Ви просто усього не знали: Розкрито секрет, чому в СРСР була така дешева ковбаса

Журналіст та історик Павло Бондаренко пише у себе в Facebook, що багато вже сказано про «найякіснішу» і «найсмачнішу» в світі радянську ковбасу, передають Патріоти України.

Багато любителів СРСР люблять згадувати благословенні часи «розвиненого соціалізму» часів Леоніда Ілліча Брежнєва. Кілограм ковбаси «Докторська», тієї самої, за якою тужать любителі «світлого минулого», коштує 2 рубля 20 копійок. Зараз не будемо про те, що в безлічі радянських міст і сіл її ніколи в магазинах не бачили. Зараз варто окремо сказати про ціну - 2.20.

М'ясокомбінати закуповували у колгоспів і радгоспів Української Радянської Соціалістичної республіки свинину за ціною 950 рублів за тонну, тобто 95 копійок за кілограм. У РРФСР закупівельна ціна була вищою - 1040 рублів тонна. Але це - «жива вага». З шкурою, копитами, кістками, хрящами, зубами, вмістом кишечника і різним іншим лівером.

Історик зазначає, «чистого» м'яса і сала, виключно з яких, як переконані «свідки світлого минулого», робилася «найякісніша» радянська ковбаса, було тільки близько 70% від «живої ваги». Відповідно, зростає і його ціна. Але і це ще не все. Свинку треба забити, обробити; м'ясо і сало обробити, перемолоти в фарш, додати до нього спеції, закупити штучну ковбасну оболонку або обробити під неї кишки, запустити на конвеєр. Але і це ще не все. Виробництво ковбас вимагає електроенергії і води, і видалення відходів; а ще є така штука, як амортизація обладнання; а ще є така штука, як зарплата працівників, починаючи від приймальників і забійників худоби і закінчуючи директором м'ясокомбінату. Але і це ще не все. Ковбаси потрібно до магазину довезти. Це витрати на транспортування. Ковбаси повинен хтось продавати - це зарплата продавців і витрати магазину на її зберігання, а ще м'ясокомбінат повинен мати прибуток. І магазин теж. І хтось буде стверджувати, що це ось все вписувалося в два рублі двадцять копійок? Як би не так!
Бондаренко пише, виникає питання: чому ж радянська ковбаса була такою відносно дешевою? Відповідь проста: в неї додавали дешевий картопляний крохмаль, сою і борошно пшеничне. А до них ще додавали виварку з копит і плазму крові. А, щоб ковбаска смачна була - для цього існував часник, штучні ароматизатори і харчові добавки. Тут і натрію триполіфосфат (використовувався для виробництва прального порошку), і натрій аскорбіновокислий і інша «смакота». Натрію фосфат однозаміщений 2-водний, крім ковбаси, ще в процесі виробництва рідини для миття скла застосовували. Щоб ковбаска була на вигляд красивою - клали натрієву і калієву селітри, які є сильними канцерогенами. А, щоб її більше було на вагах, до фаршу додавали воду, а, щоб її зв'язати, - загусники. До слова - в тому Гості згадано і препарат коптильний ВНІІМП, за допомогою якого робили «копчені ковбаси» - це той самий «рідкий дим».
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...