З архіву ПУ. У мережі спливли пророчі слова свідка Голодомору про війну на Донбасі

Жінка, котра народилася на Донбасі, в зверненні до нових поколінь українців бажала їм, щоб вони ніколи не знали війни.

Олександра Узлюк

У мережі нагадали про знакові слова Олександри Узлюк, яка пережила Голодомор. Про цей факт розповіли волонтери на сторінці фонду "Повернись живим" у Facebook, передають Патріоти України.

"Дай Боже, щоб вони не знали, що таке війна, або, що таке голод". Таке побажання нинішньому поколінню за кілька років до війни на Донбасі залишила Олександра Єгорівна Узлюк", – написали вони.

"Ім'я цієї жінки 1929 року народження не повинно вам про щось говорити. Вона невідома, як і мільйони інших невідомих. Але й унікальна одночасно", – додали волонтери.

Так, спогади Узлюк про Голодомор зберігаються в музеї Меджибізької фортеці в Хмельницькій області. І саме вони – одні з небагатьох про Луганщину. Жінка народилася і виросла в місті Кадіївка (Стаханів), яке зараз окуповане росіянами.

У своїх спогадах, записаних для музею школярами, Олександра Єгорівна згадувала, що під час Голодомору вижити її сім'ї допомогла робота батька. Він був шахтарем і отримував хлібний пай.

"Коли випадково зустрічаєш такі спогади і факти про український Донбасі та його людей, в грудях щемить ще більше, ніж зазвичай. Тому що, в кінцевому підсумку, всі ми, незалежно від віку і походження, хочемо, щоб майбутні покоління не знали, що таке війна", – зворушливо завершили волонтери історію про українку з Донбасу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Вважали, що найгірше для них вже позаду: Дрон ЗСУ накрив тріо занадто радісних окупантів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 13:33

Українські військові зіпсували настрій занадто радісним російським загарбникам, накривши їх FPV-дроном. Відповідним відео, знятим бійцями 47-й ОМБр у районі Авдіївки, поділився у себе в соцмережах відомий блогер та волонтер Сергій Стерненко, передають ...

"Будь вони прокляті разом із їхнім Путіним": У Селидовому удар росіян зруйнував будинок 73-річної жінки (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 13:19

У Селидовому ракетний удар РФ пошкодив будинок 73-річної мешканки Ніни. Це вже втретє її доведеться відновлювати оселю після російських атак. Про це повідомило "Суспільне", передають Патріоти України. В ніч обстрілу жінка пішла в гості, а коли повернул...