Втечуть, як таргани від дихлофосу: Чи врятують українців 500 тис. робочих місць від уряду

Карантин закінчиться. Закінчиться і економічна криза, яка загрожує ще більше підірвати фінансове становище країни. І коли ми знову вийдемо на зростання, може виявитися, що працювати в Україні буде нікому. Нас вже давно не 52 мільйони.

Найближчим часом в Україні з'являться нові робочі місця, які уряд створить для того, щоб поліпшити ситуацію з працевлаштуванням громадян, що втратили доходи через епідемію коронавірусу. На пропонованих роботах платитимуть не надто багато, але достатньо, щоб протриматися кілька місяців, поки карантинні обмеження не будуть достатньою мірою ослаблені - заявляють в уряді. Журналісти з'ясовували, чи готові українці працювати за 6-8 тисяч гривень, які їм пропонує влада, і чи багато серед таких громадян тих, хто повернувся із заробітків у Європі, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Уряд продовжує роботу над програмою зі створення нових робочих місць, які можуть отримати люди, що залишилися без доходів через карантинні обмеження. "Вони (ці робочі місця) дадуть можливість людині місяць-два-три протриматися в умовах існуючих обмежень. Тобто заробляти, а не чекати, що держава виплатить якісь мізерні кошти. Працювати у соціальній сфері, комунальній сфері, бюджетній, або у сферах з невеликою заробітною платою, але протриматися", - заявив в одному з недавніх інтерв'ю на цю тему прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Раніше повідомлялось, що якщо введений в зв'язку з поширенням коронавірусу карантин затягнеться на кілька місяців, то без роботи і / або доходів можуть залишитися мільйони українців. І далеко не факт, що вони працевлаштуються одразу після зняття обмежень - адже країна занурюється в рецесію, а цілі галузі економіки, такі, наприклад, як пасажирські перевезення, туризм, будуть дуже довго виходити з кризи.

А це означає, що мільйонам громадян, а також членам їхніх сімей потрібна допомога - причому вже зараз. І хоч півмільйона робочих місць проблему не вирішать, але вони можуть її дещо полегшити. Великих зарплат уряд не обіцяє - мова йде про 6-8 тисяч гривень у місяць. На руки буде менше - приблизно 4,8 - 6,5 тисяч гривень.

Дороги без дурнів

Створення робочих місць - це питання бюджету. Потрібно внести відповідні зміни до держбюджету ну і, звичайно ж, знайти ці кошти не на папері, а "вживу", що в умовах гострого бюджетного дефіциту досить складно.

Втім, якщо взяти верхній поріг пропонованої зарплати у 8 тисяч гривень, то зарплатний фонд для цих робочих місць складе 4 мільярди гривень. Сума не така вже й велика. Це навіть менше, ніж забрали у Міністерства освіти при "перекроюванні" держбюджету з метою боротьби з коронавірусом, зазначив економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Крім того, потрібно зрозуміти, чи будуть задіяні у цій програмі вже існуючі підприємства і / або створюватися нові? Чи буде залучатися приватний бізнес?

Президент Володимир Зеленський, а згодом і прем'єр Денис Шмигаль заявляли, що більша частина таких робочих місць буде створена в сфері будівництва - приблизно 170 тисяч. У Кабміні заявляють, що державна програма "Велике будівництво" охопить будівництво доріг, мостів, шкіл, дитячих садів, стадіонів, а також реконструкцію більше 200 прийомних відділень у лікарнях.

Робочі місця в інфраструктурних проектах - це завжди непогано. Питання тільки в тому, в які терміни вони будуть створені. Влада заявляє, що на це буде потрібно місяць-півтора. Також поки незрозуміло, протягом якого часу існуватимуть ці робочі місця - чи стануть вони більш-менш постійними або протримаються два-три місяці, щоб хоч чимось зайняти людей, що залишилися без роботи і грошей.

Вибору немає

Але чи готові українці працювати за такі, скажімо прямо, невеликі гроші (те, що такої зарплати повинно вистачити лише на виживання, не приховують і в Кабміні)?

За словами незалежного експерта ринку праці Тетяни Пашкіної, якщо говорити про зарплати, які пропонують у центрах зайнятості, то вони - якраз у згаданому діапазоні. "Але, якщо ми говоримо про середню зарплату, то тоді це коридор 9-11 тисяч гривень", - сказала Тетяна Пашкіна.

Чи працюватимуть українці за запропоновані урядом гроші? "Якщо людині 45+ років, коли інших варіантів немає, то - так. Це хоч якась копійка. Якщо ми говоримо про людей, які будували дороги в Польщі і Чехії за зовсім інші гроші, то, звичайно, вони на таку роботу не підуть", - вважає Тетяна Пашкіна.

У розмові з журналістами кілька людей, які зараз не мають роботи або в силу відомих обставин перебувають у неоплачуваній відпустці, заявили, що підуть працювати і за 6-8 тисяч гривень. Серед них були і ті, хто в недалекому минулому працював за межами України. При цьому потрібно врахувати, що мова йде про людей передпенсійного віку, які проживають в невеликих населених пунктах. Але і ці люди не готові братися за все підряд. "Дорогу будувати я не піду - просто сил не вистачить", - зізнається 58-річна співрозмовниця видання.

Єгор Киян звертає увагу ще на один момент: через карантин роботу здебільшого втратили (або тимчасово не мають доходи) люди, зайняті в сфері послуг. І тому вкрай сумнівно, що вони підуть працювати на будівництво. Також є тут і гендерний аспект: "Навряд чи жінки ремонтуватимуть дорогу". Це ж побічно підтвердила і співрозмовниця видання.

І, звичайно ж, у Києві та інших великих містах ситуація зовсім інша. "За 7 тисяч гривень і навіть більше можна піти касиром в супермаркеті, і тебе ще будуть поїти, годувати, одягати, допоможуть зняти житло, тоді як, судячи з усього, ті вакансії, які пропонує уряд, відповідний соцпакет не передбачають. А, якщо потрібно буде постійно кудись їздити і ще десь харчуватися, то можна і в мінус піти. Простіше встати на облік у центрі зайнятості. Ще й субсидію отримати і не морочити собі голову", - розповіла Тетяна Пашкіна.

Закордон нам допоможе

Відомо, що спочатку програма створення 500 тисяч робочих місць планувалася під масове повернення в Україну трудових мігрантів. Але повернулося не так багато, та й більшість з них як раз і не підуть працювати на запропоновану зарплату. "Вони ж і стали заробітчанами, тому що їх не влаштовували українські зарплати", - резонно зауважує Єгор Киян.

Зараз державні кордони - як України, так і більшості інших країн - закриті. Але настане день, коли вони відкриються, або принаймні привідкриються. За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, якщо кордони не відкриються в найближчі три-шість місяців, у людей просто не буде іншого виходу, як погодитися працювати за невеликі гроші, запропоновані владою. "Однак якщо до кінця травня, як це зараз прогнозується, кордони Євросоюзу для трудових мігрантів почнуть відкриватися, то 200 доларів (те, що буде "чистим" прибутком від 6000 гривень, - "Апостроф") людей не втримають, тому що за кордоном вони зможуть заробити навіть в умовах простої фізичної праці 800-1000 євро", - сказав він.

Але європейські країни вже зараз готові приймати українських заробітчан - за умови дотримання певних профілактичних вимог, звичайно ж. Недавній приклад - чартерні рейси до Фінляндії, де, як розповів Василь Воскобойник, чекають до 14 тисяч українських трудових мігрантів. Влада України заборонила співвітчизникам виїжджати за межі країни, керуючись міркуваннями захисту їхнього здоров'я. Однак Василь Воскобойник зазначає, що в Фінляндії, як, втім, і в будь-якій іншій європейській країні, наші громадяни пройшли б через всі необхідні процедури, і боятися за їхнє здоров'я особливо не варто.

Зараз зі скрипом заробітчан почали випускати - влада заявляє, що готова вести переговори з іншими країнами, де чекають наших працівників.

Варто задуматися

Є небезпідставні підозри, що з відкриттям кордонів на Україну чекає нова хвиля трудової еміграції. "Як тільки кордони відкриються, люди як таргани від дихлофосу метнуться хоч куди грошей заробити. І я дуже боюся, що люди, які на карантині проїдають свої накопичення, вимушено стануть трудовими мігрантами, коли кордони стануть прозорішими, тому що з таким підходом до виходу з карантину люди просто не знають, чого очікувати (від влади)", - сказала Тетяна Пашкіна.

Спеціаліст уточнила, що мова йде не лише про тих, хто вже працював за кордоном, але і про громадян, для яких це буде вперше.

У Василя Воскобойника схожа позиція: "Я твердо переконаний, що однією з базових причин нової хвилі трудової міграції буде вже не тільки лише заробити грошей, але й знайти нову батьківщину. Тому що порушення конституційних прав українців нічого крім ненависті і соціального вибуху не викличе".

Що ж, владі дійсно варто багато про що задуматися. Карантин закінчиться. Закінчиться і економічна криза, яка загрожує ще більше підірвати фінансове становище країни. І коли ми знову вийдемо на зростання, може виявитися, що працювати в Україні буде нікому. Нас вже давно не 52 мільйони. Останні дані говорять, що вже і не 42 мільйони. З огляду на несприятливу демографічну ситуацію, як би не довелося боротися за те, щоб в Україні, а не в інших країнах, було хоча б 32 мільйони українців.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...