Версії не виключають "дружній вогонь": Що відомо про катастрофу F-16 та льотчика Олексія "Мунфіш" Меся

Україна втратила винищувач F-16 під час відбиття російської масштабної повітряної атаки 26 серпня. В результаті катастрофи загинув досвідчений льотчик Олексій Месь з позивним "Мунфіш". Що відомо про катастрофу та загиблого льотчика, - Патріоти України пропонують дізнатися більш докладно.

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, під час відбиття масованої російської атаки з одним з винищувачів F-16 був втрачений зв'язок. Це сталося після того, як винищувач почав заходити на наступну ворожу ціль.

Пізніше з'ясувалося, що F-16 зазнав катастрофи, а льотчик - загинув. Для встановлення причин аварії було створено спеціальну комісію Міноборони. Наразі комісія працює в районі падіння літака.

Водночас американські ЗМІ писали, що можливою причиною аварії могла бути поломка літака чи помилка пілота, але наразі це з'ясовується. Крім того, "Голос Америки" з посиланням на джерела в Повітряних силах України зазначали, що не виключається і так званий "дружній вогонь".

"Розглядаються різні версії, включаючи "дружній вогонь" своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування", - розповів ЗМІ представник ПС.

Як написало видання The Wall Street Journal, всього наразі Україна отримала від західних партнерів шість винищувачів F-16.

Що відомо про загиблого льотчика F-16

За даними джерела РБК-Україна у Силах оборони, в результаті катастрофи загинув льотчик Олексій Месь з позивним "Мунфіш". Про його загибель під час відбиття російської ракетно-дронової атаки повідомили сьогодні в Повітряному командуванні "Захід", але не уточнювали, яким саме літаком він пілотував.

Як розповіли в командуванні, "Мунфіш" під час свого останнього бойового вильоту знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотник. А загалом, залучені до відбиття російської атаки F-16 збили у понеділок чотири ворожі ракети.

Олексій Месь - лучанин. Народився 20 жовтня 1993 року. Військову службу проходив за контрактом.

У вересні 2023 року стало відомо, що льотчик з позивним "Мунфіш" проходить навчання на F-16 у Британії. Про його навчання, зокрема, повідомляло 144-те винищувальне крило Повітряних сил Нацгвардії США. "Мунфіш" навіть включався в ефір телемарафону та розповідав про навчання українців на західних винищувачах. "Я б порівняв наші літаки, які у нас є на озброєнні, з F-16, як перейти з кнопкового телефону на 16-й iPhone", - розповідав він тоді.

До цього "Мунфіш" разом з іншим відомим українським льотчиком Андрієм Пільщиковим з позивним "Джус" лобіювали питання передачі Україні західних винищувачів F-16. "Джус" та "Мунфіш" їздили в США та зустрічалися з американськими урядовцями, щоб переконати їх дозволити передачу F-16 українській армії.

"Джус" загинув 25 серпня 2023 року в результаті авіакатастрофи під час польоту над Житомирською областю. "Мунфіш" віддав життя за Україну через рік та один день.

До того, як пересісти на F-16 Месь був командиром ескадрильї українських винищувачів МіГ-29. Сьогодні, 29 серпня, відбулася церемонія прощання з загиблим льотчиком. Наказом головкома ЗСУ йому посмертно присвоїли військове звання полковник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Скабеєвої в студії обговорювали нові українські ракети і двічі зламали язика на "Паляниці" (відео)

четвер, 29 серпень 2024, 22:40

"Казус беллі по-російськи. Z-пропагандисти у прямому ефірі зламали щелепи, проваливши простенький тест на "Паляницю"", - іронізує Юрій Бутусов.

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 29 серпня 2024 року - Злий Одесит

четвер, 29 серпень 2024, 22:10

Сьогодні 29 серпня. Триває 918 доба оборони України проти російської навали. На шляху до Покровська російські окупанти зайшли в Новогродівку, але зупинилися під териконами та в Гродівці. Очікувано росіяни почали рух на Селидове що створює загрозу для К...