"Заборонити Булгакова, уявляєте?! Це - диктатура!": Журналіст розповів про зустріч з фаном "русской культуры" в київському метро

"Про метро, Булгакова і вихід із бульбашки. У першому вагоні на Позняках удалося сісти. Сісти я люблю – це дозволяє читати комфортніше, ніж стоячи", - пише журналіст Данило Мокрик на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Дістаю "Полон" Валерії Суботіної, розкриваю на закладеному місці – і тут голос у праве вухо.

– Класиків читаєте?

Дивлюся вправо. Чоловік, років 50+, сіруватої зовнішності, підкресленої запахом чи то дешевого одеколону, чи то легкого перегару.

– В сенсі? – питаю.

– Булгакова читаєте?

На мить подумалося, що він мене впізнав, бачив моє нещодавнє відео про Булгакова і вирішив підколоти. Але розумію, що ні, коли він продовжує:

– Ви ж знаєте, що Булгакова заборонили?

– Ні, – кажу, – не заборонили. Можете купувати, читати, обговорювати, що хочете.

– Та як не заборонили? А що зробили? – дивується.

– Український інститут національної пам'яті визнав його українофобом, ось і все, – пояснюю.

– А чого це він – українофоб? – питається далі.

– Ну прочитайте оповідання "Я убил" і "В ночь на 3-е число". Може, зрозумієте, – кажу. І з твердим наміром повертаюся до своєї книжки, щоб таки нарешті почати читати.

Чоловік з одеколоном/перегаром трохи висне, але ненадовго. Моє пояснення йому явно не заходить і він повертається до своєї реальності. Він суттєво збільшує гучність просто біля мого правого вуха.

– Заборонити Булгакова, ви уявляєте?! Це – диктатура! – звертається він уже не так до мене, як до вагона в цілому.

– Ви чули дзвін, та не знаєте, де він, – кажу йому. І знову намагаюся повернутись до книжки.

– І що, не палять ще книжки Булгакова на вулицях? – ніяк не вгамується він. – Так усі диктатори роблять, книжки на вулицях палять!

– Ні, – кажу, – не палять. Дайте мені почитати.

Він не дає. Навпаки, стає ще трохи гучнішим – і навіть запах одеколону/перегару ніби стає трохи сильнішим:

– Ви оцих задньоприводних захищаєте! Оцих усіх політиків і масонів!

– Господи, та ви не розумієте, про що говорите. Перестаньте бубніти мені на вухо і дайте мені почитати нарешті.

– А от люди зі мною згодні! – каже він.

Я аж піднімаю погляд і окидаю ним вагон. По інший бік мого сусіда справді сидить якийсь ще старший, уже сивий чоловік і схвально киває:

– Булгаков у Києві народився, а тепер його українофобом зробили!

Мені раптом відпадають будь-які аргументи. Я думаю про те, що от я тут сиджу з розкритою книжкою спогадів української військової про російський полон, про російські знущання і тортури, а поруч зі мною – персонажі, які досі не можуть витягнути з рота російського прутня.

Я встаю і відходжу далі по вагону. Краще вже читати стоячи, ніж слухати це все далі.

– Тільки диктатори забороняють книжки! А всі диктатори закінчують однаково – як Каддафі! – гукає він ще мені навздогін.

Потім мені вже не чути – я відходжу достатньо далеко. Але чую, що розмова там далі триває. І думаю про те, що я от можу вийти із зони досяжності цього дискурсу і того чи то одеколону, чи то перегару, але вони ж із реальності нікуди не дінуться. Вони тут, зовсім поруч. І хтозна, скільки їх таких, що живуть у світі спотвореної інформації, загальних суджень і латентного схиляння перед російською культурою…

Повертаюся до своєї книжки. "Нас знову ведуть фотографувати. Примушують роздягтися. Погрожують, що примусять мене саму зрізати тризуб з правої руки", – пише Суботіна".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 15:52

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. . То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. П...

"Це не має сенсу, тому що...": Луцький нардеп Палиця розповів, чому не ходить на засідання у Раду

вівторок, 30 квітень 2024, 14:00

Луцький депутат Ігор Палиця заявив, що не ходить на засідання у Раду, бо не хоче знаходитись під одним дахом з представниками колишньої ОПЗЖ. Про це повідомили журналісти Bihus.іnfo, передають Патріоти України. "У розпал війни сесійна зала Верховної Ра...