Вбивця російських танків та бронемашин: Що робить навіть старенькі БМП M2 Bradley настільки грізною зброєю проти загарбників

Українські оператори американських бойових машин, котрі до цього мали досвід експлуатації пострадянських аналогів, кажуть, що це як пересісти з "Жигуля" на "Мерседес".

Бойова машина піхоти M2 Bradley — це перевірена боями машина, яка не має "дитячих хвороб". Якщо порівнювати її з радянськими БМП, то американська розробка краща в усьому. Не дивно, що 47-ма бригада знешкодила на західній машині російський Т-90М або знищує БТРи.

Сполучені Штати передали Україні 190 БМП M2 Bradley. Відомо, що оператором американських машин є 47-ма окрема механізована бригада. Аналітики називають БМП не просто "бойовим таксі", а повноцінною збройною платформою, яка може прикривати союзну піхоту. Фокус розібрався, в чому особливість M2A2 ODS-SA, чому вона так полюбилась українським військовим, і які можливості має машина.

Україна отримала не найсучаснішу версію БМП M2 Bradley. В Сполучених Штатах існує до 9 модифікацій. ЗСУ отримали M2 A2 ODS-SA — це модернізація, яку розробили після досвіду американської армії в Іраку. ODS — це абревіатура від Operation Desert Storm, яка була у 1991 році.

M2 Bradley створювалась як машина для перевезення механізованої піхоти на поле бою в умовах тісного контакту з противником. Проте на відміну від попередника БТР M113, Bradley — це не просто "бойове таксі". Нова БМП — це повноцінна бойова платформа, яка може надавати пряму підтримку союзній піхоті. Роль машини:

  • безпечне транспортування піхоти до лінії фронту;
  • забезпечення вогневої підтримки для прикриття десантних операцій;
  • знищення ворожої бронетехніки, в тому числі й танків.

В чому особливість M2 Bradley, яку мають українські військові

Під час війни в Перській затоці 1990-1991 років M2 Bradley виявились настільки ефективними, що знищили більшу кількість іракської бронетехніки, ніж танки M1 Abrams. Проте він також виявив і недоліки бойової машини. Тому під час модернізації БМП Bradley оснастили бойовою інформаційно-керуючою системою FBCB2. Вона дозволяє обмінюватися даними з розвідувальними супутниками і всіма іншими підрозділами, хто також має FBCB2.

Основні роботи стосувалися оптики, щоб екіпаж мав можливість працювати в різних умовах. Для цього встановили лазерний далекомір ELRF від компанії Fire Control Systems. Його дальність складає 10 км. Щоб машина краще орієнтувалася на полі бою зʼявилась цифрова система орієнтування DCS і тактичну навігаційну систему TACNAV. Механік-водій отримав тепловізор, а захист машини покращився інфрачервоною системою пасивного захисту від протитанкових засобів.

Прикладом того, як працює аналіз досвіду з бойових дій у США, є наступний факт. В M2A2 ODS-SA поставили лавки у десантному відділені замість індивідуальних крісел. Застосування в боях показало, що військові швидше покидають машину з лав, ніж з окремих крісел. Вони кріпляться на стінках машини, щоб під час підриву на міні енергія від вибуху менше передавалась бійцям всередині.

Чому БМП Bradley виявились настільки ефективними?

Бійці 47-ї окремої бригади вже неодноразово знищували ворожу піхоту, БТРи, БМП і навіть танки. M2 Bradley — це поєднання трьох ключових елементів: бронювання, технологічність і бойові можливості. До початку повномасштабної війни українська армія мала лише радянські БМП-1, 2 і 3. Після початку 24 лютого 2022 року Сили оборони почали отримувати БМП західних виробників. Серед них:

  • CV9040 зі Швеції;
  • Rosomak з Польщі;
  • M2A2 ODS-SA Bradley з США;
  • Marder M1A3 з Німеччини та сотні інших.

Всі вони в рази кращі за радянські машини. Оператори нових бойових машин кажуть, що це як пересісти з "Жигуля" на "Мерседес". Порівнювати бойові можливості західних БМП немає особливого сенсу, бо вони мають різницю в деталях. Загалом це новий рівень можливостей для українських військових.

Порівняння рівнів захисту броньовика HMWWV, БТР Stryker і БМП Bradley

Окрім базового потужного захисту M2 Bradley має спеціально створений динамічний захист BRAT. Bradley Reactive Armor Tiles — це розробка компанії RAFAEL для легкоброньованої техніки. Додатковий захист використовувався теж під час війни в Іраці. Він має захищати машину від протитанкових засобів ураження.

Російська армія також встановлює на легкоброньовану техніку динамічний захист. Проте ключовою відмінністю є те, що на БТРи або навіть броньовики ставиться ДЗ "Контакт", який розрахований для танків. Тонка броня бронетранспортера чи бойової машини піхоти може не витримати спрацювання "Контакту" й пробити захист всередину. Відтак окупанти в спробі підвищити захист техніки насправді роблять гірше.

Динамічний захист

Бойовий модуль Bradley містить 25-мм автоматичну гармату Bushmaster M242 і ПТРК TOW-2B. Гармата має скорострільність 200-500 пострілів на хвилину. Вогонь може вестись двома типами боєприпасів бронебійно-фугасними та осколково-фугасними. Гармата повністю стабілізована, а тому може вести прицільний вогонь і під час руху. Протитанковий комплекс TOW-2B запускається зсередини машини. Дальність дії до 4,5 км.

За час повномасштабної війни 47-ма бригада уразила значну кількість техніки і ворожої техніки, але особливого розголосу отримав епізод знешкодження найновішого російського танка Т-90М "Прорив". Як розказали бійці після бою, перша БМП мала технічні проблеми, тому на її заміну прийшла друга й "залетіла на характері".

"Били всім підряд… Колись грав в компʼютерні ігри, то я пригадав все. Як бити ті танки, і куди бити, бо я мав його зупинити будь-яку ціну", — згадує командир-навідник Сергій про бій проти Т-90М

Третім елементом переваги БМП M2 Bradley є її технологічність, яка також переважає радянські зразки. Наприклад, M2 має тепловізійну систему SADA-II — така сама встановлена на танках Abrams в розпорядженні ЗСУ. Комплекс має радіус дії до 5 км, що означає командир машини першим виявить російську машину й зможе відкрити вогонь. Радянські БМП в принципі не мають тепловізійних прицілів.

Знищення російського БТРу екіпажем Bradley

47-ма окрема механізована бригада вже неодноразово демонструвала високу майстерність при відбитті російських атак на Авдіївському напрямку. Це спонукало виробника BAE Systems анонсувати відновлення виробництва БМП разом з гаубицею М777. Рішення повʼязують з високим попитом на озброєння.

Епоха Bradley підходить до завершення

Висока ефективність M2 Bradley під час російсько-української війни не скасувало плани США розробити наступну версію машини. В листопаді 2023 року був представлений концепт БМП XM30, яка має стати основною бойовою машиною піхоти в Сухопутній армії США.

Концептуальний вигляд майбутньої XM30

XM30 є частиною ширшої програми створення гусеничних машин OMFV. Передбачається, що нова БМП буде стрибком у розвитку технологій і зможе бути безпілотною. M2 Bradley називають такою, що вже досягла межі у модернізації. Розробкою наступника займається пʼять компаній, кожна з яких має представити своє бачення:

  • Point Blank Enterprises;
  • Oshskosh Defense;
  • BAE Systems Land and Armaments;
  • General Dynamics Land Systems:
  • American Rheinmetall.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Все буде погано? Три міфи про "тотальне зубожіння після війни", в які вірять українці, - Сергій Фурса

четвер, 9 травень 2024, 14:03

"Українці продовжують перебувати у депресії. І одним з факторів цього стану є багато економічних міфів, дуже деструктивних, які засіли в голову українців і активно підживлюються російською пропагандою. Створюючи враження, що все пропало і в України нем...

У параді брали участь "герої СВО": Путін використав 9 травня для пропаганди війни проти України та залякування Заходу, - ЗМІ

четвер, 9 травень 2024, 13:33

Російський диктатор Володимир Путін використав парад 9 травня, який пройшов на Красній площі в Москві, з метою пропаганди війни проти України і залякування заходу ядерною зброєю, зазначають Патріоти України. Як повідомляє Bild, на парад прибули понад 1...