ЗСУ беруть під контроль стратегічні об'єкти Курщини. Чим Курська АЕС стане у нагоді Україні. Є кілька дуже перспективних варіантів

Знищення газовимірювальної станції Газпрому у Суджі ще більш гостро ставлять питання щодо майбутнього іншого стратегічного об'єкту області, функціонування котрого є ще більш життєво важливим для рф. Патріоти України пропонують ознайомитись з думками експертів, як Україна може використати АЕС у місті Курчатова доя досягнення важливих політичних та економічних переваг у ході війни.

Хаос у ворога в Курчатові

Курська АЕС, що є однією з трьох найбільших АЕС Росії, складається з чотирьох блоків та постачає електроенергію у п’ять центрально-чорноземних російських регіонів (Білгородська, Курська, Воронезька, Липецька, Тамбовська області). Зараз Курська АЕС - це єдина у Росії станція, де активно будують нові енергоблоки на АЕС-2.

Станція розташована приблизно за 80-90 кілометрів від кордону з Україною. Відстань залежить від доріг, якими туди діставатися.

Нині українські військові просунулися приблизно на 30-40 км вглиб території Росії у Курській області й знаходяться від станції на відстані приблизно у 50 км, А то і менше.

Відомо, що раніше на АЕС з охорони станції прибрали всіх чоловіків, залишивши тільки жінок-росгвардійців. Одразу після цього Росгвардія відзвітувала про посилення там охорони. Зокрема, співробітник станції заявив російським журналістам, що чоловіків-прапорщиків Росгвардії повернули на службу.

Й до захисту Курської атомної станції від ЗСУ заскочений зненацька ворог почав готуватися терміново і хаотично. Так, російські силовики у після обіду п’ятницю, 9 серпня, перекрили всі під'їзди до станції.

Окрім цього Росатом підтвердив, що зменшив кількість будівельників на Курській АЕС-2.

Так звані російські "воєнкори" теж заявляють, що Курська АЕС готується до оборони, оскільки нібито зафіксовано мобільні групи ЗСУ за близько 40 км від станції.

Окрім того, як свідчать аерофотознімки, навколо цієї атомної станції росіяни поспіхом будують нові лінії оборони, - про це повідомляє BBC. Порівняння супутникових знімків із того самого місця у суботу, 10 серпня, й кількома днями раніше показує кілька нещодавно побудованих траншей неподалік, причому найближча - приблизно за 8 км від станції.

При цьому співробітник Курської АЕС розповідав журналістам, що керівництво не інструктує персонал про план дій на випадок удару по станції. Натомість, їм рекомендували узяти відпустки за власний рахунок і евакуювати дітей.

Водночас ситуація у регіоні стає все складнішою: 9 серпня Курчатов, за повідомленням виконувача обов'язків губернатора Курської області Олексія Смирнова, було начебто знеструмлено. Як заявив Смирнов, причиною стало падіння уламків українського безпілотника.

"Внаслідок падіння уламків українського БпЛА літакового типу на трансформаторну підстанцію в одному з районів області виникла пожежа. Відсутнє енергопостачання у Курчатові, а також у частині Курчатівського, Жовтневого, Великосолдатського, Обоянського, Білівського районів. Ведуться аварійні роботи. Підключення споживачів планується за резервними схемами", - написав він у Telegram.

Варіанти розвитку подій

Чи піде Україна на те, аби перебрати на себе контроль над Курською АЕС? Питання дійсно складне.

Колишній співробітник КДБ і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов не одноразово висловлював справді радикальну думку, що Курська АЕС могла би стати предметом торгу за ще одну "спірну" у цій війні станцію - українську Запорізьку АЕС.

"Якщо вона (Курська АЕС - ред.) буде захоплена, то буде чим торгуватися за Запорізьку АЕС. Тоді буде можливість обміну. Як сказав радник голови ОП Михайло Подоляк, події в Курській області можуть посилити переговорні позиції України", - цитує Жирнова сайт ТСН.

Втім інші експерти сумніваються, що ЗСУ підуть на такий крок, бо він занадто вже ризиковий. Проте ми спокійно можемо діяти тут за принципом "розумний вгору не піде, розумний гору обійде".

"Курську атомну можна взяти під контроль. У якому сенсі? Змусити її перевести до холодної зупинки, провести ті ж дії, котрі росіяни провели по зупинці Запорізької атомної станції. Тобто, знищення передавальних потужностей, ліній електропередач. Росіяни зараз практично "обнулили" ЗАЕС, те ж саме можна зробити й з Курською атомною", - сказав у коментарі 24 каналу військовий експерт, половник ЗСУ у відставці Роман Світан.

За словами Світана, це дозволить "покласти" російську військову промисловість, що використовує вироблену Курською АЕС електроенергію.

"Це завдання можна здійснити. Але для цього підходити фронтально (до Курської АЕС - ред.) немає сенсу, з цим можуть впоратися посилені диверсійно-розвідувальні групи, той же розвідбат посилений. 500-700 осіб з технікою та гарною підтримкою авіації, артилерії можуть "розмотати" укріпрайон біля атомної станції", - додав він.

При цьому інженер-фізик програми Безпека радіоактивних відходів Андрій Ожаровський каже, що призупинення вироблення електроенергії на КурАЕС призведе до повтороення ситуації, яка була при аварійному відключенні одного з реакторів на Ростовській атомній станції.

"...Коли був масштабний блекаут, і мільйони людей (на півдні РФ - ред.) залишилися без електроенергії", - наводить його слова RTVi.

Ще одним варіантом, на думку Світана, є можливість під’єднання Курської АЕС до української енергомережі - всі належні комунікації збережені там ще з радянських часів.

При цьому експерт пояснив, що росіяни не зможуть побудувати навколо Курської АЕС дійсно потужних укріплень.

"Справа у тому, що вони самі зайвий раз бояться косо подивитися на реактор цієї станції, котрому вже п’ятдесят років. Самі ж знаходяться на пороховій діжці", - уточнив він.

Дзеркальна російська істерика на ЗАЕС

Водночас, менше доби тому. у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що експерти організації, котрі перебувають на окупованій російськими військами Запорізькій атомній електростанції, чули там "численні вибухи" перед пожежею на ЗАЕС.

"Експерти МАГАТЕ стали свідками сильного темного диму з північної частини Запорізької АЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері. На ЗАЕС команді повідомили про ймовірну атаку безпілотника сьогодні на одну з охолоджувальних веж, розташованих на майданчику. Про вплив на ядерну безпеку не повідомляли", - йдеться у повідомленні МАГАТЕ в соцмережі X.

Що там з причинно-наслідковим зв’язком у спостерігачів МАГАТЕ - давно відкрите й риторичне питання. Росія, звичайно, намагається звинуватити у всьому Україну. Та й тут росіянам не вдається сховати шило у мішку: за інформацією очільника Нікопольської РВА Євгена Євтушенко, отриманою "від джерел з протилежного берегу", росіяни просто підпалили у градирні ЗАЕС велику кількість автомобільних шин.

"Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища", - зазначив Євтушенко.

При цьому голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що рівень радіації у регіоні не перевищений.

"Щодо ситуації в Нікополі. Тримаємо на контролі. Всі відповідальні служби задіяні. Заміри повітря показали, що рівень радіації не перевищений. Ведеться постійне спостереження. Відтак прошу місцевих зберігати спокій. Росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу і залякування. І пожежа, яку вони влаштували сьогодні на території Запорізької АЕС, чергове тому підтвердження", - підкреслив Лисак.

Та Україні точно не варто діяти подібним чином.

"До Курської АЕС вже кілька десятків кілометрів. Це ядерний об'єкт. Ми розуміємо, там ядерні блоки РВПК (реактор великої потужності канальний, - ред.), які були на Чорнобильській атомній станції. Тому треба бути дуже обережними, не повторювати того, що зробили росіяни з Запорізькою АЕС. Навіть, якщо станцію оточити, то треба зробити коридор, щоб там працював ліцензований персонал. Основне, що всі дії треба координувати з МАГАТЕ, щоб, не дай Боже, вони нас не звинуватили в ядерному тероризмі", - попередив ексміністр енергетики України Іван Плачков у коментарі Еспресо.

Ірина Носальська, "Кореспондент"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...