"Зеленський потрапив у пастку, з якої хороших виходів немає", - Дмитро Вовнянко

Прибічники президента Зеленського нині повторюють ті самі доводи, які ще рік тому категорично не хотіли чути від прибічників президента Порошенка.

"Заява голови ОБСЄ Мирослава Лайчака про те, що Україні варто виконувати «план Штайнмаєра», насправді – дуже лиховісний сигнал для нашої країни. Відбувається саме те про що всі п’ять років казали прибічники президента Порошенка, до «розведення сил», «формул» і «планів» керівництво України підштовхує Захід. Повторюю – Захід. Руками ОБСЄ", - пише Дмитро Вовнянко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Прибічники президента Зеленського нині повторюють ті самі доводи, які ще рік тому категорично не хотіли чути від прибічників президента Порошенка. А президент Зеленський і міністр іноземних справ Пристайко повторюють ті самі тези на яких наполягав Порошенко – ніяких «особливих статусів» і «вибори лише після виведення НЗФ та російських «відпускників», плюс – передача Україні кордону. Ще раз повторюється твердження, у зовнішній політиці Україна може діяти або як за президента Порошенка, або – набагато гірше.

Справедливості задля треба зазначити (і це підтвердив екс-міністр МЗС Клімкін) план Штайнмаєра свого часу стосувався лише одного пункту мінських угод – про надання окупованим районам Донбасу так званого «особливого статусу». Формула стосувалася одного-єдиного пункту – коли саме мусив бути наданий оцей самий особливий статус? План Штайнмаєра передбачав лише одну деталь – особливий статус мусить бути наданий після проведення на територіях ОРДЛО виборів, які ОБСЄ взнає чесними, прозорими і демократичними. Але. План Штаайнмаєра не передбачав ані того яким мусить бути цей «особливий статус», ані того за яких умов мусять бути проведені вибори в ОРДЛО.

Позиція України всі п’ять років президентства Порошенка була чітка – спершу виведення НЗВ і «відпускників made in Russia» та передача кордону під контроль України, потім – вибори. Натомість Москва висунула свої ідеї – вибори за наявних умов, а особливий статус мусить передбачати закріплення статусу російської мови, легалізацію банд терористів так званих «корпусів Новоросії» як «народної міліції» та амністію російським найманцям.

Ідея Москви була зразу ж підхоплена політичними противниками президента Порошенка і лояльними до них ЗМІ – і так, саме московський варіант «плану Штайнмаєра» став тим «планом Штайнмаєра» який зараз існує в свідомості громадян, і який викликав бурю невдоволення після згадки його президентом Зеленським. Бо по-факту такий «план» - це повноцінна капітуляція України на російських умовах – ОРДЛО Україна не контролюватиме. Реакція така – небезпідставна. Те що було «планом Штайнмаєра» від початку трактувати можна було і так, і навпаки.

Президент Порошенко цією невизначеністю користувався для користі України. Вся його політика – це використання дірок у Мінських угодах, аби по-факту їх не виконувати, і аби глибше й глибше занурювати Москву у прірву санаційного тиску. Проте. Президента Зеленський ішов до влади під гаслом «війна триває тому, що на ній наживаються» і не двозмістовно обіцяв війну завершити, чим дуже обрадував ту частину населення України, яка «втомилася від війни», читайте – втомилася тремтіти від перспективи опинитися в окопі і потрапити під мобілізацію. Справжньої війни такі громадяни, як правило, не бачили й близько.

Зеленський нині зв’язаний попередніми обіцянками. Затягування переговорів з Москвою означатиме одне – війна триватиме, а Москва тягнутиме час. Кремль гарно знає, що розчарування Зеленським в самій Україні помалу сильнішатиме, й відтак – Зеленському категорично будуть потрібні «перемоги». Але й це ще не все.

Погодившись на обмін українських полонених на угодах Москви, Зеленський сам загнав себе ще й у другу пастку і сам подарував Москві важіль впливу на себе. Справа в тому що 24 моряки, захоплені Москвою біля Керченської протоки, були звільнені не на вимогу Морського трибуналу, і не в порядку обміну – вони були звільнені під особисте зобов’язання українського омбудсмена Людмили Денисової про те, що моряки прибудуть до Росії для проведення слідчих дій на вимогу Москви. І Москва залюбки почне їх викликати. Всіх, по черзі, в шаховому порядку… Знову й знову… Ба-більше, російській прокуратурі НІЧОГО не завадить от цих моряків знову заарештувати… Як виглядатиме «обмін Зеленського» після цього – уявити не важко.

І не відправити моряків до Росії Банкова не зможе – інакше подальші переговори з Москвою припиняться, а потрібні вони зараз більше ЗЕкоманді, а не Кремлю. Нарешті, Москва завжди може використати козир – піти на загострення на Донбасі, яке всі плани «припинити війну до січня» поховає назавжди.

Москві наразі ніщо не заважає повільно і наполегливо примусити Зеленського пристати на «план Штайнмаєра» у російському його варіанті. Зеленський потрапив у пастку, з якої хороших виходів немає. Або – йому доведеться пояснювати своїм виборцям чому на Донбасі війна і хто наживається на ній тепер. Або – пояснювати всій Україні чому їй треба змиритися з грандіозним національним приниженням. Ну, сам винуватий. Як то кажуть «слово пташкою летить – волом повертається».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...