Зникли понад 400 років тому: Прадавні тури повертаються в Україну (відео)

Тварини будуть жити в умовах дикої природи, але контрольовано.

Прадавні тури повернулися в Україну. Дикі бики та корови цієї породи, котрі не боялися вовків і могли легко підняти на роги коня, були знищені більш як 400 років тому, але німецькі вчені вивели нових, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Їхні нащадки жили ще десь у ХVI столітті на теренах України, але дикий бик з української природи зник. "Наша основна задача – відродити природу саме такою, якою вона була, саморегулювання. Де були б дикі бики, хижі тварини, і біорізноманіття постійно збільшувалося", - розповів менеджер з туризму природнього парку Ростислав Полушвайко. Тому прародич тура, або ще "туроподібна худоба Хека" (від прізвища вчених), може це виправити під пильним оком фахівців природнього парку у селі Беремицьке. "Вони до нас приїхали із парку у Латвії", - пояснює екскурсовод.

Це 4 малюки і 8 дорослих, які теж ще мають рости – тому на перший погляд історичної міці та півметрових ріг поки немає. Хоча саме цей вид набирає вагу до 600, а то й 800 кілограмів – усе залежить від місця проживання. Німецький ентузіаст Вальтер Фріш присвятив десятки років селекції туроподібних. "Худоба не лише повинна стояти у стійлі. Вона повинна бути у дикій природі. Нині туроподібні є у багатох країнах Європи. І, відповідно до погодніх умов, умов харчування та середовища, вони набувають своїх кольорів, звичок та розмірів", - каже селекціонер.

Кров цих туроподібніх обов'язково змішають із українськими ваговиками – прародичами волів. Українська сіра степова може сягати вагою до 1000-1200 кілограмів, що точно має наблизити у майбутному до родичів колись вимерлих тварин. Вага лише ріг тварин з іще льодовикового періоду – 34 кілограми, і подібні істоти дуже щільно населяли узбережжя Дніпра, Десни та Дністра. "Ці тварини, незважаючи на вимирання, залишили близько двох тисяч видів домашньої худоби", - каже Ростислав Полушвайко.

Це й дозволило шляхом селекції вивести дуже схожого бика, який, на відміну від зубрів, не полохливий і може підпустити на близьку дистанцію, а в разі небезпеки – відкинути або й посадити на роги. Він не боїться холоду і виконує важливі екологічні функції – випасаючи та витоптуючи траву, запобігає степовим пожежам, пришвидшує ріст молодої трави і розносить насіння різних трав далеко за ореол свого проживання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...