ЗСУ поступово оточують Сватове, росіяни відчайдушно контратакують: ISW проаналізував ситуацію на фронтах станом на 8 грудня

На Донбасі Збройні сили України планують оточити Сватове, а російські окупанти почали контрнаступальні дії на цьому напрямку, констатує американський Інститут вивчення війни (ISW).

Під Бахмутом тривають запеклі бої з ворогом. Не припиняють ЗСУ контрнаступу й на сході Харківської та на заході Луганської областей, де армія РФ нарощує темпи контратак.

Російські війська готують контрнаступальну операцію на заході Луганської області, у рамках якої будуть діяти в напрямку Куп'янська. Водночас ЗСУ активно протидіють контратакам росіян в районі Сватового.

Міністерство оборони Росії 7 грудня заявило, що російські війська продовжують наступ у напрямку Лиману. Можливо, вони готуються до посилення контратак на сході Харківської та західної Луганської областей, щоб не дати українським силам наростити темпи контрнаступу на сході. Через морозну зиму умови стають сприятливими для механізованих бойових дій.

Російські війська продовжують обороняти свої позиції в напрямку Сватового на тлі заяв російської сторони про продовження українського контрнаступу. Українські сили продовжили обмежені спроби прориву на окремих ділянках фронту на сході країни, використовуючи невеликі угруповання сил. Готуються атакувати російські позиції на лінії Лиман – Периші – Синьківка.

Російські сили проводили обмежені контратаки, оскільки ЗСУ вели контрнаступ у районі Кремінної на Луганщині. Українські сили відбили російський штурм на Білогорівку у 12 км на південь від Кремінної. Армія РФ атакувала українські позиції в напрямку Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної), змусивши українські сили відійти з опорних пунктів на південний захід від Площанки в 17 км на північний захід від Кремінної. Частини російської 144-ї гвардійської мотострілецької дивізії 20-ї гвардійської загальновійськової армії повільно просуваються в районі Кремінної. Українські воїни вели штурм у 21 км на північний захід від Кремінної поблизу Площанки та Червонопопівки, а також вздовж траси Макіївка – Площанка.

7 грудня росіяни продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Захисники України відбили спроби російських атак на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута в районі Верхньокам'янського (27 км на північний схід від Бахмута), Спірного (25 км на північний схід від Бахмута), Яковлівки (12 км), біля Білої Гори (15 км на південний захід від Бахмута) і Курдюмівки (15 км на південний захід від Бахмута).

Напад на Білу Гору свідчить про те, що російські війська, можливо, перетнули канал Сіверський Донець – Донбас в Курдюмівці та просуваються на захід. Російські джерела широко стверджували, що бойовики "Вагнера" взяли під контроль Яковлівку і що під Бахмутом тривають запеклі бої в Опитному, Кліщіївці та Соледарі. Щоденне використання боєприпасів зі стрілецької зброї силами "Вагнера" в районі Бахмута становить 2 тис. пострілів на добу на людину.

7 грудня російські війська продовжили наступальні дії в районі міста Авдіївка – Донецьк. Ворог атакував на північний схід від Авдіївки в напрямку Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки) та на південно-західній околиці Донецька в районі Мар'їнки та Новомихайлівки.

Російські війська просунулися трохи на захід від Новоселівки (15 км на північний схід від Авдіївки) і вийшли на трасу H-20 Костянтинівка – Донецьк.Захоплення Росією Авдіївки є критично важливим для пом'якшення артилерійського тиску заявлених українських ударів по Донецьку, стверджує ворог.

На південному фронті війська РФ продовжують вести оборонні операції та, ймовірно, переорієнтацію своїх сил на сході Херсонської області. Окупанти обороняють позиції на лівому (східному) березі річки Дніпро в Херсонській області.

Російські війська скоротили чисельність особового складу на східному березі, де вони дислокуються в основному на спостережних пунктах. Противник планує відтягнути основні сили з тилових позицій у східній частині Херсонській області та інших місцях, якщо ЗСУ атакуватимуть російські позиції на східному березі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...