З архіву ПУ. "Ты думаешь - в Украине дураков мало?": Небезпечна шахрайська схема з Росії прийшла в Україну через популярний інтернет-ресурс OLX, - фотодокази

Про це розповів один із читачів, який ледь не попався на цю схему.

Українських користувачів торговельного майданчика OLX почали атакувати хакери з Росії, повідомляють Патріоти України у червні 2020 року. Під приводом продажу товару вони дізнаються дані картки покупця, а потім знімають із неї гроші. Про це розповів один із читачів, який ледь не попався на цю схему. Йому вдалося "розколоти" шахрая, який врешті-решт зізнався, що подібними аферами в Україні займаються цілі "офіси" аферистів по кілька сотень людей.

Як діє схема

"У мене в чаті вдома обговорювали нову шахрайську схему на OLX. Один із сусідів майже повівся", – розповів читач.

Схема зазвичай виглядає так:

  1. Людина знаходить товар, домовляється про його покупку через OLX доставку.
  2. Оформляє замовлення.
  3. Через якийсь час продавець каже, що не може активізувати доставку, мовляв, є якісь проблеми.
  4. Потім продавець каже, що сайт OLX йому надіслав повідомлення, що доставка заморожена в зв'язку з тим, що є ймовірність, що аккаунт хотіли зламати зловмисники.
  5. Покупець отримує СМС нібито від OLX, що замовлення заблокували і його просять звертатися в службу підтримки і деактивувати замовлення, щоб отримати гроші назад. При цьому висилають посилання з адресою нібито служби підтримки з чатом (на кшталт olx.ua.help/). Однак це підроблене посилання, яке не має відношення до OLX.ua, а належить зловмисникам.
  6. У цьому чаті шахраї намагаються переконати, що була хакерська атака на аккаунт і "служба підтримки" вирішила перевірити, чи дійсно справжній покупець замовляє товар.
  7. Після цього шахраї вибачаються і виставляють форму для повторного замовлення товару. Однак це і є пастка, і в форму в жодному разі не можна вводити свої дані.

"Мене зупинило те, що я ніколи не спілкувався зі службою підтримки OLX по чату, тільки по емейлу ... і то я встиг внести дані картки, але відразу заблокував. Сьогодні мою картку "промацали" – намагалися зняти невелику суму. Причому, не в гривнях, а в рублях", – розповів читач.

Шахрайство на OLX

Шахрайство на OLX

Хто стоїть за схемою

Читач розповів, що перевірив посилання, яке отримав від зловмисників. Воно веде до сайту, який зареєстрований у Ростові-на-Дону (Росія), а не в США, як у справжнього OLX.ua.

Перевірка шахрайського сайтуПеревірка справжнього сайтуПеревірка шахрайського сайтуЧитач розповів, що вступив із шахраями в переписку і вони зізналися, що дійсно працюють з Ростова. У їх "офісах", які обманюють людей в Україні, по кілька сотень людей. А деякі організації, які дурять росіян, налічують і по 500 осіб.

Фрагменти переписки користувача онлайн-магазину із шахраями

Фрагмент переписки із шахраями

"Ты думаешь в Украине дураков мало?"

Фрагмент переписки із шахраями

Фрагмент переписки із шахраямиФрагмент переписки із шахраямиБудьте обережними!

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...