Зарплата викладачам у світі: На Кубі навіть офіціантам платять більше, а у Люксембурзі - топова професія

На Кубі викладачі-початківці можуть отримувати лише $20 на місяць, тобто втричі менше за офіціантів. А от у Люксембурзі чи Швейцарії – це високооплачувані професіонали, які подекуди заробляють навіть більше за працівників сфери IT? інформують Патріоти України.

Але майже всюди заробітна плата зростає із досвідом – різниця лише в тому, наскільки. Про зарплату викладачів у світі йдеться у Короткому огляді освіти 2021 Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), пише "Освіторія".

Зарплати вчителів – рекорди та антирекорди

Найменше отримують учителі на Кубі: початківці – $20 на місяць, досвідчені – $100. До того ж ці $100 – це взагалі "зарплатна стеля" для кубинських викладачів. Офіціант чи кухар може заробляти $60-80 на місяць, перекладач – $100-150. Тобто зарплата вчителя-новачка низька навіть для Куби. $20 молодому спеціалісту вистачить лише на три обіди в їдальні. Викладачів на Острові Свободи бракує, та й поваги особливої до професії немає.

На іншому "полюсі" – Люксембург та Швейцарія. Навіть викладачі-початківці можуть розраховувати на $5,8 та $4,8 тис. відповідно. У цих країнах і рекордні зарплатні "максимуми" учителів: у Люксембурзі це $10,3 тис. щомісяця, у Швейцарії – $8,3 тис. Якщо місцеві вчителі-початківці будуть витрачати зарплату лише на кафе, зможуть харчуватись по десять разів на день.

До того ж у Люксембургу викладач із точки зору зарплати навіть більш престижна професія за менеджера чи юриста – вони отримують $4–4,5 тис. на місяць. Працівники банків та ІТ-сфери теж отримують здебільшого нижчу оплату.

Але є і нюанси. Викладати у країні потрібно всіма трьома державними мовами: французькою, німецькою та люксембурзькою. Без англійської теж не обійтись, адже серед учнів – половина іноземців. Тож професія вчителя у країні є однією з найпрестижніших та найскладніших.

Середні зарплати у Західній Європі

У Західній Європі вчителі-початківці в середньому отримують приблизно $3-3,5 тис. на місяць. Викладачі з досвідом понад 20 років та додатковими освітянськими заслугами – по $5,5-6 тис.

У Польщі порівняно з іншими європейськими країнами зарплата у педагогів невисока: у молодих спеціалістів $1,3 тис. на місяць. При цьому якщо ціни на продукти у країні невисокі, то вартість оренди житла, транспорту – не надто відрізняється від інших країн Євросоюзу.

У Словаччині вчителі отримують ще менше, ніж у Польщі. І хоча ціни загалом нижчі, продукти – дорожчі. Найнижча зарплата у вчителів серед європейський країн у Сербії: $400-600 на місяць.

Доплата за досвід

У більшості країн Організації економічного співробітництва та розвитку заробітна плата викладачів тим більша, чим довше вони працюють. Початківці отримують на три чверті менше, ніж викладачі, які працюють вже роки. Має значення і навчальний заклад – найвищі зарплати у викладачів вишів.

Є і винятки. Наприклад, в Австралії викладачі та вихователі дитсадків, і викладачі шкіл, і викладачі університетів заробляють однаково. А в Ізраїлі шкільний вчитель може отримувати $4,8 тис. доларів на місяць, викладач у виші – $4,5 тис, а вихователь дитячого садочку – взагалі до $5,5 тис. щомісячно.

В Індії, Китаї, Японії, Ірландії, Греції, Нідерландах вчителі з досвідом роботи понад 15 років отримують удвічі більше, ніж коли тільки прийшли викладати. У Мексиці ця різниця становить 2,5 рази.

У Південній Кореї досвідченим вчителям платять майже втричі більше, ніж молодим спеціалістам. При цьому оплата зростає кожного року на 8%, а вчителю кожні 3-5 років потрібно змінювати місце роботи. Тут вважають, що кадрові зміни у педколективах – корисні, бо таким способом діти зможуть мати рівні можливості.



Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...