За словами омбудсмена, відсутність навчання українською є серйозною перешкодою для абітурієнтів з ОРДЛО для вступу до українських ВНЗ.
Кремінь зазначив: «За даними на початок 2021 року майже 3 тис. 800 дітей з окупованих територій здобували загальну середню освіту в дистанційно-екстернатній формі на підконтрольній Україні території. Учні, які не мають можливості навчатися дистанційно змушені вивчати мову з репетиторами або онлайн. Але і ці можливості досить обмежені, і вони не покривають всіх потреб наших дітей на окупованих територіях».
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...