З 1 жовтня в Україні виводять з обігу 25 копійок і частину банкнот: Що робити

Безкоштовно обміняти їх можна упродовж трьох років.

Національний банк України виводить з обігу монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені до 2003 року. Ними не можна буде розплатитися від жовтня 2020 року. Про це інформують в Національному банку України, передають Патріоти України.

Як пояснили в НБУ, це робиться заради спрощення та зручності розрахунків готівкою. 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, а їхнє вилучення не матиме впливу на інфляцію.

Витрати держави на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

Що робити зі старими монетами та банкнотами

Від 1 жовтня усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки.

Водночас українці зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

  • в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Що ще вилучають з обігу

Крім того, Нацбанк від 1 жовтня розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року – золотистого кольору. Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг.

Проте ними можна буде розраховуватися, а обмінювати їх не треба.

У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни готують наступ на кількох напрямках: Військовий експерт назвав дату "Х"

четвер, 18 квітень 2024, 21:45

Російські окупанти готують новий наступ у 2024 році, проте він проходитиме у другій половині року, після "інавгурації" Путіна. Про це в ефірі "Апостроф TV" заявив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, передають Па...

Вперше в Україні: В Одесі засвітився екстремальний спорткар Maserati (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 21:33

В Одесі нещодавно помітили унікальне авто італійського бренду. Вулицями Одеси проїхала Maserati Corse 2020 – автомобіль з нової ери Мазераті, ціна якого може стартувати від 220 000$. Про це повідомляє topgir, передають Патріоти України. Зауважується, щ...