ЗСУ офіційно показали ЗРК "Оса" з новими ракетами. Цим же типом боєприпасів оснастили морські дрони від атак з повітря (відео)

Р-73 - радянська керована ракета класу повітря — повітря перероблена українцями для пуску з поверхні по повітряним цілям на висоту до 12 км

У Збройних Силах України нарешті з'явилось перше публічне офіційне відео з зенітним ракетним комплексом "Оса", який отримав нові ракети. Відповідну публікацію зробив 1129-й зенітний ракетний Білоцерківський полк, а згодом її було повторено Оперативним командуванням "Північ", пише Defense Express.

Саме відео присвячено боротьбі із ворожими розвідувальними БПЛА і на відео зафіксовано запуск та успішне ураження такої цілі за допомогою штатної ракети 9М33, яка має радіокомандну систему наведення.

Але увагу слід приділити іншій ракеті, яка знаходиться на іншій стороні пускової. І хоча на такій дальності з деталей можливо сказати, що вона біла та має розвинені хвостові аеродинамічні поверхні, це перше офіційне відео від ЗСУ з ракетою "повітря-повітря" Р-73, яка встановлена на ЗРК "Оса". Хоча фото цього комплексу з такими ракетами вже доволі давно циркулює у мережі та по деяких ЗМІ, але досі офіційного зображення такого поєднання не було.

Використанням Р-73 у ролі зенітної ракети є доволі логічним шляхом з огляду на необхідність забезпечення радянських ЗРК ракетами загалом, наголошують експертт. При цьому, Р-73 є доволі цікавим варіантом, бо мова йде про ракету з орієнтовним показником дальності знищення цілей при пуску з землі близько 12 км. Як мінімум саме таку дальність отримали югослави на своєму ЗРК Pracka RL-4. А це на 2-3 кілометри далі ніж можливості штатної ракети 9М33, яка важить трохи більше (128 кг проти 105 кг), але має потужнішу бойову частину (15 кг проти 8 кг).

Але різниця між цими ракетами насправді доволі значна, бо 9М33 використовує радіокомандне наведення, тобто керується самим ЗРК, а Р-73 має інфрачервону головку самонаведення. Саме тому для ураження дронів краще підходить 9М33, а для боротьби із крилатими ракетами та іншими цілями Р-73 може продемонструвати кращі результати.

Р-73

Також варто нагадати, що Р-73 цібуло обрано у якості озброєння для морських дронів Magura V5, які за допомогою такої інтеграції стали першими морськими безпілотними ЗРК. На користь саме цього рішення вочевидь зіграли помірні габарити ракети, а також можливості головки самонаведення МК-80 з полем зору 75 градусів та кутами цілевказання у 45 градусів.

Бо хоча за виявлення цілей і може відповідати оглядова тепловізійна камера морського дрона, оператор має зорієнтувати ракету у бік цілі та дочекатися поки головка самонаведення захопить дрон. І приблизно такий самий алгоритм вочевидь має здійснити й оператор ЗРК "Оса" для пуску Р-73.

А на останок слід зазначити, що інтеграція ракети "повітря-повітря" Р-73 на ЗРК "Оса" вочевидь не сильно буде відрізнятися від інтеграції аналогічної ракети "повітря-повітря" з інфрачервоною головкою самонаведення AIM-9. Бо залишається лише нагадати, що у США офіційно повідомили про те, що передають до ЗСУ AIM-9M для проєкту FrankenSAM.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...