Виконувала замовлення "клієнтки": Харківську суддю можуть звільнити за знищення матеріалів справи

Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарну справу на суддю Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко. Раніше журналісти знайшли докази того, що ця суддя могла підробити рішення, щоб харківська підприємиця не заплатила 7,5 млн грн податків. Суддя Заїчко поки чинить правосуддя у Харківському окружному адміністративному суді, але її можуть звільнити з посади. Адже наприкінці лютого 2024 року Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) відкрила дисциплінарну справу щодо судді Олени Заічко, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Слідство.Інфо".

"На Олену Заічко поскаржилась юристка фундації DEJURE Єлизавета Караченцева. Підставою для скарги на суддю став матеріал "Слідства.Інфо" "Диск можемо зіпсувати»: аудіозаписи свідчать, що суддя з Харкова підробила рішення суду на користь бізнесменки". У розмові, яка відбулася 13 серпня 2020 року, ймовірно, суддя Заічко звертається до жінки на ім’я Лєна, яка, як стає зрозуміло з контексту, є її колегою. Вони обговорюють можливість зіпсувати диск матеріалів справи і шляхи зміни заветованого суддівського рішення на протилежне", - йдеться у матеріалі.

Суть розмови:

Суддя: Слышишь, Лен, по-моему я сегодня натворила делов. Вот это на вето то, что было, – его надо удовлетворять.

Лєна: Ещё раз?

Суддя: Диск мы можем испортить.

Лєна: Можем испортить.

Журналісти отримали запис із власних джерел. У судовому реєстрі знайшли ухвалу про виправлення описки за підписом Заічко О.В. від 14 серпня 2020 року — тобто, на наступний день після розмови. Цією ухвалою суддя змінила початкове рішення суду від 13 серпня 2020 року: замість "відмовити", як було спочатку, — задовольнила позов. Рішенням суддя Заічко фактично списала податковий борг у майже 7,5 мільйонів гривень харківській підприємиці Марині Войстрик.

"Установлено, що у провадженні Харківського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа № 520/3773/2020 за позовною заявою фізичної особи – підприємця ОСОБА1 (далі – ФОП ОСОБА1) до Головного управління Державної податкової служби у Харківській області (далі – ГУ ДПС у Харківській області) про визнання протиправними та скасування вимог про сплату податкового боргу на загальну суму близько 7,5 млн. гривень. Скаржниця стверджує, що суддя Заічко О.В., змінивши суть рішення ухвалою про виправлення описки та знищивши матеріали справи, допустила порушення Кодексу суддівської етики, а також вчинила грубе порушення адміністративного процесуального законодавства, що призвело до істотних негативних наслідків, а саме порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Такі дії судді вказують на допущення нею поведінки, що підриває авторитет правосуддя в питаннях чесності, яка забезпечує суспільну довіру до суду", - йдеться у матеріалах справи щодо судді Заічко.

Слід зауважити, що у 2022 році суддя Олена Заічко подавала документи на підвищення і хотіла стати членом Вищої ради правосуддя. Але отримала відмову.

Минулого року вона бажала перевестися працювати до Київського окружного адміністративного суду, але отримала відмові.

У 2022 році у матеріали "УП" "Негідні стати членами Вищої Ради правосуддя" йшлося, зокрема, про те, "що у лютому 2020 році кандидатка ймовірно ухвалила свавільне рішення на користь житлово-будівельного кооперативу "СЛАЙС", пов'язаного із харківською міською владою, щодо забудови земельної ділянки площею 13 га, на яку рішенням іншого суду було накладено арешт. Примітно, що одразу після цього, у березні 2020 року, неповнолітні діти кандидатки отримали у власність безоплатно квартиру площею 102, 5 кв. м від харківської міської влади".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...