Засуджена за шахрайство адвокатка допомогла аферистам видурити у людей мільйони і залишитися на волі, - журналістське розслідування

Досудове розслідування у справі горе-бізнесмена Назарія Мельника завершилося ще у 2021 році. Заробив на “диво-бізнесі” лише сам Назар. Близько восьми мільйонів гривень, як вважає слідство. Але з тих пір суди буксують, а Мельник — на волі. Як іще один його "колега" за шахрайським цехом — Сандей Аделаджа, пастор церкви “Посольство боже”. Та численні посіпаки скандальної афери компанії “Кінгс Кепітал”. Слідство понад 15 років б’ється в нескінченних судах аби засадити за грати за видурювання у власних прихожан понад 50 мільйонів гривень. Серед адвокатів і Мельника, і Аделаджі і в численних інших резонансних справах є одна й та ж особа — Оксана Штельмашенко. У шахрайських справах вона — експерт. Про це розповідає проєкт розслідувань Хапуга.UA, передають Патріоти України.

Горе-бізнесмен Назарій Мельник

Два десятка озброєних спецпризначенців в повному екіпіруванні оточують столичну багатоповерхівку. Посеред білого дня в квартирі на 25-му поверсі лунають постріли. Це кадри затримання горе-бізнесмена Назарія Мельника.

“Мы даем вам товар, который проверенный и пользуется спросом. Мы настраиваем на него эффективную и подготовленную рекламу. Она приносит от 10, от 20 или от 160 заказов в день. Гарантируем по договору чистую прибыль от 170 долларов в день”, — обіцяв Мельник.

Умови привабливі — мовляв, отримуйте собі гарантований чистий прибуток. Обіцяв аж до 13 500 гривень на день. І при цьому гарантував повернення від 30% до 50% вартості пакета, якщо раптом бізнес не спрацює. Ну хто ж від такого відмовиться?

Але на ділі заробив на цьому “диво-бізнесі” лише сам Назар. Близько восьми мільйонів гривень, як вважає слідство. Він обманював та “кидав” довірливих “партнерів” — тож “заробив” ще і карну справу за шахрайство.

А коли до нього прийшли з обшуками — відкрив вогонь по поліцейських, поранивши одного з них. Здавалося б, серйозні злочини, і срок мав отримати серйозний. Досудове розслідування завершилося ще у 2021 році. Але з тих пір суди — буксують, Мельник — на волі.

Пастор Сандей Аделаджа

А от іще один його “колега” за шахрайським цехом — Сандей Аделаджа, пастор церкви “Посольство боже”. Та численні посіпаки скандальної афери компанії “Кінгс Кепітал”. Принаймні так вважає слідство і вже понад 15 років б’ється в нескінченних судах аби їх таки засадити за грати за видурювання у власних прихожан понад 50 мільйонів гривень.

Але суди постійно гальмували. Аделаджа навіть і не приховував, чому. Процес знову зірвано, бо адвокати підсудного просто не з'явилися. І подібне робили регулярно — безкінечні оскарження, абсурдні клопотання, затягування часу.

Адвокатка Оксана Штельмашенко

Серед адвокатів і Мельника, і Аделаджі і в численних інших резонансних справах є одна й та ж особа - Оксана Штельмашенко. У шахрайських справах вона — експерт. Можливо тому, що і сама була офіційно засудженою за шахрайство. Хоча сама про це сьогодні згадувати не хоче.

Та відкриті судові реєстри свідчать — така справа таки була. А ось сервіс YouControl показує — підсудна саме Штельмашенко на пару зі спільницею Оленою Ромодіною.

Судовий реєстр зберіг детальний опис подій 11-річної давнини. У 201 році слідча Олена Ромодіна затримала чоловіка за підозрою у збуті наркотиків. Йому загрожувало до восьми років в’язниці, якщо тільки не дати хабаря.

Із допомогою адвоката-партнера, тобто Штельмашенко, вимагала спочатку 20 тисяч гривень, а потім ще п’ять тисяч доларів. Гроші дружина затриманого передала. А заодно передала і заяву до Управління внутрішньої безпеки про вимагання хабаря. Там жінці допомогли записати на диктофон вимогу грошей для слідчої та ще й зафільмували хабар та спіймали Штельмашенко на “гарячому”.

Здавалося б, докази залізобетонні. Але Штельмашенко знайшла “відмазки”. “Під час проведення слідчих дій перебувала під впливом сильнодіючих лікарських препаратів. Крім того, в судовому засіданні вона категорично спростувала надані нею раніше покази”, — йдеться у вироку суду.

До того ж справу затягнули на чотири роки. А підсудні знайшли ще формальні підстави аби суд докази відкинув. Можливо, адвокатський досвід дався в знаки. Їхню провину визнали. Утім через закінчення строків давності адвокатка відбулася смішним штрафом.

“Цитата ОСОБА_5, тобто Штельмашенко Оксану Андріївну, визнати винною у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.190 ККУ — шахрайство. І призначити покарання у вигляді штрафу 850 гривень”, — йдеться у рішенні суду.

Але пізніше прокуратура подала апеляцію на юридичні хитросплетіння спільників - жадає суворішого покарання. Невдовзі новий суд — хоча сама Штельмашенко вперто “клеїть дурня” і все відкидає. Замість конструктивного діалогу з журналістами — погрози та агресія.

Вкрай типова схема. Тож невже запорука “успіху” підзахисних Штельмашенко не тільки у формальному і загалом законному затягуванні, а й у “старому-доброму” рішалові і посередництві між корумпованими служителями закону та корумпованими фігурантами? І чи винна Штельмашенко не просто у шахрайстві, а, по суті, сприянні хабарництву? Відповідь невдовзі на це має дати суд.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...