Зеленський таки стане самодержцем? Єрмак і Татаров підвели серйозну міну під українську державність, - юрист

В Офісі президента планують на 9 років делегітимізувати Конституційний суд. Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією голови правління фундації DEJURE Михайла Жернакова.

Поки ми з вами спали, Єрмак і Татаров підготували серйозну загрозу українській державності.

Вже цього тижня призначена Зеленським комісія збирається провести співбесіди і визначити результати "конкурсу" до Конституційного суду за квотою президента.

І те, що Татаров через конкурсну комісію щосили просуває пов'язаних із ним зашкварених кандидатів - ще пів біди.

Набагато більша проблема в тому, що вакансії за квотою президента зараз відсутні. Це підтверджують навіть міжнародні експерти, які є в комісії Зеленського (щоправда, вони там у меншості).

Офіс президента і Зеленський вважають, що вакансії є, бо Зеленський недавно "скасував" укази про призначення Тупицького і Касмініна суддями Конституційного суду. Але жодної юридичної сили таке скасування не має, бо президент не має повноважень звільняти суддів КСУ. Це підтвердив недавно і Верховний суд. І як би ми не ставилися до того ж Тупицького, він до травня, а Касмінін - до вересня, залишаються суддями.

"Конкурс", який зараз проводить ОП, оголосили на неіснуючі вакансії

Таким чином, "конкурс", який зараз проводить ОП, оголосили на неіснуючі вакансії. І кого б не вибрали на ньому суддями КСУ, таке призначення буде нелегітимним. Бо призначать їх в крісла, в яких все ще юридично сидять інші люди.

А це - загроза більша, ніж просто зірвана реформа і невиконані міжнародні зобов'язання.

На практиці це означатиме, що 9 років (а саме стільки тривають повноваження судді КСУ) легітимність усього Конституційного суду і рішень, які він ухвалюватиме, буде під великим питанням.

9 років легітимність усього Конституційного суду і рішень, які він ухвалюватиме, буде під великим питанням

І якщо раптом Верховна Рада вирішить визнати ЛДНР, провести вибори на окупованих територіях чи якусь іншу подібну дичину, захистити українську державу буде нікому.

Так, зараз в КСУ склад такий, що з захистом українських державних інститутів там і так справи так собі.

Але якщо зараз дати Татарову і Єрмаку призначити туди своїх людей, та ще й в абсолютно нелегітимний спосіб, 9 років можливості захистити державу від зради її інтересів чи зловживань на найвищому рівні ми не матимемо навіть теоретично - які б ми реформи не робили і яких би інших класних суддів туди додатково не призначали.

Зараз є єдина реальна можливість відвернути біду - зупинити конкурс і будь-які можливі призначення до моменту спливу повноважень Тупицького і Касмініна. Про це має чітко публічно заявити президент.

Є єдина реальна можливість відвернути біду - зупинити конкурс і будь-які можливі призначення до моменту спливу повноважень Тупицького і Касмініна. Про це має чітко публічно заявити президент

Так, перебування ще кілька місяців посіпак Януковича, замішаних у корупційних скандалах і намаганнях зруйнувати важливі реформи, в статусі суддів КСУ мені теж дуже не подобається.

Я також розумію бажання призначити до КСУ побільше своїх людей, особливо в світлі можливого переносу парламентських виборів на період "після президентських" (хоча категорично не підтримую такий підхід).

Але кілька місяців можна й почекати.

Тупицького і Касмініна однаково не пускають до будівлі КСУ, участі в голосуваннях вони не беруть, на погоду всередині КСУ принципово не впливають.

Призначення на їхні місця інших суддів не вирішить проблеми, Тупицький і Касмінін все ще перебуватимуть у статусі. Натомість, це створить проблему набагато більшу - нелегітимного складу КСУ на дев'ять найближчих років.

Не знаю, можливо, Єрмаку і Татарову (чи хто б не стояв за цим сценарієм) саме того і треба. Але цього точно не треба Україні.

Зупинити цей сценарій може зараз одна людина - президент Зеленський. І якщо він публічно не відмежується від цього і не візьме на себе зобов'язання не призначати нікого за своєю квотою до травня/вересня - він частина цього сценарію.

Якщо президент публічно не відмежується від цього і не візьме на себе зобов'язання не призначати нікого за своєю квотою до травня/вересня - він частина цього сценарію

Інших проблем у цьому конкурсі чимало. І абсолютно ігноровані рекомендації Венеційської комісії, про які сам Зеленський і попросив, і зобов'язання реформувати КСУ, які щойно дав Зеленський очільникам Євросоюзу. І сценарій перенесення за допомогою КСУ парламентських виборів.

Персоналії Євграфової і Погорецького, яких пхає в крісла суддів КСУ Татаров, теж дуже яскраві.

Але про все це пізніше. Бо загроза делегітимації всього складу КСУ набагато більша.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...