"Заява "Газпрому" повністю знімає питання на тему - хто ж підірвав три з чотирьох гілок "Північних потоків". Діти зробили явку з повинною", - Фурса

"У Кремлі знову вирішили переграти всіх. 27 вересня раптом впав тиск на гілках Північного потоку і Північного потоку — 2. Як виявилося, три з чотирьох труб, з яких складаються ці потоки, було підірвано. І до обіду в морі можна було констатувати екологічну катастрофу, вода в територіальних водах Данії перетворилася на воду з газом", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Пікантності ситуації додає той факт, що газопроводи вже не качали газ. У море вийшов технічний газ із труб. Північний потік — 2 так і не запустився через санкції, а Північний потік — 1 був зупинений самими росіянами. У межах шантажу Європи та всього світу, відомого під кодовою назвою «бомбити Воронеж».

Таким чином, ситуація виглядала абсолютно по-ідіотськи. Хтось підірвав газопроводи, які не працювали. Проблем для ЄС це не додавало. Сам факт підриву газопроводів призвів до зростання вартості газу лише на 6%. Коли таке трапляється, завжди дивишся у бік Кремля. Але навіть тут мотивації важко було знайти. Пішли в хід версії про те, що таким чином Газпром захищається від майбутніх судових позовів за непостачання газу. Можна було навіть уявити собі, що скоро техніки Газпрому чи дружніх компаній знайдуть візитку Яроша, посвідчення Буданова чи диверсанта, що потонув, з українськими татуюваннями.

Але все виявилося простіше. І прояснилося менше, ніж за добу, коли ми побачили другу частину марлезонського балету. А саме — заяву Газпрому. Компанія народила геніальну сентенцію про те, що раз Нафтогаз подає на Газпром до суду (у черговий раз) це є проявом недружньої політики і призведе до того, що матінка Росія введе проти Нафтогазу санкції, а отже, Газпром не зможе здійснювати транзит українською трубою. І газ до Європи йтиме лише через вузьку турецьку трубу, якою він надходить ще й Угорщині. В результаті, ціни зросли вже суттєвіше. І додали за підсумками дня вже 19%, піднявшись із $1700 до $1900 доларів за тисячу кубометрів. Щоправда, на тлі недавнього зниження з $3500 доларів за тисячу кубометрів це вже не так вражаюче.

Збіг? В один день підриваються два потенційні маршрути газу до Європи і ставиться під питання транзит територією України. Ні, не те щоб це було сюрпризом, що Газпром відключить газ ближче до зими. Просто, як виявилось, у Кремлі не хочуть просто відключити газ. Вони хочуть перед цим ще трохи пограти в улюблений шантаж.

Так чи інакше, заява Газпрому повністю знімає питання на тему — хто ж підірвав три з чотирьох гілок північних потоків. Діти зробили явку з повинною. Не дуже, правда, й приховуючи це. Ви запитаєте, чому лише три з чотирьох гілок підірвали? Хто його знає. Не можна виключати чергову криворукість і головотяпство нових Петрових та Баширових, у яких міг тупо не спрацювати один із вибухових пристроїв.

Тепер легше уявити, що ми побачимо у третьому акті цієї вистави. Росія може вийти і погрожувати санкціями проти Нафтогазу, за якими має слідувати повна зупинка транзиту. Традиційне «або ви знімете санкції або ми введемо свої». Або ви починаєте переговори або ми будемо вас морозити. Нічого нового.

Вести переговори, ескалюючи. Підняти ставки. Традиційний метод ведення переговорів Путіним а-ля пітерське підворіття. Інакше Росія просто не вміє вести політику. Лише силою.

На що ставить Путін? Що Європа таки слабка. Що економічна криза розверне все у бік Путіна. Що під загрозою рецесії лобісти зможуть продавити владу. Що загроза тарифних майданів змусить керівництво ЄС приповзти до Кремля. Що у Віктора Орбана нарешті вийде шантажувати Європу.

Біда, що Путін знову запізнився. Європа вже прийняла той факт, що доведеться пройти зиму без російського газу. Наповнила сховища. Запустила енергетичні програми економії. Загальна вартість для ЄС плану життя без Росії складе 500 млрд євро. І тепер зима не виглядає такою страшною, як ще кілька місяців тому. Тепер розвернути всю величезну бюрократичну машину та ще й під загрозою явного шантажу з войовничою риторикою просто неможливо.

Тож ролики про Європу, що замерзає, можна дивитися, попиваючи чай у Сочі з Лукашенком. Більше вони вже нікого вразити не можуть. Путін знову всіх переграв".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...

В 47-й ОМБр ЗСУ показали, як їхній дрони-камікадзе влучає у групу російських окупантів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 8:22

Пілот роти ударних БПЛА Strike Drones Company 47-й ОМБр дроном-камікадзе ліквідує групу з трьох російських окупантів. . Відповідне відео опублікував телеграм-канал Бутусов плюс. . Якщо уважно придивитися, на першій секунді відео можна бачити ще трьох...