Велика Британія передасть ЗСУ гусеничні 155-мм САУ

Велика Британія передасть Україні 155-мм самохідні гаубиці AS-90.

Про це йдеться у прес-релізі британського уряду.

Збройні Сили України мають отримати 30 таких САУ.

Подробиці трансферу має повідомити у понеділок, 16 січня 2023 року, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

Незабаром має розпочатися навчання українських екіпажів.

Передача гаубиць і танків Challenger 2 “є початком змін” у характері військової підтримки з боку Лондона, відзначається у прес-релізі. Ріші Сунак доручив урядовцям забезпечити у 2023 році підтримку Україні, яка б дорівнювала або й перевершувала масштаб допомоги у попередньому році.

Британський уряд вважає, що “відкрилося вікно можливостей”, коли Росія має проблеми і з моральним духом військ, і з поповненням арсеналів.

Представник Даунінг-стріт, якого цитують у повідомленні, заявив: “Оскільки народ України наближається до другого року життя під безжальними російськими бомбардуваннями, Прем’єр-міністр відданий тому, щоб Україна перемогла у цій війні. Разом зі своїми найближчими військовими радниками він проаналізував військову картину, розглянув стратегічний вплив підтримки Великої Британії та визначив вікно, коли, на його думку, Велика Британія та її союзники можуть мати максимальний вплив“.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак доручив міністру оборони об’єднати військових союзників, щоб забезпечити максимальну стратегічну та скоординовану підтримку. Наступного тижня Бен Воллес має відправитися до Естонії та Німеччини для роботи з партнерами Британії по НАТО з цього приводу. А міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі відвідає США та Канаду.

AS-90

AS-90 – британська 155-мм броньована самохідна артилерійська установка, створена підрозділом компанії BAE Systems – Vickers Shipbuilding and Engineering. САУ виробляли з 1992 по 1995 рік.

Загалом до британської армії надійшло 179 одиниць. САУ озброїли 6 артилерійських полків. AS-90 замінила собою 105-мм САУ FV433 Abbot, M109 та причіпну саморухому 155-мм FH70.

Станом на 2015 рік було відомо про 117 AS-90 на озброєнні трьох полків. Експлуатація САУ у Великій Британії запланована до 2032 року.


Основні характеристики

Екіпаж – 5 осіб
Вага – 45 тон
Силова установка – турбодизельний двигун потужністю 660 к.с.
Довжина ствола – 39 калібрів
Дальність стрільби звичайним снарядом – 24,9 км
Темп стрільби – 3 постріли за 10 секунд (черга), 6 пострілів за 3 хвилини (інтенсивний)
Боєкомплект – 48 снарядів (17 споряджених, 31 возимих)
Додаткове озброєння – 7,62 мм кулемет

Башта від AS-90 використовується у виробництві польських САУ Krab, які стоять на озброєнні українського війська.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Не тільки дефіцит боєприпасів: Полковник запасу назвав найбільшу проблему оборонних ліній ЗСУ на фронті

середа, 17 квітень 2024, 0:30

Головною проблемою оборонних ліній ЗСУ є не стільки дефіцит боєприпасів і зброї, як відсутність бійців. Про це сказав полковник запасу та колишній командувач аеромобільних військ України Іван Якубець в ефірі "Київ 24", передають Патріоти України. "Ми з...

Європейське майбутнє України можливе в концепції територіально "великої Болгарії" – сидіти, як миша, під європейським "фінансовим віником", - Олексій Кущ

середа, 17 квітень 2024, 0:15

"Якої Європи ми прагнемо – історичної чи реальної? Багато хто в Україні шукає "Європу, яку колись втратили" і якої більше не існує", - пише економіст Олексій Кущ на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "Одні ...