У Сирії у російських ССО новий "200". Русо-асадити переоцінили свої сили в Ідлібі. Лівія поновила видобуток нафти

Дайджест подій на Близькому Сході.

Дайджест подій на Близькому сході. 22 вересня 2020 року

Сирія: Вчора ввечері з опозиційних джерел стало відомо, про підрив групи асадитів з 6 чоловік на мінному полі на лінії фронту під Кафрнабл, що на півдні Ідлібу. Цікавинки цієї інформації додало уточнення, що разом з асадівською ДРГ одвохсотився і російський «їхтамнет» з числа ССОшників. Як доказ були пред’явлені фото речей які залишилися після нього.

А далі почалося, саме цікаве – ніч та день русня всіляко відмовлялася від самого факту підриву. І десь з обіду, раптово визнала, що випадок дійсно був, але місяць тому і участі в бойових діях проти повстанців русня особисто не бере. Жалюгідні відмазки.

Відносна тиша, що встановилася в Ідлібі після підриву свинопса лише підтверджує інформацію опозиційних джерел. Сьогодні в небі над вільними землями русня проводила розвідувальні польоти без бойової активності.

Але, бійці ракетно-артилерійського полку ХТШ все ж таки нагадали про себе і ще раз нанесли ракетний удар по асадитам в Кафрнаблі. А турецькі важкі РСЗВ T-122 Sakarya бабахнули по Саракібу. Судячи з усього удари були влучні. Асадити та русня зализують рани.

Вчора ввечері значно активізувалися протурецькі підрозділи Вільної Сирійської Армії навколо Мараназа, що поруч з містом А’заз. Бійці 3-го корпусу ВСА здійснили наліт на декілька позицій курдських підрозділів «Сил визволення Афріну». Напад супроводжувався прикриттям з боку артилерії. Після виконання отриманої задачі бійці ВСА відійшли на вихідні рубежі. Повідомляють про втрати з обох сторін.

Російський Ріббентроп лавров у своєму інтерв’ю телеканалу “Аль-Арабія” дещо пояснив позицію рашки, щодо останнього повідомлення про припинення спільного патрулювання з турками.

За словами лаврова, російсько-турецька угода діє, а відповідальність за напади на конвої поклав на ХТШ. І ці патрулі будуть відновленні як тільки знизиться рівень загрози. Що фактично є визнанням провалу російської політики по Ідлібу.

Оскільки напади за повідомленням самої русні були скоєні не ХТШ, а вигаданою фсб «Катаїб Хаттаб аль-Шишані». Причому вигаданою настільки низькоякісне, що навіть в логотипі цього начебто чеченського угруповання є помилки в написанні арабською. І тут раптово у всьому винне Хайят Тахрір аш-Шам. Русня ви там розберіться, щоб хоч однаково брехати.

Але російськи побрехеньки не просто так. Вочевидь проведеною розвідкою, спробами атакувати передові позиції повстанців, русо-асадити зрозуміли те, що простої прогулянки на півдні Ідлібу не вийде. І тому була взята пауза в активних бойових діях для залучення додаткових сил.

І таки сили будуть взяті з південного сходу Сирії, де русня разом з ліванською бригадою Аль-Кудс та російським 5-им корпусом САА намагалися провести чергову зачистку сирійської пустелі. Але не сталося. Понісши величезні втрати ще до фактичного початку самої операції асадити змушені згортати свою присутність. Тому будемо чекати на повідомлення про їх перебазування ближче до Ідлібу.

Надійшло уточнення, щодо результатів нещодавнього візиту Спецпредставника США по Сирії Джеймс Джеффрі на північ Сирії. Як повідомляють, Джеффрі запевнив бойовиків сирійського крила терористичної організації РПК/YPG у відсутності планів Туреччини з проведення нових військових операцій в регіоні. Зустрічі з ватажками РПК/YPG відбулися в сирійських провінціях Хасеке і Дейр-ез-Зор.

На зустрічі в провінції Хасака, американський дипломат закликав до якнайшвидшого укладення угоди між YPG/PПK і ENKS, що має розпорошити вплив РПК в Сирії. ENKS, це Курдська національна рада, що об’єднує в своїх рядах ряд політичних структур Сирії.

В рамках візиту Джеффрі в Сирію було прийнято рішення про формування «Комітету за рішеннями», в складі 40 осіб, половина яких з PПK/YPG , а інша – представники ENKS, що користуються опікою Курдської демократичної партії Іраку на чолі з Масудом Барзані.

Отже, під тиском Вашингтону, ватажки PПK/YPG погодилися на діалог з ENKS за умовами «Духокскої угоди». Яка була досягнена за ініціативою Масуда Барзані у жовтні 2014 року в іракському місті Духок про об’єднання зусиль курдських політичних груп Сирії.

Однак після захоплення бойовиками PПK/YPG великих районів на півночі і сході Сирії, ватажки терористів вважали за краще заблокувати будь-яку політичну діяльність на підконтрольних територіях, в тому числі активістів ENKS. Частина політичних функціонерів була затримана, а офіси ENKS закриті. Крім того, PПK/YPG відмовляються пускати в Сирію загони сирійських курдів (Пешмерга), що знаходяться під контролем ENKS в Іраку.

Лівія: Анонсовано про черговий візит все ще прем’єр-міністру законного лівійського уряду Аль-Сарраджа до Туреччини. Турецький президент висловив жаль у зв’язку з майбутньою відставкою лівійського прем’єра.

Лівійська Національна нафтова корпорація (NOK) оголошує про початок виробничих операцій в портах Брега та Харіка та очікує, що наступного тижня видобуток нафти досягне 260 000 барелів на день. Процес пішов. Гарна новина.

Туреччина: Президент Реджеп Таїп Ердоган обговорив з канцлером Німеччини і головою Євроради в режимі відеоконференції зв’язки Туреччини і ЄС. Також була привернута увага ситуацію в східній частині Середземного моря.

Президент Туреччини висловив надію на те, що регіональна конференція по східному Середземномор’ї, за участю всіх сторін, включаючи турок-кіпріотів, завершиться прийняттям конструктивних рішень.
Греція: У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі сьогодні завершилася п’ята зустріч військових делегацій Туреччини і Греції. Чергова зустріч відбудеться наступного тижня. Переговори носять робочий характер і спрямовані на узгодження «заходів роз’єднання» військових сил для недопущення інцидентів в східній частині Середземного моря.

Кіпр: Вчора міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу не змогли на засіданні узгодити список офіційних осіб Білорусії, проти яких Брюссель має намір ввести санкції за фальсифікацію результатів виборів, а також застосування насильства і порушень прав людини.

Рішення як і раніше блокує Кіпр, який вимагає введення санкцій проти Туреччини через її дій в Середземному морі. Як відомо, Кіпр давно є фінансовою пральнею для рашки і вже третина населення цього острову розмовляє російською. Тому подібні ультиматуми є черговим «дружнім» посилом від немитої не лише для турків, а і для всієї Європи. Подальше обговорення цього питання перейшло на рівень голів держав.

Єгипет: Масові демонстрації протесту поширюються Єгиптом. Акції проходять у 16 містах країни. Люди вимагають від диктатора Сісі забратися з влади. В той же час військова хунта оголосила, що люди протестують проти карантинних обмежень.

Ліван: Черговий потужний вибух у Лівані, проте цього разу на півдні в містечку Айн-Кана,
провінція Набатія. За попередніми даними вибухнуло щось у будинку одного зі штабів “Хезболли”. Без повідомлення про наслідки.

ОАЕ: Ряд джерел повідомляють, що в грудні США та ОАЕ можуть підписати контракт на продаж Еміратам літаків F-35. Як стверджується, контракт входить в пакет домовленостей про нормалізацію відносин з Ізраїлем.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...