ЗС РФ втратили ювілейний 100-й Т-90М "Прорыв": Чому найсучасніший танк гірший за західні аналоги

Володимир Путін назвав Т-90М "найкращим танком у світі". Проте реалії бойових дій показали, які є вразливості та недоліки "Прорыва".

За відкритими та підтвердженими даними незалежних експертів російська армія з початку повномасштабної війни втратила вже сотий танк Т-90М "Прорыв". Фахівці аналізують, як себе проявила машина на полях російсько-української війни.

Пропагандисти у РФ розхвалюють та перебільшують характеристики танка Т-90М. До них приєднався і президент Володимир Путін, який назвав "Прорыв" найкращим танком у світі.

"От зараз можна казати, що Т-90 "Прорыв" — найкращий танк у світі. Він як тільки виходить на позицію, все. Там нічого робити. Далекобійніший, точніший й найзахищеніший", — заявляв у червні 2023 року Путін.

Проєкт Oryx, в якому ведуть підрахунок втрат Сил оборони та ЗС РФ на основі фото та відео фіксацій, рапортує, що втрати Т-90М подолали позначку у 100 машин. Реальні втрати можуть бути більшими, бо не все потрапляє в кадр фото чи відео.

Щодо деталей втрат, то:

  • 53 танки були знищено;
  • 14 було пошкоджено;
  • 28 було пошкоджено й покинуто;
  • 5 стали трофеями для українських військових.

Україна має в строю західні танки: чотири різні версії Leopard, Challenger 2 та Abrams. Якщо скласти всі втрати за Oryx, то виходить, що ЗСУ втратили 51 західну машину, з яких більшість були пошкоджені, а не знищені. Втрати Т-90М можуть виглядати не такими високими, якщо подивитися на втрати Т-72Б3, яких втрачено 369 одиниць або 584 Т-80БВ. Проте це є свідченням відносно невеликої кількості "Прорывов" у строю ЗС РФ. Враховуючи те, що Т-14 "Армата" виявився задорогим для російської армії, саме Т-90М є найтехнологічнішим танком ворога.

Т-90М не став домінатором на полі бою

Спершу очікувалося, що Т-90М буде домінувати на полі бою, але втрати показують, що машина не стала справжнім "Прорывом" на полі бою. Безпілотники та протитанкові засоби доводять беззахисність бойової машини.

Бойові дії в Україні виявили критичну вразливість Т-90М. Зокрема оглядач Forbes Девід Акс пише, що у Т-90М є проблема з баштою. Під час пошкоджень механізмів, вона може почати безконтрольно обертатися. Саме це сталося, коли український екіпаж на БМП Bradley M2A2 билися в дуелі з російською машиною. Після низки ударів 25-мм гармати Bushmaster II ворог втратив орієнтацію, а башта почала безконтрольно обертатися.

Існує чотири версії, що йде не так з баштою Т-90М:

  • навіть незначні удари можуть пробивати башту й ранити навідника, який може впасти на елементи керування. Таким чином він своїм тілом затискає поворот;
  • танк має автоматичне наведення, яке повертає вежу, щоб утримувати гармату на заданій цілі. В теорії пошкодження оптики надсилає помилковий сигнал системі керування вогнем, що змушує обертатися башту;
  • для виявлення лазерного опромінювання Т-90М має систему "Штора". Вона спрацьовує і має автоматично повернути башту, щоб дивитися у бік загрози й пускати дими;
  • електричний ланцюг може викликати коротке замикання та збій при пошкодженні.

Слабкі місця Т-90М

Fullscreen

Слабкі місця Т-90М

Слабкі місця Т-90М

Fullscreen

Слабкі місця Т-90М

Фото: АрміяInform

Слабкі місця Т-90М

Fullscreen

Слабкі місця Т-90М

Фото: АрміяInform

Слабкі місця Т-90М

Слабкі місця Т-90М

Слабкі місця Т-90М

Також танковий експерт Микола Саламаха виділив слабкі місця танка Т-90М:

  • поля зору прицілів та приладів спостереження командира танка і навідника недостатньо широкі для виявлення противника на близьких відстанях — 4° у разі збільшення 12х і 12° під час збільшення 4х;
  • час на перезаряджання гармати — мінімум 8 секунд;
  • надто великі розміри захисного скла ПНМ-Т, "Сосни-У" і панорамного прицілу;
  • Командирська башточка з приладами спостереження, над правим баштовим люком має товщину до 30 мм;
  • нижня частина борту танка на рівні опорних катків з товщиною бронювання 25-мм;
  • забаштова боєукладка з захистом до 20-мм;
  • кормовий броньований лист завтовшки 40-мм
  • маска гармати не має елементів ДЗ;
  • місце мех-вода у верхній лобовій деталі.

ЗС РФ модернізують Т-90М

Російські підприємства продовжують працювати над покращенням "Прорыва". Зокрема 13 липня на стрільбах у РФ показали Т-90М зразка 2022 року. Танк отримав низку оновлень:

  • повернули датчик вигину ствола;
  • поставили покращений датчик лазерного опромінення;
  • додали демпфери та рознесену броню на слабозахищену броню;
  • додали шар ДЗ "Контакт-1" на нижню лобову деталь.

модернізація т-90м

Fullscreen

Т-90М на полігоні

т-90м модернізація

Fullscreen

Демфери на башті

т-90м

Fullscreen

"Контакт-1" на нижній лобовій деталі

модернізація т-90м

т-90м модернізація

т-90м

Т-90М проти західних машин

Кожний західний танк у реаліях російсько-української війни показав як переваги, так і недоліки. Наприклад, британські Challenger 2 мають недолік у вигляді великої ваги через що танк може застрягати в степах, де дуже вʼязкий ґрунт після дощів. Американські Abrams M1A1 мають складнощі із надійністю із газотурбінним двигуном на 1500 кінських сил. Але є важливі нюанси, які якісно відрізняють танки НАТО від російських і загалом радянських танків:

  • зручність для екіпажу;
  • вишибні панелі, які підвищують шанси екіпажу на виживання;
  • розташування боєприпасів у захищених відділах;
  • сучасна електроніка та оптика.

Сухі характеристики порівнювати немає сенсу, адже багато чого залежить від навченості екіпажу. Сучасна війна насичена FPV-дронами, протитанковими засобами та мінами. Відтак застосування танків має змінюватися. Під час бойових дій не було прямих боєзіткнень між Leopard 2 або Т-90М чи інших варіантів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Він вас смішив з "Кварталом 95": Стала відома особа нардепа, котрий вимагав хабар за те, що не буде заважати ремонтувати інфраструктуру на Сумщині

вівторок, 16 липень 2024, 6:20

Патріоти України вже розповідали про вручення підозри народному депутату за дикий прояв корупції, в кращих традиціях рекету 1990-х. А політтехнолог Олексій Голубицький назвав ім'я достойника і деякі цікаві факти з його діяльності. . "От цього шоумена ...

ЗС РФ втратили ювілейний 100-й Т-90М "Прорыв": Чому найсучасніший танк гірший за західні аналоги

понеділок, 15 липень 2024, 19:20

Володимир Путін назвав Т-90М "найкращим танком у світі". Проте реалії бойових дій показали, які є вразливості та недоліки "Прорыва". За відкритими та підтвердженими даними незалежних експертів російська армія з початку повномасштабної війни втратила вж...