Змова на крові

Росію обвинувачують у підкупі афганських бойовиків для вбивства американських солдатів

Дональда Трампа накрила чергова хвиля обвинувачень у неналежному виконанні обов’язків президента Сполучених Штатів.

Усе почалося з того, що The New York Times минулого тижня опублікувала статтю, в якій, із посиланням на джерела в американських розвідувальних службах, зазначається: ГРУ — російська військова розвідка — запропонувала винагороду бойовикам, пов’язаним із талібами, за вбивства військовослужбовців сил міжнародної коаліції в Афганістані. Пізніше видання повідомило, що одним із таких нападів міг бути підрив автомобіля у квітні 2019 року, внаслідок чого загинуло троє морських піхотинців.

Пояснюючи мотиви дій росіян, американські журналісти кажуть, що, хоч Москва й співпрацює з Вашингтоном у питанні стабілізації ситуації в Афганістані, все ж часто вона діє всупереч власним національним інтересам, коли є можливість зашкодити інтересам США. Крім того, свою роль у прийнятті росіянами рішення виплачувати бойовикам винагороду за голови американських солдатів могло зіграти і бажання помсти: Росія хоче поквитатися за кровопролитний бій у Сирії 2018 року, коли американці знищили сотні сирійських військовослужбовців та російських найманців.

Поява вже першої з серії статей у The New York Times викликала у Сполучених Штатах сум’яття і обурення. Адже йдеться про життя американських громадян, президента Трампа та Росію.

Ключові питання, якими стурбовані сьогодні американські політики й експерти, сформулювала впливова конгресвумен, республіканка Ліз Чейні: «Якщо доповіді про російські винагороду за вбивство американських військовослужбовців правдиві, Білий дім зобов’язаний пояснити: 1) Чому не були поінформовані президент і віцепрезидент? 2) Хто дізнався про це, й коли? 3) Яких заходів ужито для захисту наших військ та притягнення Путіна до відповідальності?»

Відповіді адміністрації Трампа на ці запитання безпосередньо позначаться не тільки на подальшій політиці Вашингтона стосовно Москви, а й на перебігу президентської виборчої кампанії у Сполучених Штатах.

The New York Times стверджує, що ця інформація містилася в письмовій щоденній доповіді розвідки, отриманій Трампом наприкінці лютого. Висновок спецслужби базувався на відомостях, зібраних у результаті допитів полонених талібів. Серед доказів були й великі суми американських доларів, знайдені в Афганістані на позиціях талібів. За даними видання, до цієї операції росіян могла бути причетна військова частина 29155 (підрозділ військової розвідки, працівники якого брали участь в операції з отруєння в Солсбері полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії).

Крім того, пише The New York Times, відомості про полювання на американців за винагороду були «добре відомі» розвідці в Афганістані, зокрема резидентові ЦРУ та командирам спецпризначення, які брали участь в операціях проти талібів. І на цю інформацію вони звертали особливу увагу. Ба більше, ці відомості також траплялися в засекреченому Міжнародному розвідувальному зведенні ЦРУ від 4 травня, де їх називали досить серйозними й переконливими, аби ширше ознайомити з ними розвідувальну спільноту США.

Інформацію The New York Times про дії ГРУ стосовно американських і коаліційних військ в Афганістані пізніше, з посиланням на власні джерела, підтвердили The Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Associated Press.

У наступних публікаціях The New York Times написала, що російська розвідка проводила таємні платежі через дрібного афганського контрабандиста наркотиків Рахматуллу Азізі, який, завдяки співпраці з ГРУ, дуже розбагатів. Джерела видання повідомляють, що Азізі перевозив із Росії в Афганістан сотні тисяч доларів готівкою. Плата талібам за одного вбитого військовослужбовця міжнародного контингенту могла сягати 100 тис. дол. Американським спецслужбам не вдалося схопити Азізі, який, можливо, переховується в Росії.

За словами джерел The New York Times, відомості розвідки про дії ГРУ в Афганістані стосовно коаліційних військ та можливі дії Вашингтона у відповідь обговорювалися наприкінці березня на закритому засіданні Ради національної безпеки (РНБ). Розглядалися різні варіанти реагування, від дипломатичного протесту і до впровадження нових санкцій. Але Білий дім поки що не прийняв жодного рішення. Зокрема й тому, що засідання РНБ виявило гострі розбіжності всередині команди президента.

Своєю чергою, Associated Press, з посиланням на свої джерела, повідомило: розвіддані про угоду Росії з талібами були надані високопоставленим чиновникам у Білому домі ще на початку 2019 року. І цю інформацію включили, щонайменше, в одну зі щоденних письмових доповідей розвідки Трампу. За інформацією агентства, тодішній радник з національної безпеки Джон Болтон також повідомив колегам, що інформував Трампа про дані розвідки в березні 2019 року. Однак сам Болтон відмовився коментувати цю інформацію.

В американському експертному середовищі схильні розглядати інформацію, оприлюднену американськими мас-медіа, як правдоподібну. Експерти не виключають, що рішення про винагороду «Талібану» за успішні атаки на американських військовослужбовців могло бути й операцією, санкціонованою не Кремлем, а керівництвом військової розвідки.

Реакція Москви на публікацію The New York Times була прогнозованою. «Це невигадливе вкидання наочно ілюструє низькі інтелектуальні спроможності пропагандистів від американської розвідки, яким, замість винайти щось більш достовірне, доводиться придумувати таку нісенітницю», — заявили в МЗС РФ. Прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков повідомив: Путін і Трамп не обговорювали інформацію про те, що російські спецслужби платили талібам за напади на війська коаліції.

Своєю чергою, «Талібан» заперечує, що його бійці отримували винагороду від Росії за вбивства американських військовослужбовців в Афганістані. Головний переговірник руху Абдул Гані Барадар під час телефонної розмови з держсекретарем Майком Помпео заявив: «Талібан» підтверджує відданість лютневій угоді зі США про зниження масштабів бойових дій в Афганістані й нікому не дозволяє використовувати афганську територію проти США.

А ось перша реакція Білого дому, де постаралися применшити значення цих розвідданих, була трохи розгубленою. Не спростовуючи саму інформацію, представники адміністрації Трампа стверджують, що президент не був поінформований про дії росіян стосовно американців. Вони також запевняють, що інформація, оприлюднена The New York Times, раніше викликала розбіжності різних американських спецслужб з приводу достовірності.

За словами прессекретарки Білого дому Кейлі Макенані, дані розвідки не будуть представлені президентові доти, доки їх не підтвердять. Вона також заявила: публікація The New York Times про те, що Росія пропонувала талібам винагороду за вбивство американських військових в Афганістані, є наслідком «безвідповідального й анонімного» зливу розвідувальної інформації і може зашкодити національній безпеці.

Своєю чергою, очільник Міноборони Марк Еспер заявив, що Пентагон поки що не має жодних доказів існування змови між РФ і талібами про «полювання на голови».

Сам же глава Білого дому, у властивій йому манері Twitter-заяв, написав, що ніхто не повідомляв ні його, ні віцепрезидента, ні голову апарату співробітників Білого дому «про так звані напади на американських військових в Афганістані, організовані росіянами». В іншому повідомленні Трамп підкреслив, що його адміністрація проводила найжорсткішу політику стосовно Росії.

Але ці слова не переконали демократів, які раніше оголосили хрестовий похід проти Трампа й ініціювали торік процедуру імпічменту. Зокрема, спікерка нижньої палати Конгресу, демократка Ненсі Пелосі обвинуватила главу Білого дому в тому, що він ігнорує будь-які обвинувачення на адресу Росії, й закликала прямо зараз запровадити санкції проти РФ. А сенатор-демократ, член сенатського комітету з міжнародних відносин Боб Менендес вніс в оборонний бюджет поправки, що передбачають санкції проти Путіна, Шойгу та інших високопоставлених російських чиновників.

Своєю чергою, найімовірніший кандидат від Демократичної партії на президентських виборах Джо Байден обвинуватив Дональда Трампа у зраді американських військових та нездатності їх захистити. «Якщо мене оберуть президентом, не сумнівайтеся: Владімір Путін отримає гідну відсіч, ми почнемо серйозні дії проти Росії», — пообіцяв він.

Критика на адресу очільника Білого дому за те, що він не вжив жодних заходів, аби відповісти Росії, пролунала і з боку республіканців. Ні слова Макенані, що «президент завжди вживав жорстких… дій проти Росії», ні запевнення Трампа їх зовсім не заспокоїли. Показово, що багато республіканців перепостили твіт Ліз Чейні. А член комітету у закордонних справах палати представників республіканець Адам Кінзінгер написав у Twitter, що «президент повинен негайно викрити ці дії й зайнятися цією проблемою, зупинивши таємну війну Росії».

На тлі президентської кампанії, що триває у Штатах, публікація The New York Times і заяви представників двох партій підштовхують Білий дім до жорсткішої позиції стосовно Росії. Інша політика може негативно позначитися на рейтингу нинішнього президента, якого й так обвинувачують у неготовності захистити американських солдатів. Але поки що адміністрація Трампа лише проводить зустрічі з конгресменами й пояснює ситуацію відсутністю в американських спецслужб єдиної думки про те, платили росіяни за голови американців чи ні.

Володимир Кравченко


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...