Відпустка за свій рахунок: За яких умов українців відправляють додому під час війни

Чи має право роботодавець примусово відправляти у відпустку своїх підлеглих?

Війна внесла серйозні корективи в роботу підприємств, розміщених на території України, повідомляють Патріоти України. Деякі з них були пошкоджені в результаті ворожих обстрілів, інші ж нараз просто не можуть працювати через економічні причини. Щоб позбутися працівників, яким тимчасово не можуть платити зарплатню, власники підприємств взяли за звичку відряджати їх у неоплачувані відпустки. При цьому думку підлеглого часом навіть не враховують, оформлюючи відпустку без його участі. Та чи має право роботодавець примусово відправляти у відпустку своїх підлеглих?

Згідно із трудовим законодавством України відпустка – не є обов’язком працівника, а лише його законним правом. Вона оформлюється або з ініціативи самого працівника, або ж за згодою сторін. Тим більше, якщо мова йде про неоплачувану відпустку, або відпустку «за власний рахунок». Такі правила надання відпусток прописані у законі «Про відпустки», а саме у статтях 25 та 26. Тож якщо вас намагаються силоміць відправити в неоплачувану відпустку, ви маєте повне право відмовитися.
Якщо ж підприємець не може підтримувати роботу свого бізнесу під-час війни, то згідно зі статтями 34 та 113 Кодексу законів про працю він повинен оформити простій. Це законний вихід з положення, на відміну він оформлення довгострокових відпусток за власний рахунок для працівників.
Оформити простій керівник компанії може навіть для певного структурного підрозділу, чи для окремих працівників, які не можуть виконувати своїх обов’язків у зв’язку з не залежними від них обставинами.
Як знайти роботу під-час війни?
Оскільки проблема працевлаштування в Україні зараз є актуальною як ніколи, державний додаток «Дія» створив спеціальну добірку сервісів, які допоможуть громадянам із пошуком роботи.
UАJobNow – ресурс, що допоможе швидко знайти роботу не лише в Україні, а й у Європі. Також тут є варіанти роботи для фрілансерів.
JOB for Ukrainians – канал у Telegram із актуальними оголошеннями про роботу у всіх регіонах України.
Робота під час війни – ще один Telegram-канал авторства популярного кадрового агрегатора Jooble з добірками вакансій для різних міст України.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...