В Україні можуть заборонити продаж антибіотиків без рецепту (відео)

Українці щороку вживають 150 мільйонів доз антибіотиків.

У 2020 році в Міністерстві охорони здоров'я обіцяють продавати антибіотики за рецептом. Крім того, будуть контролювати лікарів, кому і скільки вони виписують протимікробних засобів, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Щоб врятувати життя пана Олександра, йому довелося на 70 хвилин зупиняти серце. Хірурги забрали джерело інфекції і зробили пластику клапана. Це результати стійкості бактерії, яка викликала запалення, до антибіотиків.

У нього підвищилася температура, яка трималася кілька місяців. До підвищення призводила інфекція, яку намагалися вбити антибіотиками. Утім, лікарі в організмі пана Олександра виявили бактерії, які не вразливі одразу до шести видів антибіотиків. Організм чоловіка не реагує на антибіотики, бо ще замолоду він займався самолікуванням.

Люди часто шкодять самі собі, помилково ковтаючи антибіотики. Вони зовсім не допомагають при застуді, грипі чи вірусних захворюваннях. Загалом, у кожному другому випадку використання антибіотиків не доречне.

150 мільйонів доз антибіотиків в Україні вживають щороку. Ми одна з європейських країн, де найпростіше придбати ці медикаменти. Наприклад, журналістам його продали у двох аптеках без рецепту.

В Україні обіцяють від 2020 року не лише відпускати протимікробні препарати за призначенням, але й контролювати лікарів, у яких випадках вони виписують антибіотики. Це станеться за умов, коли усі заклади перейдуть на електронний облік. "Електронний рецепт може бути рішенням для такого контролю. Це буде означати, що і в аптеках ми будемо розуміти, хто і як відпускає антибіотиків, хто і скільки виписує антибіотиків", - каже очільниця МОЗ Зоряна Скалецька.

Обмежити використання антибіотиків обіцяють і у тваринництві. Вони в людський організм можуть потрапляти разом з вирощеною на фермах рибою, м'ясом, молоком чи йогуртом.

Поки антибіотики використовувалися широко і бездумно, бактерії почали виробляти механізми захисту: вони стали резистентними до протимікробних препаратів. У цій лабораторії виявляють все більше дорослих і дітей, геть не чутливих до антибіотиків.

За останні 15 років не було відкрито жодного нового класу антибіотиків. Тим часом з'являються супербактерії, які не реагують на жодні відомі антибіотики. Всесвітня організація здоров'я вважає це одною з головних загроз людству. Від супербактерій в Європі вже зараз помирає 25 тисяч людей на рік.

Що кожен може зробити для себе? Не використовувати протимікробних засобів під час вірусних захворювань чи застуди, не купувати цих медикаментів без призначення лікаря, не переривати курс антибіотиків навіть, якщо стало краще.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...