Заяви Кремля про взяття ЗСУ в "котел" у Часовому Яру - ІПСО на тлі візиту Путіна в Китай

Росіяни дійсно мають просування на Донеччині й Харківщині, але їхні заяви про успіхи – перебільшені

Російський диктатор володимир путін перебуває з візитом у КНР. За словами кремлівського речника Пєскова, він обов'язково обговорюватиме війну в Україні на переговорах з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. На цьому тлі активізувалися російські ЗМІ, які наввипередки почали оприлюднювати інформацію про фейкові перемоги окупантів в Україні.

Так, наприклад, 15 травня, тобто напередодні візиту путіна в КНР, міноборони рф заявило, що російські війська нібито захопили село Роботине в Запорізькій області.

Натомість Генштаб ЗСУ 15 травня станом на 13:30 підтвердив лише спроби наступу росіян в районі Роботиного.

"На Оріхівському напрямку ворог не полишає спроб просунутися в районах Роботиного та Старомайорського, де від початку доби відбулося загалом 15 бойових зіткнень", – йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

Пресофіцер лейтенант Сергій Скібчик з 65-ї бригади, яка воює на цьому напрямку, заявив про те, що окупанти лише на околиці, в селі досі залишаються позиції українських воїнів, а росіян вибивають при спробі штурму щодня.

"І щодня вони заходять знову і пробують закріпитися. Село під вогневим контролем українських і російських військ одночасно. Але більшість території села – досі наші позиції", – зауважив він.

Цю інформацію підтверджує і проєкт DeepState. На його мапі бойових дій добре видно, що в селі росіян немає.

Своєю чергою речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій заявив, що за минулу добу окупанти 4 рази атакували в районі Роботиного Запорізької області, але втрат позицій українські сили не допустили.

Роботине – це невелике село площею до 3 кв. км, де до війни офіційно жили менш як 500 людей. Однак під час російсько-української війни воно набуло надзвичайно важливого тактичного значення.

Населений пункт лежить на автодорозі з Оріхова до Токмака. До цього логістичного хабу російської армії від Роботиного приблизно 20 км. Далі від Токмака розташоване місто Мелітополь, яке було серед цілей українського літнього наступу.

Роботине росіяни окупували 6 березня 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення. На початку червня 2023 року саме у напрямку Роботиного почалися активні дії українського війська. Село вдалося визволити наприкінці серпня 2023 року.

Але на цьому російські ЗМІ у бажанні видати бажане за дійсне вирішили не зупинятися. 15 травня російське агентство ТАСС з посиланням на силові структури квазіутворення "ДНР" повідомило, що угруповання українських військ на сході Часового Яру начебто опинилося в оперативному оточенні.

Далі мовою оригіналу: "На востоке Часового Яра группировка противника попала в оперативное окружение. Вся эта территория находится под полным огневым контролем", – сообщили в силовых структурах. Там уточнили, что на этом участке фронта ВСУ несут большие потери".

Ба більше, Збройні сили України начебто перекинули особовий склад трьох бригад з Часова Яру під Харків.

"Сейчас из Часова Яра мобилизованные 95-й, 46-й и 82-й бригад отправлены под Харьков", – повідомляє ТАСС.

Утім, за повідомленням Генштабу ЗСУ, протягом останньої доби на Краматорському напрямку відбито 13 спроб прорвати оборону наших військ.

Дві атаки ворога наші захисники відбивають на напрямках Бахмут – Кліщіївка, Опитне – Андріївка. Ситуація контрольована.

Аналогічна ситуація у риториці російських ЗМІ й щодо характеру бойових дій у Харківській області. РосЗМІ і посадові особи звітують про значні тактичні успіхи у напрямку Вовчанська і Липці. Але ситуація на лінії бойового зіткнення відрізняється від російських ІПСО.

За останню добу ворог продовжував наступальні дії і здійснив 11 атак. Бої точилися зокрема в районах населених пунктів Липці, Стариця, Вовчанськ. Ворог продовжує зазнавати вогневого ураження від нашої артилерії та БПЛА. Сили оборони здійснюють зачистку вулиць на півночі Вовчанська, не даючи противнику закріпитися.

За інформацією начальника Харківського гарнізону Сергія Мельника, попри важкість ситуації, ЗСУ тримають оборону у Вовчанську та в напрямку Липців.

"За підтримки авіації ворог не полишає спроб досягти певного успіху, але українські військові роблять усе від себе залежне, аби ці плани зруйнувати, завдаючи противнику максимальних втрат у живій силі та техніці", – повідомив Сергій Мельник.

Керівник української розвідки Кирило Буданов очікує, що атаки в Харківській області "триватимуть ще три-чотири дні", після чого, ймовірно, окупанти зроблять наступ у напрямку Сум.

"На цей час наше завдання – стабілізувати лінію, а потім почати відкидати їх через кордон", – сказав Буданов.

Очільник розвідки додав, що наплив українських резервів зумів "частково порушити плани" росіян.

Підсумовуючи, хотів би зауважити, що основна мета подібних російських ІПСО – створити ілюзію успіхів російських окупаційних військ в Україні напередодні важливих міжнародних зустрічей. Плюс посіяти паніку, хаос серед мирного населення, спровокувати неконтрольовані внутрішні міграційні процеси.

У свою чергу, за задумом росіян, має створити додаткове напруження на центральні та місцеві бюджети. Крім того, це має значно перевантажити логістику української сторони. Це залізниця і автосполучення, якими перекидається військове спорядження, техніка у гарячі точки на лінію фронту.

Наразі ситуація на фронті контрольована Силами оборони України, суттєвих змін в обстановці не відбулось.

Українські захисники роблять усе можливе для утримання оборонних рубежів та позицій, завдають окупантам відчутних втрат, нарощують ініціативу там, де це можливо.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Китайці вкрали секретні технології новітніх винищувачів США F-22 та F-35 - ЗМІ

субота, 29 червень 2024, 0:25

Китай активно намагається отримати секретні дані про найновіші та найсучасніші платформи збройних сил США. Після крадіжки даних про авіацію, вони почали вербувати пілотів, попереджає розвідка Five Eyesпередають Патріоти України. Народно-визвольна армія...

Президент та його офіс захищають шантажиста Романа Кравця? - Бутусов

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:40

Зеленський та Єрмак не коментують свій зв'язок з шантажистом та здирником Романом Кравцем, ухилянтом від мобілізації та 153-м номером у списку партії Слуга народу. Президент та його офіс захищають шантажиста? . Це розслідування стало б сенсацією у бу...