Жарт закінчивіся трагедією: Бойові гранати помічнику Залужного подарували, слідство припускає вибух через випадковість

У селі Чайки Київської області загинув помічник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного майор Геннадій Частяков, який святкував день народження в сімейному колі. Патріоти України пропонують вашій увазі нові подробиці, які зараз відомі про трагедію.

7 листопада

11:50 Речниця МВС Мар’яна Рева підтвердила версію про те, що Частяков міг не повірити у справжність подарованих гранат

09:07 Для наступу й оборони: що відомо про німецькі гранати HGR Splitter DM51, через які загинув Геннадій Частяков

Осколкові гранати DM51 (Splittergranate DM51) та їх модифікації є стандартним типом ручних гранат у німецькій армії. Вони були представлені та прийняти на озброєння ще в 1970-х роках.

Це протипіхотні гранати розробки німецької компанії Diehl. Вони можуть бути використані як наступальні, так і для оборони. Якщо вилучити бочкоподібний осколковий корпус (чохол) з приблизно 6500 сталевими кульками, можна отримати звичайну фугасну гранату з детонатором. Відповідно зона ураження такої гранати може сягати або 100 м, або 25 метрів.

У 2014 році федеральний уряд Німеччини постачав такі гранати курдам для використання їх проти Ісламської держави (ІДІЛ).

Також Німеччина передавала гранати DM51 Україні у пакетах військової допомоги. Ще в першій половині 2022 року Бундесвер поставив Україні 100 тис. ручних гранат DM51 (нині в оновлюваному переліку німецької допомоги також вказана цифра у 100 тис. ручних гранат).

Збройним силам України Німеччина поставляє новішу версію таких гранат DM51A2, які виготовлялися компанією Diehl у 2004−2005 роках. Вони мають модифікований запал DM-82.

Як повідомляють джерела NV в правоохоронних органах, «подарунковий набір» від полковника Тимченко загиблий помічник Валерія Залужного міг сприйняти як жарт. Саме тому, припускає слідство, він згодом забрав дітей зі школи і почав розбирати з ними подарунки. Частяков міг подумати, що в коробці не бойові гранати, а чарки специфічної форми.

Джерела також підтверджують інформацію, що повідомлялася раніше: про те, що полковник Тимченко сам вирішив зробити такий подарунок, поклавши в дерев’яну коробку пляшку віскі Black Label та шість гранат. Ще дві він лишив собі.

Це підтвердили і троє свідків, при яких полковник вручав подарунок. Навіть сказав Геннадію Частякову: «Тебе здивувати важко — тому дарую бойові гранати та пляшку гарного віскі».

6 листопада

22:47. РБК-Україна з посиланням на джерело пише, що бойові гранати Частякову подарував колега полковник Тимченко. За словами джерела, у дерев’яній подарунковій коробці була пляшка віскі Black Label та шість гранат. Дві гранати полковник залишив собі. Як кажуть свідки, Тимченко сказав Частякову: «Тебе здивувати важко, тому дарую бойові гранати та пляшку гарного віскі».

Судячи з опублікованого фото, йдеться про сучасні німецькі гранати DM51A2.

22:30. За словами глави МВС Ігоря Клименка, Геннадій Частяков повернувся додому з подарунками від колег та почав показувати їх родині. Він показав синові одну із гранат нового західного зразка, які лежали у подарунковому ящику.

Клименко заявив, що дитина взяла в руку гранату і почала крутити кільце. Після цього Частяков забрав у сина боєприпас і «висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух».

Міністр додав, що поліція знайшла у квартирі ще п’ять нерозірваних гранат, їх відправлять на експертизу.

Поліція також знайшла колегу-військовослужбовця, який подарував Частякову гранати. Його кабінет обшукали та вилучили ще дві такі ж гранати, йдуть слідчі дії.

Клименко закликав не розповсюджувати неофіційну інформацію.

22:27. У поліції уточнили, що розпочали кримінальне провадження за фактом загибелі людини та незаконного поводження з боєприпасами.

22:09. Представниця МВС Мар’яна Рева в етері телеканалу Еспресо сказала, що, за попередніми даними слідчо-оперативної групи, вибух стався внаслідок «необережного поводження з боєприпасом». Вона також підтвердила, що син Геннадія Частякова серйозно постраждав і госпіталізований.

21:41 Джерела NV в правоохоронних органах зазначають, що помічник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Геннадій Частяков загинув внаслідок нещасного випадку. Причиною смерті став вибух гранати, кажуть співрозмовники.

«З вірогідністю 99,9% це трагічний випадок. Йому подарували на день народження бойові гранати, одна з яких здетонувала при необережному поводженні», — зазначило джерело.

Слідство триває, але наразі немає підстав говорити ні про замах, ні про російський слід, зазначає обізнане джерело.

21:13. Журналіст Андрій Цаплієнко з посиланням на джерело у правоохоронних органах стверджує, що Частяков приніс додому з роботи пляшку алкоголю та «три гранати німецького виробництва, які йому подарували на роботі». За словами джерела, у момент вибуху він показував, як поводитися з гранатою.

20:51. УП опублікувала фото з місця трагедії. За словами дружини загиблого, граната, яка вибухнула у нього в руках, була в подарунковому пакеті, який він приніс додому. Джерело УП розповіло, що в пакеті були пляшки спиртного і подарункові чарки у вигляді гранат, вибух стався, коли пакет відкривали.

Оновлено о 20:38. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що в одному з подарунків спрацював невідомий вибуховий пристрій. У Геннадія залишилися дружина і четверо дітей.

«Мої глибокі співчуття родині… Від початку повномасштабного вторгнення Геннадій був для мене надійним плечем, повністю присвятивши своє життя Збройним Силам України та боротьбі з російською агресією», — заявив він.

Причини та обставини буде встановлено під час судового розслідування.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...