ЗСУ продовжують просуватися в районі Сватове - Кремінна. Росіяни мають частковий успіх під Авдіївкою: ISW проаналізував перебіг подій на фронтах

Збройні сили України продовжують просуватися в районі Сватове – Кремінна в Луганській області у ході контрнаступу.

В Донецькій області війська Російської Федерації не припиняють штурмів на Бахмутському та Авдіївському напрямках, свідчать свіжі карти від американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас під Мелітополем Запорізької області ворог готується до "битви століття".

Контрнаступ ЗСУ на заході Луганської області – сході Харківської області триває. 25 та 26 грудня росіяни продовжували контратаки з метою повернути втрачені позиції на північний захід від Сватового. Окупанти безуспішно атакували у напрямку населених пунктів Лиман Перший в 50 км на північний захід від Сватового, Стельмахівка, що у 15 км на захід від Сватового, та Новоселівське в 15 км на північний захід від міста. 26 грудня війська РФ продовжували атаки у цих районах.

Російський "воєнкор" заявив, що війська РФ продовжують наступальні дії в районі Сватового та нібито підтримують стабільний темп просування. Російські джерела підкреслили ймовірні втрати ЗСУ під Сватовим і заявили, що українські війська перекидають у цей район живу силу та техніку, щоб нібито компенсувати величезні втрати особового складу.

У період з 25 по 26 грудня російські та українські війська продовжували наступальні дії на рубежі Сватове – Кремінна. Водночас ЗСУ відбили атаки окупантів у районі Площанки в 16 км на північний захід від Кремінної, Червонопопівки в 5 км на північ від міста та Невського в 17 км на північний захід від Кремінної.

Сили РФ на лінії Сватове – Кремінна складаються з мобілізованих частин із Московської області, а також із частин 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу та 8-ї загальновійськової армії Московської області Південного військового. Це змішане угруповання сил передбачає, що російські загарбники виводять війська з різних точок по всьому театру воєнних дій, аби заповнити проломи на лінії Сватове – Кремінна і компенсувати триваючу деградацію звичайних частин.

Українські війська намагалися атакувати російські позиції біля Кремінної. Бойові дії досі ведуться неподалік міста, тож російське командування у Кремінній евакуювали до Рубіжного, приблизно за 10 км на південний схід від лінії фронту.

Українські війська продовжили завдавати ударів по місцях зосередження російських військ у тилу Луганської області. 26 грудня ЗСУ завдали удару по скупченню російської живої сили в районі Половинкине, населеного пункту на південній околиці Старобільська і вздовж траси H21 Старобільськ – Луганськ. Російські джерела також стверджували, що 25 грудня артилерія ЗСУ завдала ударів по Рубіжному (на південний схід від Кремінної) та Щастю (20 км на північ від Луганська).

Ситуація на Донбасі

Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута 25 та 26 грудня. Глава Донецької ОВА Павло Кириленко 26 грудня зазначив, що темпи наступу військ РФ на Бахмут не знизилися і що окупанти перекидають у цей район сили та потенційно підтягують додаткові резерви. Спостереження Кириленка може суперечити оцінці ISW від 24 грудня про те, що темпи російських наступів на Бахмут останніми днями сповільнилися, хоча це не обов'язково суперечить прогнозу аналітиків про те, що війська РФ можуть спробувати ініціювати тактичну паузу або уповільнити операції з перегрупування в цьому районі.

У Генштабі ЗСУ повідомили 25 та 26 грудня, що російські війська провели безуспішні наземні атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута в районі Веселого, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Підгородного; та на південь від Бахмута в районі Кліщіївки, Курдюмівки, Майорська та Південного. Російські "воєнкори" стверджували, що найманці групи "Вагнера" почали наступ на північний схід від Бахмута у напрямку Соледара, 26 грудня взяли під контроль школу між Бахмутським і Соледаром та очистили опорні пункти українських військ на околиці Підгородного.

На кадрах, опублікованих у соцмережах 25 грудня, видно, як українські війська ведуть бої на південь від Бахмута в Опитному, а російські блогери продовжують обговорювати російські операції в цьому районі. Колишній командир бойовиків і відомий російський блогер Ігор Гіркін зазначив, що ЗСУ мав вісім років для підготовки оборони на південь від Бахмута і що російські сили навряд чи просунуться в цьому районі далі, ніж буде досягнуто незначних тактичних успіхів.

Війська РФ 25 та 26 грудня продовжували наступальні операції вздовж західної околиці Донецька. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська провели безуспішні наземні атаки на Красногорівку, Веселе, Водяне та Мар'їнку (усі від північно-західної до південно-західної околиці Донецька) з 25 по 26 грудня.

На геолокованих кадрах бойових дій, опублікованих 26 грудня, видно, як сили "ДНРівців" беруть під свій контроль укріплення ЗСУ приблизно за 8 км на північ від Авдіївки. Російські "воєнкори" стверджували, що 25 грудня війська РФ додатково атакували Невельське та Первомайське (обидва на північний захід від Донецька) та Новомихайлівку (10 км на південний захід від Донецька). Російські джерела продовжували обговорювати повідомлення про настання росіян у Мар'їнці та стверджували, що війська РФ, у тому числі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, відтісняють українські війська до західної околиці населеного пункту. Російські джерела продовжували стверджувати, що ЗСУ провели обмежені контратаки на південний захід від Донецька, щоб відновити втрачені позиції в районі Вугледару.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...