ЗСУ готували другу лінію оборони поблизу Авдіївки в останній момент, коли ворог туди вже діставав, - військовий експерт

Ветеран російсько-української війни, голова Національного антарктичного наукового центру, громадський активіст Євген Дикий розповів про труднощі будівництва фортифікацій, передають Патріоти України.

"Друга лінія оборони за Авдіївкою, на відміну від Бахмута, все ж таки була підготовлена, відходили дійсно на нові позиції, а не в чисте поле - окопуватися лопатами, але, на жаль, вона все ж таки готувалась в останній момент, вона готувалась, коли туди вже прилітало, а це дуже багато на що впливає. Зокрема не можна було залучити цивільні будівельні компанії, а копали виключно самі військові тими засобами, які у них є. Тому оця друга лінія оборони, звичайно, значно слабша, ніж нам би того хотілося, це не "лінія Суровікіна" прямо скажемо. Плюс є ландшафтний момент, Авдіївка на висоті - це одна з причин чому її вдавалося так довго тримати, але тепер з панівної висоти Авдіївки росіяни розстрілюють наші позиції, які розташовані нижче по рельєфу", - пояснив Дикий.

Ветеран розповів, що будівництвом фортифікацій займаються цивільні будівельні компанії, які мають техніку та людей, проте є адміністративні проблеми. "На північному кордоні - це робиться через тендери на Prozorro, що взагалі само по собі анекдот. Тобто російське ГРУ може просто зайти на Prozorro і подивитися по тендерах, де в нас там які укріплення зараз будуються, але ці укріплення дійсно будуються дуже капітально. Проблема в тому, що цивільні будівельні компанії будують тільки там, де зараз не долітає, тобто достатньо далеко від лінії фронту, а там, де вже є хоч якийсь ризик - вони не їдуть і вони у своєму праві", - наголошує голова Національного антарктичного наукового центру і додає, що такі компанії не навчені працювати під вогнем.

Водночас найближчу другу лінію мають зараз робити самі військові. Раніше для цього існували інженерні війська, які мали бульдозери й трактори, їх скоротили першими, а "надлишкове" майно розпродали: "Звичайно, що було дуже логічно в першу чергу скоротити інженерку і одразу їхні склади, буквально з молотка, розпродати одразу Міністерству оборони і його чиновникам, це давало живі кошти".

"Ми взагалі фортифікацією зайнялися тільки з грудня минулого року, це окреме питання, але факт того, що ми третій місяць по серйозному пробуємо копатися й виявляється, що ми ще адміністративно до цього не готові. Я буду сподіваюсь, що це буде завдань нового командування, що вони зараз будуть це якось міняти й за який час ми дізнаємося, хто в цілому в Україні відповідає власне за систему фортифікації", - підсумував Дикий.

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...