З архіву ПУ. "Это было, было...": Як київський палац "Україна" викликав скандал на весь СРСР

50 років тому в Києві відкрився Палац "Україна", який викликав скандал у СРСР – голова радянського Держплану Микола Байбаков заявив, що на тлі архітектури кіноконцертного залу "Кремлівський палац з'їздів виглядає як стара стайня".

Про цю дату на своїй сторінці у Facebook нагадала українська письменниця Оксана Забужко, передають Патріоти України. Літераторка процитувала публікацію "Урядового кур'єра" за 2015 рік:

"...знаменитий Палац "Україна" починали будувати як нічим не примітний кіноконцертний зал кошторисною вартістю до 4,5 мільйона карбованців, що не потребувало погодження із Москвою. Натомість з ініціативи тодішнього першого секретаря ЦК КПУ Петра Шелеста, який вважав за сором проводити партійні з’їзди у спорудженому за царату Жовтневому палаці, будівництво "України" обійшлося в 20 мільйонів карбованців, або 13,4 мільйона доларів за тодішнім курсом. <...>

Та на відміну від Кремлівського палацу з’їздів, розрахованого на 4000 місць, кіноконцертний зал у Києві свідомо зробили меншим — лише на 3780 місць. Однак навіть ніжно-лазурового кольору крісла та співзвучне оформлення зали для глядачів відрізняли київського тезку від революційно червоного "старшого брата" у Москві. "Будівельні надмірності", про які "доброзичливці" сигналізували нагору, довго "не помічали" надіслані з Москви комісії, аж доки об’єкт не відвідав голова Держплану СРСР Микола Байбаков. Винесений ним вердикт став гідною оцінкою "України": "На цьому тлі наш Кремлівський палац з’їздів як стара конюшня. Хто відповість за це неподобство?"

Винним призначили тодішнього першого секретаря Київського обкому КПУ і кандидата в члени ЦК КПРС Федора Головченка, який впродовж наступних 14 років пропрацював міністром автотранспорту УРСР і за все життя його відзначено лише орденом Трудового Червоного Прапора.

Ще трагічніше склалася доля директора інституту Діпроцивільпромбуд Віктора Наріжного, де трудилися проектанти Палацу "Україна". Талановитого містобудівельника і архітектора довели до самогубства.

Зрозуміло, що зданий до сторіччя з дня народження Леніна символ "будівельних надмірностей" відкривали без особливої помпи, а за два роки звинувачений у націоналізмі Петро Шелест теж поплатився посадою і кар’єрою через неприпустиме з погляду кремлівських вождів відстоювання інтересів України".

Кремлівський палац з'їздів


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...