З архіву ПУ. 24 вересня - Федорин день: Повір'я та заборони свята

На Федору у народі вірили, що звичні повсякденні справи можуть принести жінкам серйозне лихо.

24 вересня православні вшановують святу мученицю Теодору Олександрійську, передають Патріоти України.

В народі свято має назву Федорин день, Федора, Федори-обдери та Федора осіння, і присвячувалося закінченню робіт у полі та на городі. Наші пращури проводили в цей день обряди, ворожили про погоду на залишок осені та початок зими, дотримувалися важливих правил і не порушували заборони.

За церковними переказами преподобна Теодора будучи ще світською дамою одного разу не стрималася выд спокуси, піддалася звідниці та вчинила перелюбодіяння, будучи заміжньою. Щоб спокутувати гріх, вона коротко обстригла волосся, одягла чоловічий одяг та відправилася під ім'ям Теодор у чоловічий монастир просити у Бога прощення. Християнська подвижниця прославилася вчиненням дива, і після смерті її зарахували до лику святих.

У Федорин день більшість заборон стосуються саме жінок. Суворо заборонялося фарбувати губи і наносити макіяж, інакше погрожували довгі важкі хвороби.

Крім того, хвороби обіцяло миття голови 24 вересня, а також не можна стригти нігті та купувати новий одяг.

На свято вважалося дуже поганою прикметою, якщо дівчина забруднить поділ своєї спідниці - вірили, що після цього чоловік сильно зап'є й у родині будуть довгі сварки.

Враховуючи легенди про святу Теодору і те, що преподобна стала жертвою пліткарок і звідниць, наші пращури в цей день уникали говорити погані слова про інших людей і тим більше наговорювати. У покарання за порушення цього правила нібито незабаром весь негатив повернеться до них назад, причому помножений в рази.

Також у Федорин день намагалися нічого не піднімати з дороги і не забирати собі, адже "нічийна" річ могла передати новим господарям пристріт, надісланий лихими людьми та чаклунами.

24 вересня жінки традиційно влаштовували вечірки-"капусники" - збиралися разом в хаті та готували страви з капусти, яка вважалася головним, корисним і цілющим продуктом у цей день, і при цьому ще "притягувала" достаток. Старалися, щоб на Федору кожен в сім'ї спробував цей овоч, щоб запастися здоров'ям, вилікувати всякі болячки та ще й розбагатіти.

Головні прикмети на Федорин день:

  • Якщо на Федору сильні сходи озимих, то наступного року буде добрий врожай;
  • Якщо у цей день бджоли літають, то зима буде пізня;
  • Золотий колір в одежі у Федорин день притягує удачу;
  • Будь-яка брехня та хула на Федору швидко розкриється і принесе розплату тому, хто говорив.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...