"З погляду китайського представника в ЄС йдеться не так про окупацію української території, як про "історичну проблему", - Портников

"Китайський посол у Європейському Союзі Фу Цун заявив, що не бачить причин, через які Україна не повинна повернутися до своїх міжнародно визнаних кордонів 1991 року. У багатьох на Заході та в Україні ця заява викликала ентузіазм, бо є найчіткішою китайською позицією щодо поняття територіальної цілісності та міжнародного права", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"А саме про повагу до територіальної цілісності всіх країн йдеться чи не в першому пункті так званого китайського "мирного плану". І завжди було важливо зрозуміти, в яких межах КНР бачить Росію, а в яких – Україну. Чи існує для Китаю поняття "конституційних кордонів" Російської Федерації, яке звучить щоразу, коли Москві потрібно виправдати анексію Криму та інших українських регіонів?

Тепер ми можемо сказати, що не існує. Що КНР визнає міжнародно визнані кордони, нехай про це говорить лише один посол. Але жоден посол Китаю не виступатиме з подібними заявами, якщо вони не збігаються з лінією партії та не проговорені в ЦК КПК та МЗС КНР.

Однак, якщо уважно прочитати текст інтерв'ю посла телеканалу Aljazeera та іншим виданням, ми виявимо у ньому іншу важливу тезу – тезу про необхідність вирішити "історичні питання" шляхом узгодження між Росією та Україною. Тобто, з погляду китайського представника в ЄС йдеться не так про окупацію української території, як про історичну проблему, яка може бути вирішена шляхом консультацій. Але, між іншим, такі консультації можуть завершитись по-різному. Можуть визнанням територіальної цілісності України, а можуть визнанням Україною "нових територіальних реалій", на чому наполягає Кремль.

Китайська позиція, таким чином, набагато ближче, гадаю, до російської, ніж української. У Києві не вважають, що є якісь "історичні питання" і наполягають, що будь-які переговори з Росією можуть розпочатися лише після виходу окупаційних військ з українських територій. А в Москві намагаються наполягати на визнанні окупації як факту, що відбувся, і готові починати консультації про це визнання хоч сьогодні.

Від ідеї про те, що "історичні проблеми" мають бути вирішені Росією та Україною до скандальної тези іншого китайського посла – глави диппредставництва у Франції Лу Шаї – про те, що у колишніх радянських республік якийсь "не такий" суверенітет – буквально один крок. Тому що тільки держава з обмеженим суверенітетом може погодитися з дискусією щодо своєї територіальної цілісності – якими б там історичними міркуваннями це не пояснювалося.

Для прозорості позиції в КНР, гадаю, мали б не просто визнати територіальну цілісність України, а й погодитись з тим, що ця територіальна цілісність – не тема для дискусій. Ба більше, впевнений, не тема для дискусій з країною, яка на цю територіальну цілісність робить замах".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького