Жінки значно частіше страждають від побічних ефектів ліків, ніж чоловіки, - вчені

Виявилось, що статеві відмінності під час прийому ліків таки існують.

Ще на початку 90-х років дослідники взагалі не вважали за потрібне залучати жінок до досліджень лікарських препаратів. На щастя, останні декілька років ситуація змінилася. І виявилось, що статеві відмінності під час прийому ліків таки існують.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі виявили, що жінки значно частіше страждають від побічних ефектів ліків, ніж чоловіки. Науковці переконані, що жінкам необхідно знизити дозування ліків широкого спектра. Дослідження опубліковане у журналі Biology of Sex Differences.

Річ у тім, що дозування ліків ґрунтуються на тих клінічних випробуваннях, які проводились лише на чоловіках. Але під час свого дослідження вчені з Берклі виявили, що щонайменше 86 різних препаратів мають різний вплив на чоловіків та жінок, зокрема: антидепресанти, серцево-судинні та протисудомні препарати і анальгетики.

Якщо жінці дати таку ж дозу, як і чоловікові, то у її крові буде вища концентрація препарату. Для його виведення з організму потрібно більше часу.

Результати дослідження

Під час дослідження, проведеного вченими з Берклі, у 90% випадків жінки відчували серйозніші побічні ефекти, ніж чоловіки. Зокрема: нудоту, головний біль, депресію, когнітивні порушення, судоми, галюцинації, збудження і серцеві аномалії. Загалом, серед жінок побічні ефекти траплялися удвічі частіше, ніж серед чоловіків.

Дослідники зазначили, що гендерний розрив у дозуванні ліків відбувся через історичне ігнорування фундаментальних біологічних відмінностей між чоловічим і жіночим тілом. За словами головного автора дослідження Ірвінга Цукера, впродовж десятиліть жінок з клінічних випробувань ліків виключали й через необґрунтовані побоювання, а саме що коливання жіночих гормонів ускладнять аналіз результатів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На Херсонщині для окупантів настало справжнє пекло: До Криму прибула велика "партія" 200-з та 300-х російських загарбників

четвер, 9 травень 2024, 3:25

Українські вояки посилюють вогневий вплив на загарбників. Нові поставки артилерійських снарядів та ракет від союзників вже дають про себе взнаки. У тимчасово окупованому Джанкої (Крим) фіксується прибуття великої кількості поранених та ліквідованих оку...

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...