Захист Покровська, Донецький напрямок - Serg Marco

Я не буду описувати всю складність ситуації, яка тут, але є одне але. Це засоби.

До недавнього можливості підрозділу виконувати оборонні та штурмові задачі залежило від кількості людей. Це а цьому формувалась стратегія наступу, оборони і іншого.

Зараз все не так очевидно. Пара екіпажів гарних фпвішников при підтримуі каруселі мавіків (зі скидами та без) та крила може розкласти взвод на штурмі. Якщо в них будуть ці мавікі та fpv.

Ситуація по засобам на Донецькому напрямку погіршилась. Активність велика, підрозділів багато. На всіх не вистачає, ні того що дає держава, ні того що дають волонтери.

Коли тільки почались штурми Авдіївки, я вилітав на Піски, і проходячи Карловку, вже давав команду fpv на зльот. На Піски ми залітали майже одночасно. Якщо була рухома ціль- ми ії знищували. Якщо рухомої не було- то наносили ураження по стаціонарній. І здебільшого весь робочий день ми били рухомі цілі. Транспорт, пігдогів, броню, все. Одиничний пігдог? Норм, тримай fpv- шку в обличчя. Ми зробили з Пісок дорогу смерті в свій час. Бо в нас було чим.

Зараз все складніше. Вилітати на одиничного пігдога- вже не можемо. Дефіцит fpv. Треба фільтрувати цілі. РЕБ еволюціонував і треба постійні зміни та доналоштування в дрони, щоб вони були успішними на цьому напрямку. Все більше дронів треба з захопленням цілі.

Але їх не вистачає, хоча саме вони можуть змінити розклад на Донецькому напрямку. І з урахуванням всіх ресурсів що тут задіяні, то вартість цих всіх мавиків/fpv що тут потрібна- це не дуже велика сума в бухгалтерії війни.

В моєму підрозділі зʼявилась пропозиція, щоб хтось з "великих людей" сформував щось типу "фонду підтримки", який зможе закумулювати там я не знаю, 10-20-30 млн.долларів, які б направлені були б виключно на закупку мавиків та fpv з теххарактеристиками, які б запрошували підрозділи, та антени наземних станцій. Які б збирали по ефективним ударним підрозділам заявки та їх закривали, можливо при взаємодії з такими фондами як "ПЖ", "Притули", "Справи громад", Стерненка та інших. Щоб знаходити ці мавікі та комплектуючі де завгодно, як завгодно, затаскувати в Україну їх якнайшвидше. А швидкість оплати дронів у виробників та їх відгрузка в підрозділи- мала б мінімальне плече.

Бо ми йдемо в зиму. Зима- це не час крил. Це час мавіків, бо хмарність на висоті 100-200 метрів не дасть можливості літати великим крилам. Ми сильно втратимо в оперативній обізнаності, наявність мавіка та фпвішки на підльоті буде вирішувати результат бою. Якщо ж ми зайдемо в зиму без достатньої кількості засобів потрібної якості - ну привіт мʼясні штурми, фортеця Покровськ і все, приїхали, фортеця Словʼянськ ти наступна.

Треба вже чесно визнати що ми не витягуємо цей напрям. Нам потрібно більше грошей на це та більше засобів. А завтра їх треба буде більше в рази, бо погодні умови погіршаться, втрати мавіків зростуть.

30 млн.долларів- це 3000 мавіків, денних та нічних (в залежності від того, якіх вам потрібно більше, термалів чи звичайних, цифра може змінюватись до збільшення, чи зменшення).

А також 17000 тис fpv, денних та нічних. З урахуванням зміни світлового дня, та збільшення темної пори суток, більша потреба буде саме в fpv на тепловізійних камерах. І розміщувати замовлення треба вже зараз, щоб встигнути.

Така кількість дронів може стати game changer на Донецькому напрямку. Сума що вказана вище- не є захмарною для держави чи топових спонсорів. А з урахуванням того, яку перевагу завдяки цим засобами отримає ЗСУ- про це і казати нема чого.

Тому залишилось тільки найти людей, які зможуть швидко запустити такий проект. Якщо звісно втрата Покровська, Селідового, та інших міст, не кажучі про можливість уникнення втрат особового складу в ситуаціях де краще б воювали дрони, ніж люди, когось хвилювало.

Бо інакше зима в нас буде більш складною, ніж багато зто вважає. А коли ми через декілька місяців визнаємо цю проблему- вирішувати ії вже буде пізно.

А втрачати бійців- набагато дорожче для держави навіть з точку зору виплат. То може якось вирішимо проблему завчасно, а не як завжди?



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захист Покровська, Донецький напрямок - Serg Marco

неділя, 8 вересень 2024, 22:25

Я не буду описувати всю складність ситуації, яка тут, але є одне але. Це засоби. До недавнього можливості підрозділу виконувати оборонні та штурмові задачі залежило від кількості людей. Це а цьому формувалась стратегія наступу, оборони і іншого. Зараз ...

Україна створила свою високоточну бомбу - Forbes

неділя, 8 вересень 2024, 21:55

Україна готується дати відсіч російським коригованим авіабомбам, які країна-агресор регулярно скидає на українську територію, власними планерувальними бомбами. Про це пише Forbes 8 вересня, передають Патріоти України. Українці мають намір озброїти свої...